Analyysi: Kun Yhdysvaltain presidenttiä syytettiin jopa maanpetturuudesta, Suomen ulkoministeri kehui Trumpia “hyvästä upotuksesta” – mutta mitä Timo Soini puheillaan oikein tarkoitti?

Suomen ulkopoliittinen johto kommentoi hyvin eri tavoin Trumpin kohupuheita Venäjän vaikuttamisepäilyistä Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Timo Soini, Juha Sipilä ja Sauli Niinistö
Ulkoministeri Timo Soini (vas.), pääministeri Juha Sipilä ja presidentti Sauli Niinistö.Lehtikuva, AOP

– Presidentti Putin kiisti juuri Venäjän sekaantumisen Yhdysvaltojen vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Kaikkien tiedusteluvirastojemme mukaan Venäjä sekaantui vaaleihin. Kumpaa uskotte?

Näin Yhdysvaltain presidentiltä Donald Trumpilta kysyttiin Helsingin kokouksen lehdistötilaisuudessa.

Osa Trumpin polveilevasta vastauksesta (siirryt toiseen palveluun) kuului:

– Missä on serveri? Haluan tietää, missä serveri on ja mitä se sanoo.

Vastauksellaan Trump viittasi demokraattien kansallisen komitean DNC:n serveriin eli palvelimeen. Venäjän epäillään päässeen käsiksi DNC:n palvelimiin.

Trump kysyi, miksi Yhdysvaltojen liittovaltion keskusrikospoliisi FBI ei ole ottanut serveriä haltuunsa. Hän halusi myös tietää, mitä tapahtui DNC:lle työskennelleelle “pakistanilaiselle herrasmiehelle”. Lisäksi Trump kysyi jälleen kerran, mihin Hillary Clintonin sähköpostiviestit ovat kadonneet.

Trumpin selitykset Venäjän vaalivaikuttamisepäilyihin jatkuivat tiedotustilaisuudessa vielä pitkään tämänkin jälkeen. Yhdysvalloissa on jo nostettu useita syytteitä venäläisiä vastaan presidentinvaaleihin vaikuttamisesta.

Trump ja Putin lehdistötilaisuudessa.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump (vas.) ja Venäjän presidentti Vladimir Putin.Jussi Nukari / Lehtikuva

Maailmalla Trumpin puheet tuomittiin. Yhdysvalloissa nousi poliittinen myrsky, jollaista ei ole nähty hetkeen.

Entäpä Suomessa? Ulkopoliittinen johtomme suhtautui Trumpin puheisiin ilman mitään yhteistä linjaa.

Presidentti Sauli Niinistö ei odotetusti halunnut ottaa kantaa asiaan.

Niinistöltä kysyttiin hänen omassa lehdistötilaisuudessaan tulkintaa Trumpin ja Putinin vakuutteluihin siitä, ettei Venäjä olisi sekaantunut Yhdysvaltojen vaaleihin. Niinistö vastasi, ettei ryhdy isäntänä asiassa erotuomariksi.

Saman Niinistö toisti uutiskanava CNN:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

– Sen lisäksi, että jätän tämän aiheen tutkinnan tekijöille, olen diplomaatti, Niinistö vastasi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) oli paljon suorasukaisempi. Sipilä kuvaili eilen Iltalehdelle (siirryt toiseen palveluun) olevansa hyvin hämmentynyt Trumpin puheista.

– Sanotaan, että hämmennyksellä sitä seurasin, että presidentit olivat siitä yksimielisiä, ja Trump oli erimielinen oman tiedustelupalvelunsa kanssa, joka oli hyvin erikoista, ja siitä varmasti siitä vielä jatkokeskustelua käydään, Sipilä sanoi Iltalehdelle.

– Ei Suomessa semmoinen tulisi kysymykseen. Hyvin hämmentävä ja erikoinen tuo tilanne on, pääministeri vielä jatkoi haastattelussa.

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) sen sijaan kuvaili Trumpin esiintymistä värikkäämmin sanankääntein. Soini luonnehti Ylen erikoislähetyksessä Trumpin lausuntoa serveristä “hyväksi upotukseksi”.

– Tällaisena vanhana samuraina sanoisin, että on asia niin tai näin, niin kuin presidentti viisaasti sanoi, että Suomi ei ole siinä tuomari eikä lääkäri, mutta jos joku siinä sanoo, että näytä mulle serveri, missä on serveri, niin se on aika hyvä upotus, Soini totesi.

