DW: Etiopiasta ensimmäinen kaupallinen lento Eritreaan 20 vuoteen

Maat allekirjoittivat sopimuksen maanantaina sotatilan lopettamisesta ja suhteiden normalisoinnista.

Eritrea
Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Etiopia ja Eritrea ovat avanneet lentoyhteyden, uutisoi saksalainen Deutsche Welle (siirryt toiseen palveluun). Etiopia teki ensimmäisen kaupallisen matkustajalennon kahteen vuosikymmeneen.

Matkustajakone lähti Addis Abeban kansainväliseltä lentokentältä virallisten juhlallisuuksien jälkeen. 90 minuutin lennon aikana matkustajat ja miehistö juttelivat ja lähettivät selfietä ennen koneen laskeutumista Asmaran kansainväliselle lentokentälle Eritrean pääkaupungissa. Eritrean ulkoministeri Osman Saleh toivotti matkustajat tervetulleiksi.

Kaupallinen lentoliikenne Etiopian ja Eritrean välillä lopetettiin rajaerimielisyyksien muututtua sodaksi 1998. Etiopian ja Eritrean välinen sota puhkesi toukokuussa 1998 ja tulitauko solmittiin kesäkuussa 2000. Maiden välillä on vallinnut sotatila siitä saakka. Sodassa kuoli arvioiden mukaan noin 70 000–100 000 ihmistä.

Etiopian ja Eritrean edustajat allekirjoittivat maanantaina yhteisen lausunnon, jossa sovittiin sotatilan lopettamisesta ja suhteiden normalisoinnista.

Addis Abebassa sijaitseva Ethiopian Airlines -konserni on Afrikan suurin lentoyhtiö. Se lentää 70 kaupunkiin ja omistaa osan Malawin kansallisessa lentoliikenteessä ja Asky Airlinesissa Togossa.

Lue myös:

Yksi sota päättyi maailmassa: Etiopia ja Eritreaallekirjoittivat historiallisen lausunnon