Vakuutusetsivät paljastivat: Suomalaiset tehtailivat arviolta 30 miljoonan euron edestä vakuutuspetoksia vuonna 2017

Henkilövahinkopetokset aiheuttavat suurimmat perusteettomat korvaussummat.

vakuutuspetos
Kyynärsauvoihin nojaava nainen odottaa metroa.
Henrietta Hassinen / Yle

Vakuutustutkijat eli vakuutusetsivät paljastivat viime vuonna epäselviä vahinkoilmoituksia arviolta 30 miljoonan euron arvosta, kertoo pankkeja ja vakuutusyhtiöitä edustava Finanssiala ry.

Osa epäselvistä tapauksista oli petoksia ja osassa vaadittua korvausta alennettiin tai sitä ei maksettu lainkaan. Jos epäselvät vahingot olisi korvattu, summa olisi tullut maksettavaksi rehellisille vakuutuksenottajille.

Finanssialan mukaan vakuutuspetosten kirjo on suuri. Huijarit lavastavat ja tekevät tahallaan vahinkoja tai liioittelevat niitä.

Viime vuoden vakuutustutkinnoissa epäselvien vahinkojen arvo oli yhteensä 84 miljoonaa euroa. Petoksiksi paljastui arviolta 30–40 prosenttia epäselvien vahinkojen arvosta. Petoksellisten korvaushakemusten arvo oli siis arviolta noin 30 miljoonaa euroa.

Keksityistä henkilövahingoista suuret korvaukset

Suurin osa vakuutuspetoksista tai niiden yrityksistä liittyi ajoneuvoihin, kuten autoihin, moottoripyöriin ja veneisiin.

Henkilövahinkopetokset puolestaan aiheuttivat suurimmat perusteettomat korvaussummat. Näissä tapauksissa vakuutettu esimerkiksi esittää työkyvytöntä.

Suomessa on esimerkiksi paljastunut tapaus, jossa työkyvyttömäksi itseään väittänyt henkilö pärjäsi voimamieskisoissa.

Vähäisempiä vakuutuspetoksia olivat puhelinten tai aurinkolasien lavastetut varkaudet tai oikeasti varastettujen matkatavaroiden arvon ilmoittaminen yläkanttiin.

Suomen vakuutusyhtiöissä työskentelee yhteensä 35 vakuutustutkijaa ja viisi assistenttia. He tekevät yhteistyötä viranomaisten kanssa. Viime vuonna poliisille tehtiin 115 tutkintapyyntöä liittyen epäiltyihin vakuutuspetoksiin.

Lue lisää:

Näin tehdään vakuutuspetos – ja jäädään siitä kiinni

Vakuutusetsivän arkea: Yksi lavasti onnettomuuden sirkkelillä, toinen kyni korvauksia pakastekoiralla