Hän vertasi tilannetta kuuluisaan Where’s the beef? (Missä on pihvi?) -heittoon. Tämä tapahtui Yhdysvalloissa demokraattien esivaaleissa 1984. Presidenttiehdokkuudesta kilpaillut Walter Mondale sai hetkeksi kilpakumppaninsa pasmat sekaisin vastaamalla tämän puheenvuoroon uusista ideoista vain terävästi tokaisten: Where’s the beef?

Soini kuitenkin jatkoi suhtautuvansa vaalivaikuttamisepäilyihin vakavasti. Hän totesi, ettei Trump oikeasti luota Putiniin tiedustelupalveluitaan enemmän. Soini uskoi Trumpin asettaneen itsensä tietoisesti alttiiksi kritiikille.

– Hän pelaa kotimaiseen kulutukseen, Soini sanoi, luultavasti tarkoittaen, että Trump puhui omille kannattajilleen.

Soinin lausunnot voivat kuulostaa ensi alkuun erikoisilta. Miksi Suomen ulkoministeri puhui näin, kun lähes kaikki muut olivat tuominneet Trumpin puheet tuoreeltaan tai ainakin pysyneet hiljaa?

Kun Soinin kommentit kuuntelee tarkkaan, voi ne kuitenkin ymmärtää niin, ettei hän ainakaan julkisesti tukenut Trumpin lausuntojen sisältöä, vaan tapaa “kuitata” toimittajan kysymys.

Soini sanoikin, että Trump “suojanokitti” kommentillaan.

Soini, joka on kuvaillut itseään “sanataiteen ystäväksi”, on aiemminkin kertonut ihailleensa Trumpin mediataitoja. Soinikin on poliittisella urallaan Trumpin tavoin tullut tunnetuksi kansaa kosiskelevasta populismista ja lentävistä lauseistaan.

Aiemmin tänä vuonna Soini kertoi Iltalehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) pitävänsä Trumpin viestintätapaa nerokkaana. Hän oli alkanut itsekin nähdä sosiaalisen median edut.

– Se on tehokas. Sillä ohjataan puheenaiheita. Sillä voi hämärryttää asioita. Sillä voi poistaa agendalta ainakin hetkeksi jotain kiusallista. Ja media ja Trump hyötyvät toisistaan, Soini kertoi Iltalehdessä.

Ehkä Soinin kehu Trumpille “hyvästä upotuksesta” viittasikin juuri tähän, keinoon ohjata keskustelua tiettyyn suuntaan ja ohjata huomio pois itsestä.

Tällä kertaa Trump ei siinä onnistunut. Myös monet republikaanit arvostelivat hänen esiintymistään häpeälliseksi. Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelun CIA:n entinen johtaja John O. Brennan puhui maanpetturuudesta. Jopa Trumpin suosikkimedia Fox News arvosteli presidenttiä viiltävästi.

Trumpin patrioottiset kannattajat eivät katsoneet hyvällä, kun hän näytti asettavan Venäjän luottamuksessa omiensa edelle.

Trump joutui kovaan paineen alle ja peruikin pian puheitaan.

Entä sitten se “hyvä upotus”, kysymys serveristä? Lukuisat yhdysvaltalaisviestimet kumosivat tuoreeltaan kysymyksen sisällön vääränä.

Asiaan tarttuivat esimerkiksi New York Times (siirryt toiseen palveluun), NBC News (siirryt toiseen palveluun) ja faktantarkistuspalvelu Politifact (siirryt toiseen palveluun).

Ensinnäkin, servereitä on useita. Toisekseen, ne eivät ole kadonneet mihinkään. FBI ei koskaan pyytänyt palvelimien tutkimista, vaan sen teki yksityinen tietoturvayhtiö demokraattien kansallisen komitean DNC:n pyynnöstä. FBI sai kopiot palvelimista.

Trumpin salaliittoteorian mukaan kongressin demokraateille it-hommia tehnyt “pakistanilainen herrasmies” olisi varastanut tietoa hallinnon järjestelmistä ja myynyt sitä eteenpäin. Yhdysvaltain oikeusministeriö ei kuitenkaan ole löytänyt tästä mitään todisteita. Mies ei ole koskaan työskennellyt DNC:ssä.

Jos Trump pyrki Helsingissä harhauttamaan mediaa, yritys meni pahasti metsään. Serveri-kommentti oli fake news.

Lisää Trumpin ja Putinin Helsingin kokouksen jälkilöylyjä illan A-studiossa TV1:ssä klo 21. Vieraina ovat kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa ja SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma.