Rauman telakka joutuu odottamaan päätöstä merivoimien alusten rakentamisesta pitkälle syksyyn

Neuvottelut sota-alusten rakentamisesta ovat myöhässä useita kuukausia.

Kotimaa
Rauma Marine Constructionsin logo
Katja Halinen / Yle

Puolustusvoimat ja raumalainen telakkayhtiö Rauma Marine Constructions käyvät parhaillaan neuvotteluja neljän sotalaivan rakentamisesta Raumalla.

Alkuperäinen tavoite oli saada sopimus valmiiksi alkusyksystä. Neuvotteluissa ollaan myöhässä useita kuukausia.

– Menee pitkälle loppusyksyyn ennen kuin saadaan sopimus tehtyä, sanoo strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Puranen puolustusministeriöstä.

Iso tilaus pienelle telakalle

Puolustusministeriön Lauri Purasen mukaan neuvotteluissa on useita avoimia kohtia. Ensinnäkin ministeriö haluaa varmistaa, että alusten hinta on oikea.

– Hankinnalla ei saa subventoida siviililaivojen rakentamista, Puranen sanoo.

Toiseksi sopimukseen pääsyä on hidastanut ministeriön halu varmistua siitä, että Rauman telakka kykenee rakentamaan neljä korvettia alusta loppuun.

– Kun noin 600 miljoonan euron tilaus viedään telakalle, jonka pääoma on alle 30 miljoonaa, niin kyllähän meidän pitää varmistua, että telakka on toimituskykyinen.

Kyllä meillä vahva tahto on, että laivat rakennetaan Raumalla.

Lauri Puranen

Raumalla tehdään, jos Suomessa tehdään

Lauri Purasen mukaan puolustusvoimien ja RMC:n välillä ei ole suuria erimielisyyksiä. Kyse on lähinnä siitä, että hintaneuvottelut ovat vaikeita, koska kyse on isosta tilauksesta. Neuvottelujen takkuamisesta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Ministeriö on selvittänyt, että muilla suomalaisilla telakoilla ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta sotalaivojen tekemiseen. Ainoa vaihtoehto on siis Rauma, sillä tilausta ei haluta antaa ulkomaisille telakoille.

– Kyllä meillä vahva tahto on, että laivat rakennetaan Raumalla. Isoja ongelmia ei ole, mutta on monta asiaa, joita joudumme varmistamaan, Lauri Puranen sanoo.

Purasen mukaan neuvottelujen keskeinen tavoite on, että merivoimat saisi ensimmäisen aluksensa testeihin 2021.

– Toiveena on, että ensi vuonna päästäisiin aloittamaan rakentaminen.

Rauma Marine Constructionsin toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa ei halunnut kommentoida sopimusneuvotteluiden venähtämistä.