Hyppää sisältöön

Yli 50 ihmistä evakuoitu Pyhärannassa suuren maastopalon takia, Venäjän maastopalot uhkaavat levitä Lappiin

Sadan hehtaarin laajuinen maastopalo Pyhärannassa on edelleen vaarassa levitä. Lapissa Venäjän maastopalot ovat edenneet noin puolen kilometrin päähän Suomen rajaa lähellä Sallaa.

Kuva: Roni Lehti / Lehtikuva

Pyhärannan laajan maastopalon sammutustyöt jatkuvat läpi yön Varsinais-Suomessa. Pelastuslaitos varautuu sammutustoimintaan koko viikonlopun ajaksi.

Santtion kylätalon ovesta tulee palopaikalta saapuvia sammutusmiehiä tasaisena virtana.

Paikalla on myös useita varusmiehiä. Hätämuonituskeskuksen työntekijät laittavat ruokaa ja keittävät kahvia.

Pyhämaan VPK:n vapaapalokuntalainen Iiro Kivistö sai hälytyksen palopaikalle keskiviikkoiltana. Kun hän saapui paikalle, oli palopaikka vielä ilmiliekeissä.

Iiro Kivistö Pyhämaan VPK:sta. Kuva: Minna Rosvall / Yle

– Siellä on kuuma kuin saunassa. Meidän työmme on ollut lähinnä letkutusta. Kaivamista ei ole vielä tarvinnut tehdä.

Kivistön kasvoilla ja hartioilla on nokijälkiä. Nuorukainen lusikoi jauhelihakeittoa kylätalossa.

– Seuraavaksi täytyy päästä nukkumaan. Vanhempani asuvat tässä lähellä. Muutaman tunnin päästä täytyy tulla takaisin.

Hinnerjoen VPK:n Jussi Kirkkala Kuva: Minna Rosvall / Yle

Jussi Kirkkala Hinnerjoen VPK:sta sai hälytyksen kello 18 keskiviikkona. Kello 23 hänen ryhmänsä lähti metsään. Koko Hinnerjoen ryhmällä on tuhkaa käsivarsissa ja kasvoilla. Olosuhteet ovat heidän mukaansa rajut.

– Siellä on järkyttävää. Kuumaa, nokea ja silmät kirvelevät. Varusteet painavat. Kun olet kulkenut jostain, voi takanasi yhtäkkiä taas palaa, Kirkkala toteaa.

– Sanoin mennessä nuorille varusmiehille, että te ette tiedä, mihin menette, Hinnerjoen VPK:n Virpi Tähtinen jatkaa.

"Olosuhteet ovat meitä vastaan"

Päivystävä päällikkö Juha Virto on joutunut toistelemaan pitkin päivää, että palo ei ole hallinnassa. Torstai-iltana Virto arvioi, että leviämisen vaara on yhä olemassa. Kaikki tehdään sen eteen, että ihmiset ja näiden omaisuus saadaan turvattua.

– Nyt varaudutaan ensi yöhön, huomispäivään ja siihen, että tämä jatkuu vielä ainakin viikonvaihteeseen.

– Palopesäkkeitä on hyvinkin paljon, ja olosuhteet ovat meitä vastaan. Tuulen voima ja lämpötila ovat kasvussa. Lisäksi sammuttajat ovat varsin väsyneitä, Virto kertoo.

Torstai-iltana Virto oli toiveikas sen suhteen, tuuli tyyntyisi yöksi.

– Toivon mukaan hetken kuluttua on näin käymässä, ja se helpottaa yön sammutustöissä.

– Seuraavat tunnit ratkaisevat sen, mihin suuntaan tästä mennään, hän jatkaa.

Metsää ja maastoa on palanut yli sadan jalkapallokentän kokoiselta alueelta. Kuva: Paula Koskinen / Yle

Paikalla on noin 200 henkeä, sammuttajia ja muuta henkilökuntaa. Puolustusvoimien virka-apuosasto on saapunut paikalle.

