1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Vasemmistoliitolla uskollisimmat äänestäjät, maastopalo riehuu Pyhärannassa, kemikaalit kiusaavat kampaajia

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Vasemmistoliiton puheenjohtaja  Li Andersson SuomiAreenan Puheenjohtajatentissä Porissa tiistaina
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson SuomiAreenan Puheenjohtajatentissä Porissa tiistaina.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Perussuomalaisilla huonoin pito puoluetta aiemmin äänestäneistä

Perussuomalaisia viime eduskuntavaaleissa äänestäneet ovat epävarmoja siitä, mitä puoluetta äänestää seuraavissa eduskuntavaaleissa. Tämä selviää Ylen kesäkuun puoluekannatusmittauksen tausta-aineistosta. Perussuomalaisten lisäksi myös pääministeripuolue keskustan kannatus kärsii viime eduskuntavaalien jälkeen katsomoon siirtyneistä keskustan äänestäjistä. Uskollisimmat kannattajat löytyvät vasemmistoliiton tukijoiden joukosta.

Voiko robotti korvata hoitotyössä ihmisen?

PARLO, hoitaja ja ikäihmisiä
Parlo on vain yksi hoivakodissa käytettävistä roboteista. Käytössä ovat esimerkiksi asukkaiden liikkumista valvovat sensorisängyt.Karsten Hohmann / Yle

Japanissa väestön harmaantuminen näkyy huutavana hoitajapulana. Ongelma aiotaan ratkaista roboteilla. Yle vieraili japanilaisessa hoivakodissa, jossa Parlo-robotti laulattaa ikäihmisiä.

Laaja maastopalo riehuu Pyhärannassa

Pyhärannan metsäpalo 18. heinäkuuta
Pyhärannan metsäpalo 18. heinäkuuta.Roni Lehti / Lehtikuva

Pyhärannassa on sammutettu koko yön ajan suurta maastopaloa. Pelastuslaitoksen arvion mukaan paloalue oli ennen iltakahdeksaa 70–80 hehtaarin eli noin sadan jalkapallokentän kokoinen. Toistaiseksi parikymmentä rakennusta on evakuoitu.

Osa kampaajista saa helpotusta tuoksuttomista tuotteista

Kampaaja ja asiakas
Terri Niemi / Yle

Kampaajat altistuvat työssään monille kemikaaleille, jotka voivat aiheuttaa allergiaa, ärsytysoireita ja hengitystieoireita. Työterveyslaitoksen mukaan peräti 70 prosenttia kampaajista kärsii jossain vaiheessa uraansa käsi-ihottumasta. Osa kampaajista saa helpotusta tuoksuttomista tuotteista tai kasviperäisistä aineista.

Keittiön kaapeista apua tulehdusten hoitoon?

Riisipuuroa
Henrietta Hassinen / Yle

Kanelilla voi maustaa korvapuustin, maitokahvin ja tietenkin joulupuuron, mutta se ei ole pelkkä mauste. Kaneli voi myös auttaa vaikeiden tulehdusten hoitamisessa, kertoo tuore australialainen tutkimus. Keittiön kaapeista löytyy myös muita tulehduksia estäviä ja hoitavia aineita.

Torstaista tulossa aurinkoinen

torstain sää
Yle

Keskiviikon ja torstain välinen yö oli erityisesti rannikolla trooppinen, eli lämpötila pysyi yli 20 asteessa. Torstaina länteen ja pohjoiseen on luvassa 30 asteen lämpötiloja, ja Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi ennustaa koko maahan aurinkoista säätä. Lue lisää Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi