Afrikan rytmit ovat nyt hip hopissa muotia, ja siksi musiikkijätit ovat rantautuneet etsimään kykyjä – "Saan inspiraatiota vaikka vuotavan vesihanan tippumisesta"

Shado Chris ja Kiff No Beat ovat Norsunluurannikon nousevia tähtiä, jotka kärkkyvät menestystä urbaanin musiikin markkinoilla.

Länsi-Afrikka
Shado Chris on Norsunluurannikon kuumimpia räppäreitä
Shado Chris on Norsunluurannikon kuumimpia räppäreitä

ABIDJAN Köyhän M’Pouton kortteleissa palmut varjostavat kuoppaisia hiekkateitä. Iltapäivän ilma on seisahtunut paikalleen.

Maastoautosta nousee räppäri Shado Chris pyöreissä silmälaseissaan. Hän on tuskin ulkona, kun lapset jo piirittävät hänet.

Paikalle ryntää lisää lapsia jalkapallokentän laidalta.

– Haluan selfien, Shado! he huutavat kuorossa, ja räppäri suostuu yhteiskuviin, joissa näytetään sormilla rauhanmerkkiä.

Shado Chris astelee torin hedelmäkojujen lomassa ja paiskaa kättä jokaisen ihailijansa kanssa. Hän ei vilkuile kelloa, vaan antaa pienille faneilleen aikaa kohdata idolinsa.

Shado Chris on alkujaan pienen norsunluurannikkolaisen maaseutuyhteisön kasvatti. Jo kahdeksanvuotiaana hän aloitti soittokokeilut isosiskonsa pianolla.

Nyt hänen riimejään kuunnellaan Ranskassa asti.

Räppäri on onnistunut siinä, mitä monet Länsi-Afrikassa yrittävät. Hän on saanut biittejä eli rap-musiikin rytmi- ja melodiataustoja myytyä muusikoille ulkomaita myöten.

Ovi Euroopan markkinoille avautui, kun Shado Chris tuotti norsunluurannikkolaiselle Kiff No Beat -yhtyeelle vuonna 2016 Ça gate coeur -kappaleen (siirryt toiseen palveluun). Sitä kuunneltiin ranskankielisen Afrikan lisäksi paljon myös Ranskassa.

Suoratoistopalvelu Spotifyssa suurin osa Shadon kuuntelijoista onkin Pariisin alueelta.

Räppäri Shado Chris lasten ympäröimänä kotikorttelissaan
Räppäri Shado Chris on idoli kotikaupunginosassaan, Abidjanin M'Poutossa.Ange Michel Tano

Kansainvälinen levy-yhtiö kiinnostui Shado Chrisistä, ja hän päätyi Warner-musiikkijätin alaisen InFact-levymerkin suojatiksi vuonna 2016 (siirryt toiseen palveluun).

Levytyssopimus toi menestystä. Nyt soolouralle antautuneella Shado Chrisillä on Abidjanissa hieno huvila ja auto.

– Saan inspiraatiota biitteihin kaikesta ympäröivästä: esimerkiksi siitä, kun seppä takoo rautaa kylässä, ja vaikkapa vuotavan vesihanan tippumisesta, Shado Chris kertoo.

Kansainväliset levy-yhtiöt ovat viime vuosina laskeneet toden teolla verkkonsa Norsunluurannikon apajille.

Universal Music ja Sony ovat perustaneet Abidjaniin lahjakkuuksien metsästämiseen hulppeat huvilakompleksit, joista löytyy niin uima-altaat, muusikoiden majoitustilat kuin levytysstudiotkin.

Universal Music ilmoitti heinäkuussa toimintansa ranskankielisessä Länsi-Afrikassa laajenevan vielä (siirryt toiseen palveluun)tulevien tähtien etsintään tarkoitetulla uudella osastolla.

