Ministerit tenttasivat nuoria tulevaisuusnäkymistä – Sampo Terho: "Oi nuoruus, nuoruus!"

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho siirtyi eilisestä puheenjohtajatentistä tänään tenttaajan paikalle. Porin SuomiAreenalla järjestetyssä paneelikeskustelussa puhututti myös sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus.

SuomiAreena
Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho osallistui puolueiden puheenjohtajatenttiin SuomiAreenalla 17.7.2018.
Nuorisoasioista vastaava kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) osallistui eilen puolueiden puheenjohtajien tenttiin SuomiAreenalla.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Porin SuomiAreenalla nähdään paljon paneelikeskusteluja, joissa ministerit ja muut eturivin poliitikot istuvat tentattavina.

Tänään järjestetyssä keskustelussa roolit vaihtuivatkin hetkeksi, kun ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) ja kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) jututtivatkin nuoria.

Mikael Lehtonen ja Veera Hellman saivat vastata ministereiden kysymyksiin tulevaisuuden haaveista ja peloista.

– Toivon, että saan tehdä tulevaisuudessa työtä, jolla on jokin merkitys ja vaikutus yhteiskuntaan, pohti Hellman.

– Minulle on tärkeää tiimityöskentely ja se, että saan olla ja tehdä asioita hyvässä joukossa, Lehtonen sanoi.

Molemmat alleviivasivat myös elinikäisen oppimisen merkitystä eli sitä, että uusien asioiden kokeileminen ja omaksuminen jatkuisi koko elämän.

– Oi nuoruus, nuoruus, vastasi puolestaan Terho.

– Minä olen lopettanut kaiken uuden oppimisen jo aikoja sitten, hän sanoi ja naurahti.

Pitäisikö päätöksistä teettää sukupolvivaikutusten arviointi?

Paneelikeskustelun varsinaisena teemana oli se, mahtuvatko juniorit ja seniorit samaan Suomeen. Väestöpyramidi kääntyy, huoltosuhde heikkenee ja eläkkeetkin pitäisi maksaa. Lisääkö se sukupolvien välisiä jännitteitä?

Keskusteluun liittyi myös Suomen Punaisen Ristin pääsihteeri, kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunnan puheenjohtaja Kristiina Kumpula. Hänen mielestään olisi tärkeä pohtia, ketkä osallistuvat yhteiskunnalliseen keskusteluun ja päätöksien tekemiseen.

– Ovatko kaikki sukupolvet samassa keskustelussa ja kuullaanko heitä päätöksenteossa? Kumpula kysyy.

Kumpulan mielestä kaikessa päätöksenteossa tulisi ottaa käyttöön sukupolvivaikutusten arviointi. Jo nyt monista esityksistä arvioidaan lapsi- ja sukupuolivaikutukset.

– Päätöksentekijöiden tulisi pohtia, mitä päätös tarkoittaa 63-vuotiaalle ja mitä 16-vuotiaalle. Se auttaisi tekemään tasapuolisempia päätöksiä ja tekisi valintojen vaikutukset näkyväksi.