1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Trumpin ja Putinin huippukokous

Trumpin ja päävieraiden majoittumisesta viisinumeroinen lasku, huippukokouksen kustannukset yli 4 miljoonaa euroa – laskun maksaa Suomi

Kansainvälisten huippukokousten järjestäminen ei ole halpaa, ja käytäntönä on, että tapahtuman isäntämaa maksaa laskun.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Sotilaspoliisit kävelevät presidentinlinnan läheisyydessä Helsingissä.
Puolustusvoimat lähetti osana virka-apua varusmiehiä turvaamaan huippukokousvieraiden kulkureittejä.Alessandro Rampazzo / AFP

Puolustusvoimien virka-apuun 400 000 euroa, toimittajien saunomiseen, herneisiin ja mansikoihin kymppitonni. Helsingissä järjestetyn Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamisen hintalappu kohoaa yli neljään miljoonaan euroon. Tarkka summa selviää vasta syksyllä.

Huippukokouksen kulujen arviointia vaikeuttaa se, että laskut jakaantuvat useille toimijoille.

– On myös hankala laskea hintaa sille, että moni virkamies jätti kokousjärjestelyn keskellä muut työnsä myöhemmäksi, kehittämisjohtaja Tapio Aaltonen sisäministeriöstä huomauttaa.

Varmuudella voidaan silti sanoa, että kokousjärjestelyistä koituu valtiolle usean miljoonan euron verran maksettavaa.

– Kansainvälisissä vierailuissa yleiskäytäntö on, että isäntämaa maksaa viulut, kertoo ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän päällikkö Vesa Häkkinen.

– Tämä on maailmanlaajuinen käytäntö ja toimii vastavuoroisuuden periaatteella, hän jatkaa.

Sisäministeriö suurin maksaja

Suurimman osan huippukokouksen kuluista maksaa sisäministeriö. Tapio Aaltonen kertoo, että kokonaisuudessaan ministeriön kulut ovat noin 2,7 miljoonaa euroa.

– Luvut ovat toistaiseksi arvioita. Tarkemmat summat selviävät vasta syyskuun aikoihin, Aaltonen sanoo.

Sisäministeriön hallinnonalalla kuluja kertyi muun muassa Helsingin poliisin, keskusrikospoliisin, suojelupoliisin ja rajavartiolaitoksen palveluista. Helsingin Sanomat uutisoi aiemmin (siirryt toiseen palveluun), että Helsingin poliisin osuus kuluista olisi noin kaksi miljoonaa euroa.

Donald ja Melania Trumpia kuljetetaan kohti presidentinlinnaa.
Presidenttien saattueiden liikennejärjestelyt toivat kuluja.Pekka Sippola / EPA

Poliisi esitti puolustusvoimille virka-apupyynnön. Sen hinnaksi on arvioitu noin 400 000 euroa.

Luku tulee täydentymään. Virka-apupyynnön laskuun kertyvät vielä hävittäjien ja helikopterien lentotunnit sekä niiden ja merivoimien alusten polttoainekulut.

Toiseksi suurin maksaja on ulkoministeriö. Ulkoministeriön viestinnän kulut huippukokouksesta ovat arviolta 1–1,5 miljoonaa euroa.

Tästä suurin kuluerä oli Finlandia-talon vuokraaminen ja varustaminen huippukokousta varten. Lisäksi kuluja syntyi esimerkiksi muonituksesta, vartioinnista ja tekniikan rakentamisesta. Ulkoministeriö myös muun muassa jakoi tabletteja toimittajien käyttöön.

Ulkoministeriö maksoi myös osan lentokenttäkuluista ja korvasi presidenttien liikkumisesta aiheutuneet kulut. Hintaa tälle kertyi 150 000 euroa.

Yleiskuvaa pressitilasta Helsingissä.
Lehdistökeskuksessa Finlandia-talolla huippukokouksen tapahtumia saattoi seurata suurelta näytöltä.Jari Kovalainen / Yle

Presidentin kanslia maksoi päävieraiden majoituksen

Oma lukunsa oli tasavallan presidentin kanslian osallistuminen huippukokouksen kuluihin. Kansliasta kerrottiin Ylelle, että heidän osaltaan kuluja kertyi hieman alle 250 000 euroa.

Kustannuksia syntyi tietoliikenneyhteyksien ja kokoustilojen rakentamisesta. Niiden osuus summasta on noin puolet. Rahaa meni myös muiden muassa catering-palveluihin, tarjoiluun ja henkilöstömenoihin.

Kansainvälisen käytännön mukaan presidentin kanslia vastasi myös presidenttipari Trumpin ja päävieraiden majoituksesta. Kanslian mukaan kymmenen päävieraan majoitus maksoi noin 10 000 euroa.

Trumpin delegaatiolle oli varattu Munkkiniemessä sijaitseva Hilton Kalastajatorppa -hotelli. Presidenttipari ja päävieraat yöpyivät sen vieressä sijaitsevassa Valtion vierastalossa.

Oman kortensa kekoon kantoi myös Helsingin kaupunki, jolle kokouksen on arvioitu aiheuttaneen kuluja noin 200 000 euroa.

Tämä tarkoittaa, että yhteensä järjestelyjen hinta asettuu nyt ilmoitetuilla menoilla noin neljän tai neljän ja puolen miljoonan euron tienoille. Luku voi kuitenki vielä nousta, kun tarkkoja toteutumia kirjataan.

Juttua ja otsikkoa on korjattu 20.7.2018 klo 16.15 tasavallan presidentin kanslia maksoi vain päävieraiden majoituksen eli noin 10 000 euroa. Klo 9.10 poistettu yksi Vesa Häkkisen sitaatti.

Lue myös:

Viikkojen jättivalmistelut, ohi hetkessä – Nämä 5 asiaa Suomelle jäi käteen Trumpin ja Putinin huippukokokouksesta

Huippukokouksen kiinnostavimmat kuvat: Silmälasit ja pallo lentelevät, salainen agentti lymyilee takakontissa, ja presidentit hymyilevät vienosti kameroille

"Kuinka kaunista täällä onkaan!" Helsinki teki vaikutuksen ulkomaalaisiin toimittajiin – Tutkijat: kaupunki esitettiin maailman medioissa turvallisena ja moniäänisenä paikkana

Lue seuraavaksi