Kuivuus piinaa peltoja: Syksyllä voi olla edessä teurastuksia, jos rehu ei riitä – "Tilanne voi mennä aika vaikeaksi"

Paikoitellen Lapissa ja koko maassa rehusato voi jäädä tänä kesänä niukaksi ja sekalaatuiseksi. Kivennäismailla tilanne on huonoin, sillä kosteutta ei ole riittävästi.

maatalousyrittäjät
Kuivan kesän ensimmäinen rehusato on korjattu Ylistaron Untamalassa.
Jarkko Heikkinen / Yle

Lämpö ja kuivuus kiusaavat tällä hetkellä maanviljelijöitä joka puolella maata. Kuitenkin Lapissa ensimmäinen nurmisato oli yllättävän hyvä, kuivan alkukesän jälkeen. Ensimmäinen sato Lapissa oli kuitenkin vain siedettävä ja jäi osittain heikoksi.

Ensimmäisen sadon kasvukauden aikana saatiin jonkin verran vesisadetta, mutta toisen sadon kasvukauden aikana ei ole joissain paikoissa tullut ollenkaan vettä.

Itsekin maitotilaa Simossa pitävä MTK-Lapin puheenjohtaja Marko Repo on kuullut huolestuttavaa viestiä viljelijöiltä heikosta sadosta.

– Sen lisäksi, että säilörehun määrä jää olemattomaksi, niin laatukin on mitä sattuu. Rehu on osittain palanutta kuuman paahteen vuoksi, Repo kertoo.

Kolme edellistä kesää ovat olleet maaseutuyrittäjille hankalia ja esimerkiksi vesisateet ovat heikentäneet nurmisadon laatua. Jos rehun määrä jää pieneksi tänä kesänä, se ei riitä välttämättä kaikille ja tarkoittaisi syksyllä teurasmäärien kasvamista. Rehun hinta uhkaa nousta, koska maanviljelijät ovat kohdanneet jo useita oikukkaita vuosia säiden puolesta eri puolilla maata.

– Jos tiloilla päädytään teurastuksiin, niin kaikki ovat siellä yhtä aikaa jonossa. Se on vaikea yhtälö, jos ei ole rehua ja naudat eivät vielä pääse teuraaksi. Tilanne voi mennä aika vaikeaksi, Repo sanoo.

Lapissa selvitty etelää paremmin

Luonnonvarakeskuksen tutkija Antti Hannukkala sanoo, että Lapissa ollaan selvitty Etelä-Suomea paljon paremmin. Etelä-Suomessa kuivuus on pienentänyt kesän ensimmäisen tuorerehusadon puoleen.

Hannukkalan mukaan Lapissa ensimmäisestä sadosta tuli kuitenkin siedettävä, kun taas Etelä- ja Keski-Suomessa tilanne on jo hälyttävä.

– Elokuun puolessa välissä nähdään, mikä Lapin toisesta sadosta tulee, Hannukkala sanoo.

Tilanne näyttää kuitenkin siltä, että valtavaa satoa ei saada missään Suomessa.

– Se tarkoittaa rehun hinnan nousua ja sitä ei välttämättä edes saa mistään. Monella tilalla on pakkoa miettiä, että vähennetäänkö eläinmäärää. Lapissa tilanne ei ole vielä kuitenkaan hälyttävä, Hannukkala sanoo.

Eläimilläkin tukalat olot helteellä

Kuumuus näkyy maatilan elämässä myös eläinten tukalana olona. Tiloilla seurataan tarkkaan eläinten vointia ja pyritään pitämään navetan lämpötila edes siedettävänä sekä tarjoamaan runsaasti eläimille vettä.

Myös lehmien laidunmaat ovat kuivia, joten niitäkin voi olla hankala löytää.

– Samalla tavalla lehmilläkin on hankala olla kuumuudella kuin ihmisilläkin. Se näkyy heti maitomäärissä, MTK-Lapin puheenjohtaja Marko Repo sanoo.

Repo ei halua kuitenkaan vaipua täysin synkkyyteen.

– Jos jotain positiivistakin helteistä yritetään etsiä, niin heinäntekokelit on olleet mainiot ja heinähän kuivuu tällä säällä hyvin, sanoo Repo.