Ulkoministeriö jakoi 500 tablettia median käyttöön huippukokouksen aikana, ja lähes kaikki palautettiin: "Halusimme viestiä luottamusta"

Ulkoministeriö tarjosi median käyttöön viitisensataa tablettia Trumpin ja Putinin tapaamisen yhteydessä.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Toimittajia Finlandia-talon lehdistökeskuksessa.
Toimittajien käyttöön annettiin 500 tablettia.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Maanantaisen presidenttitapaamisen yhteydessä jaettiin toimittajille tietoa poikkeuksellisella tavalla: esite- ja karttapinojen sijaan heidän käyttöönsä tarjottiin lainatabletteja.

Tableteissa oli valmiina sovellus, josta löytyi sekä tapaamiseen että Suomeen ja Helsinkiin liittyvää tietoa. Lisää oli ladattavissa sähköisistä materiaaleista.

Yellowtab-yrityksen lainaamia tabletteja oli varattu toimittajien käyttöön kaikkiaan 500. Nyt ulkoministeriö on laskenut, että niistä on jäänyt palauttamatta vain 14, ja näistäkin osa saattaa vielä löytyä ministeriön työntekijöiltä tai lentokentän palautuspisteestä. Ulkoministeriön maakuvatyön asiantuntija Meira Pappi sanoo, että näin sen piti mennäkin.

– Tämä ei ole yllättänyt ollenkaan. Kyllä lähtökohtaisesti ajateltiinkin, että tabletit varmasti tulevat takaisin.

Suomi on "luottamus-rankingin" ykkönen

Tablettilainauksen takana oli halu paitsi säästää paperia ja ympäristöä, myös välittää kuvaa Suomesta maana, jossa luotetaan toisiin ihmisiin.

– Suomi on Euroopassa luottamus-rankingin ykkösenä (siirryt toiseen palveluun), niin haluttiin ihan maakuvallisesti viestiä tätä luottamusta. Siinä tabletin takana oli tarra, missä luki, että luotamme, että palautatte tabletin lähtiessänne, Pappi sanoo.

Hänestä näyttääkin nyt siltä, että tuo maabrändäysviesti on mennyt perille.

Ulkoministeriö selvittää vielä, miten paljon ja mihin tarkoitukseen tabletteja lopulta käytettiin. Jos käyttö on ollut odotetunlaista, saatetaan tabletteja lainata myös jatkossa.