Universalin tuottaja Romain Bilharz sanoo ranskalaislehti Le Monden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että Abidjan on Nigerian Lagosin ohella yksi afrikkalaisen musiikin vetureista ja musiikkituotanto siellä ammattimaistuu.

Globaali soundi on hip hopissa pitkästä aikaa muodikasta.

Teemu Fiilin, Music Finland

Afrikkalainen musiikki on nyt muutenkin kovassa nosteessa, ja se johtuu räpistä.

Rap-maailmaa tuntevan suomalaisen musiikkiasiantuntijan mukaan afrikkalainen ja afrokaribialainen ääni- ja rytmimaailma on tullut länsimaisessa räpissä entistä suositummaksi kahden viime vuoden aikana.

Tämä voi auttaa afrikkalaisia artisteja nousemaan pinnalle Euroopassa.

– Globaali soundi on hip hopissa pitkästä aikaa muodikasta. Etnisiä vaikutteita otetaan eri puolilta maailmaa, Music Finlandin viestintäpäällikkö Teemu Fiilin sanoo.

Esimerkiksi kanadalainen Drake on rap-artisti, joka on ottanut kappaleisiinsa afrorytmejä (siirryt toiseen palveluun). Draken ja nigerialaisen Wizkidin One Dance oli Spotifyn soitetuin kappale lähes vuoden ajan (siirryt toiseen palveluun).

Afrikkalaisartistien suosima urbaani musiikki, johon myös rap kuuluu, on maailman suurin ja edelleen kasvava musiikkigenre.

räppäri mikrofonin ääressä
Shado Chris Abidjanin äänitysstudiossaan.Ange Michel Tano

Shado Chris tunnetaan Norsunluurannikolla paremmin artistinimellään, mutta räppäri-imagon takaa löytyy 30-vuotias tietoliikenneinsinööri Christian Fale Djerianeme.

Hän varttui 90-luvun alussa kymmenen lapsen suurperheessä Norsunluurannikon pohjoisosassa syrjäisessä sokeritehdasyhteisössä.

Isä oli tehtaan johtaja ja äiti henkilöstöpäällikkö. Tuleva muusikko leikki yhteisön lasten kanssa.

Musiikkia hän kuunteli kaiken aikaa ja laidasta laitaan.

– Räppiä ja poppia, mutta myös Elton Johnia, Michael Jacksonia, Bob Marleyta ja Phil Collinsia, Shado Chris muistelee äänitysstudiossaan.

Perhe muutti etelärannikon metropoliin Abidjaniin vuonna 2002, kun Norsunluurannikko suistui vuosien sisällissotaan. Vastakkain sodassa olivat etelän kristityt ja pohjoisen muslimikapinalliset.

– Säästyin pahimmalta, toisin kuin sisarukseni, jotka joutuivat vaeltamaan tuntien ajan saadakseen jonkin kyydin tänne etelään, Shado kertoo.

Abidjanissa maalaispoika omaksui kaupunkilaisen elämäntyylin. Hyvin toimeentuleva perhe mahdollisti sen, että Shado pystyi perustamaan ensimmäisen oman studionsa.

Samalla hän päätti aloittaa tietoliikenneinsinöörin opinnot, osittain vanhempiensa toiveesta.

– Tein musiikkia päivisin studiossani ja opiskelin iltaisin, Shado sanoo.

Sisällissodan aikana tiensä Abidjaniin löysi uusi pop-musiikin tyylilaji, tanssittava coupé décalé. Musiikkityyliin kuuluvat kiivastahtiset perkussiot, syvät bassoriffit ja toisteinen rakenne. Alkunsa coupé décalé sai Pariisin afrikkalaisklubeilla.

– Coupé décalé oli sodan ainoa hyvä seuraus. Musiikki välitti viestiä, että olemme sodassa mutta jatkamme elämää.

Shado Chrisin uran kannalta coupé décalélla oli ratkaiseva merkitys.

