Taivaan tanssi syntyy hävittäjälentäjän rennosta nuotituksesta

Midnight Hawks -taitolentonäytös nosti porilaisten nenät kohti taivaita. Kuuntele videolta johtokoneen lentäjän rento nuotitus 800 kilometrin tuntivauhdissa.

taitolento
Taivaan tanssi syntyy hävittäjälentäjän rennolla nuotituksella
Taivaan tanssi syntyy hävittäjälentäjän rennolla nuotituksella

Ilmavoimien Midnight Hawks -taitolentonäytös alkaa sveitsiläisen kellon tarkkuudella. Tasan kello 9.35 pyyhkii neljä harjoitushävittäjää Porin keskustan yli. Koneissa istuu neljä Ilmasotakoulun lennonopettajaa. Laivuetta johtaa kapteeni Marc Fuss.

Vaaka 360, alapuoliset tynnyrit, heiluri oikealle ja vinosilmukka. Temppu seuraa toistaan ja porilaisten niskat taittuvat taivaita kohti.

Yksi näytöstä seuraavista on Suomen Ilmailuopiston lennonopettaja Jari Halttunen. Hän ihailee hävittäjälentäjien taitoja. Itse Halttunen harrastaa taitolentoa.

– Olen kokeillut laskuvarjohyppyä, benji-hyppyjä ja sukellusta, mutta vain lentäminen säväyttää.

Lentäjien katseet eivät harhaile lainkaan

Midnight Hawks -taitolentonäytöksen koneiden nopeudet vaihtelevat 200–800 km/t ja G-voimat puskevat kovimmillaan kuuden geen voimalla. Koneet lentävät parhaimmillaan vain kahden metrin päässä toisistaan.

Neljä konetta lentävät kuin symbioosissa, mutta itse asiassa yksi koneista johtaa koko laivuetta. Johtokonetta ohjaava lentäjä huolehtii, että esityspaikat, korkeudet ja nopeudet ovat juuri oikeita.

– Hän ohjaa koko ajan radiolla muita koneita. Muut lentäjät tuijottavat tiukasti merkkikonetta. Katseet eivät harhaile ympärille lainkaan koko esityksen aikana, lennonopettaja Jari Halttunen kertoo.

Hävittäjät saapuvat etelästä ja hajoavat palmun muotoiseen kuvioon. Vartin mittainen taitolentonäytös on päättynyt. Halttunen on haltioissaan.

– Olen taas kerran täysin mykistynyt. Antaisin arvosanaksi 10+.