Räppäri Shado Chris
Shado Chris on norsunluurannikkolaisen räpin moniottelija: sovittaja, tuottaja ja laulaja.Ange Michel Tano

Saan inspiraatiota biitteihin kaikesta ympäröivästä: esimerkiksi siitä, kun seppä takoo rautaa kylässä, ja vaikkapa vuotavan vesihanan tippumisesta.

Shado Chris

Shadon läpimurto kotimaassaan tapahtui vuonna 2013, kun hän siivitti sovituksillaan suursuosioon coupé décalé -muusikon Doliziana Debordon. Shadon studiossa syntyi useita Länsi-Afrikkaa tanssittaneita hittejä, kuten Conan Le Barbare (siirryt toiseen palveluun) ja toiselle artistille DJ Lewisille tehty Connéxion (siirryt toiseen palveluun).

Sittemmin Shado on luonut Afrikassa yhteyksiä eri suuntiin. Hän on tehnyt yhteistyötä esimerkiksi marokkolais-ranskalaisen, pohjoisafrikkalaista poppia tekevän (siirryt toiseen palveluun)YouNessin kanssa Warner Music France -levymerkin alla.

Parhaillaan viritteillä on yhteistyötä kamerunilaisen urbaanin musiikin artistin (siirryt toiseen palveluun) Lockon kanssa. Shado on myös tuottanut muiden Afrikan maiden nousevia artisteja, kuten nigerialaista (siirryt toiseen palveluun) Runtownia ja eteläafrikkalaista (siirryt toiseen palveluun) Nasty C:tä.

Alla Shado Chrisin jakama Instagram-video My Baby -biisistä. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Uran alussa kaikki ei kuitenkaan sujunut kuin tanssi.

Shado perusti vuonna 2007 ystävänsä kanssa ensimmäisen oman yhtyeensä, BYT:n. Ilman tarvittavia musiikkimaailman kontakteja heidän albuminsa ei kuitenkaan menestynyt.

– Emme tunteneet täällä Abidjanissa ketään. Ympärillä oli vääränlaisia ihmisiä, Shado muistelee.

Hän joutui oppimaan Abidjanin musiikkimaailman toimintatavat kantapään kautta.

– Viihdeteollisuus Norsunluurannikolla on kovaa. Ihmiset eivät ole rehellisiä. Pitää tietää, mihin voi lähteä mukaan, Shado muotoilee.

Shado Chris myyjän kojulla mangojen äärellä
Shadon voi joskus bongata M'Pouton torilta ostamassa mangoja.Ange Michel Tano

Ei ole sattumaa, että Shado Chris on ponkaissut kansainväliseen menestykseen juuri Norsunluurannikolta.

Norsunluurannikko on ranskankielisen Länsi-Afrikan suurin talousmahti, jonka talous on kasvanut nopeasti sisällissodan lopullisesti päätyttyä vuonna 2011.

Samalla uuteen nousuun on lähtenyt maan musiikkiteollisuus. Muutoksessa on kaikuja 1960- ja 70-luvuista, jolloin Norsunluurannikko oli vielä Ranskan siirtomaa. Silloin norsunluurannikkolainen musiikki eli ensimmäistä kukoistuskauttaan.

Vauraan siirtomaan keskuksessa Abidjanissa kohtasivat erilaiset musiikkikulttuurit (siirryt toiseen palveluun), ja afrikkalainen musiikki kehittyi.

Maassa asui isoja afrikkalaisartisteja, kuten kamerunilainen saksofonisti Manu Dibango. Ja kävipä legendaarinen soulin ja funkin kuningashahmo James Brownkin esiintymässä silloiselle presidentille.

1990-luvulla Abidjanin Anoumabon alueella perustettiin afrikkalaisen pop-musiikin legenda, Magic System -yhtye (siirryt toiseen palveluun).

Abidjan, Norsunluurannikko.
Näkymä Abidjanin ydinkeskustaan.Roman Yanushevsky / AOP

Cocodyn luksuskortteleissa Abidjanin laguunin pohjoisrannalla katukuvaa hallitsevat muureilla ympäröidyt huvilat puutarhoineen ja kiiltäviksi puunatut trendikahvilat.

Täältä löytyy yksi Norsunluurannikon uusista tähdistä, länsiafrikkalaisen räpin edelläkävijä Kiff No Beat. Juuri yhtyeelle tehty materiaali nosti Shado Chrisin sovitukset kuunteluun Ranskassa.

Yhtye, jonka nimi tarkoittaa suomeksi "tykkää biiteistämme", on ensimmäisenä norsunluurannikkolaisena artistina tehnyt levytyssopimuksen kansainvälisen musiikkijätin Universalin kanssa.

Kyseessä on kova saavutus nuorille länsiafrikkalaisille räppäreille.

– Haluamme sanoa nuorisolle, ettei pidä luovuttaa. Meillä ei ollut aluksi mitään, ja teimme kovasti töitä päästäksemme tähän asemaan, Black K eli Okou Camille Gnahoré kuvailee.

Juttu jatkuu Kiff No Beatin Instagram-videon jälkeen.

Menestys on tuonut rahaa ja vienyt Kiff No Beatia kiertueille esimerkiksi Ranskaan, jossa monet heidän faneistaan asuvat.

– Nyt isot musiikkiyhtiöt tarjoavat meille sopimuksia. Autamme paikallisia pikkuveljiämme, jotka haluavat räppäreiksi, muusikot kertovat.

Kiff No Beat yhdistelee esimerkiksi perinteisiä afrikkalaisia rytmejä ja afro-trap -tyylilajia, joka on dancehallia, afrobeatia ja räppiä yhdistelevää urbaania musiikkia.

– Jotkut Euroopassa ja Yhdysvalloissa asuvat afrikkalaiset musiikintekijät pelkäävät näyttää afrikkalaisia juuriaan. Me olemme ylpeitä kulttuuristamme, Eljay eli Konan Franck Mares sanoo.

Kiff No Beat -rap-yhtyeen jäsenet
Kiff No Beat -rap-yhtye koostuu viidestä norsunluurannikkolaismiehestä: Joochar, Black K, Eljay, Elow'n ja Didi B.Kiff No Beat

Kiff No Beatin musiikkia on soitettu muun muassa yhdessä kuuluisimmista afrikkalaisen musiikin radio-ohjelmista, Radio France Internationalen Couleurs Tropicalesissa. (siirryt toiseen palveluun) Shado Chrisin tuottamalla Ça gate coeur -kappaleella on YouTubessa yli 2 miljoonaa katselukertaa.

Perussanoma yhtyeen musiikissa on yksinkertainen.

– Työnteon jälkeen täytyy juhlia ja pitää hauskaa. Puhumme rakkaudesta, työstä ja juhlimisesta, Black K kertoo.

Tulevaisuudelta nuoret räppärit toivovat Grammy-palkintoa. Ranskankielisyyden he eivät usko olevan este, sillä räpin flow on heidän mukaansa yleismaailmallista.

Miehet toivovat myös keikkoja eurooppalaisilta ja amerikkalaisilta festivaaleilta. Miksei vaikkapa Suomesta.

– Tähtäämme Yhdysvaltoihin ja teille Suomeen, Black K vihjaa.

Lue myös:

Aluepolitiikan kauhuesimerkki löytyi Länsi-Afrikasta: Yle tutustui savannille rakennettuun haamupääkaupunkiin ja maailman suurimpaan kirkkoon

Yle Ghanassa: Franka Andoh aloitti uransa brittikeittiön kattiloita kuuraavana siirtolaisena – nyt hän pyörittää trendikahvilaa Accrassa

Kuunneltavaa:

Maailmanpolitiikan arkipäivää: Koko maailma muuttaa kaupunkeihin – Abidjaniin suunnitellaan metroa helpottamaan ruuhkia