Pyhärannan suuri maastopaloalue saatiin aamuyön aikana ympäröityä. Sammutusta tehdään nyt rajatun paloalueen sisäosissa.

Ympyröidyn alueen sisällä on edelleen palamattomia alueita, jotka ovat vaarassa syttyä. Virton mukaan palamattomille alueille ei ole pelastushenkilöstöllä pääsyä.

– Tulipaloissa on aina levimisen mahdollisuus. Ongelma on alueen koko ja keskellä olevat palamattomat alueet. Suuret metsäalueet voivat syttyä ja mahdollisesti levittää paloa, Virto toteaa.

Monen päivän urakka edessä

Kopterikameralla saatujen kuvien ansiosta sammuttajilla on aamulla ollut selkeä käsitys alueen palopesäkkeistä, kertoo päivystävä päällikkö Kari Alanko.

– Nyt tiedetään, että sammutus kestää pitkään ja jatkuu varmasti huomennakin, ellei koko viikonlopun, Alanko sanoo.

Paloa on sammutettu keskiviikkoiltapäivästä asti. Päivystävä päällikkö Juha Virto kertoi torstai-iltana, että paloalue on noin 70–90 hehtaarin kokoinen, eli hieman pienempi kuin aiempi 100 hehtaarin arvio.

Virron mukaan tärkeintä olisi turvata palomiesten jaksaminen äärimmäisen raskaassa työssä.

– Tärkeintä saada palomiesten vaihtuvuus paremmaksi, niin että he rasittuvat vähemmän.

Pyhäranta sijaitsee Varsinais-Suomen pohjoisosassa, Uudenkaupungin ja Rauman välissä, lähellä Satakunnan rajaa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Evakuoinnit jatkuivat torstaina

Olosuhteet paloalueella ovat raskaat. Lämpötila on korkea, ja palava kangasmetsä on tiheää. Sammutustöissä avustaa kaksi helikopteria, mutta pääosin sammutusta tehdään maastosta käsin.

Alanko kertoo, että vaikeimmissa paikoissa tuli palaa maan alla 30–40 senttimetrin syvyydessä.

– Alueella on sellaista hetteistä kangasmaastoa. Kun tuli pääsee sinne, se palaa syvälle maahan. Nyt sitten kaivelemme maata lapiolla ja kastelemme samalla, Alanko kuvailee.

Palon syntysyystä ei ole toistaiseksi tietoa.

Alueella sijaitsee sekä vakituisesti asuttuja että vapaa-ajan asuntoja. Eilisen ja torstain aikana paloalueelta tai sen läheisyydestä on evakuoitu yli 50 ihmistä.

Muun muassa Luhdantiellä kymmenkunta ihmistä joutui jättämään kotinsa. Pari tuntia myöhemmin tyhjennettiin vielä neljä taloa asukkaista. Palo ei ollut levinnyt, mutta asukkaat piti siirtää pois sammutustöiden tieltä.

Palo ei ole levinnyt asuinrakennuksiin, mutta muutama pieni varasto- tai vajarakennus on tuhoutunut paloalueen läheisyydessä.

Kuva: Paula Koskinen / Yle

Palo aiheuttaa haittaa myös liikenteelle. Rantatien liikenne on katkaistu kokonaan Varvintien ja Santtiontien välillä. Liikenteenohjaustehtävissä toimivat poliisin lisäksi Porin Prikaatin virka-apuosasto ja Vapaaehtoinen pelastuspalvelu.

Aikaisemmin myös Unajantien suunnasta etelään suuntautuvaa liikennettä jouduttiin rajoittamaan. Liikennekatkon odotetaan kestävän jopa kaksi päivää.

Paloalueen ympärillä liikkuu paljon pelastuslaitoksen kalustoa ja sammutushenkilökuntaa. Alueella liikkujia pyydetään käyttämään kiertoteitä.

Hälytysmuonitus paikalla illasta lähtien

Kylätalolle perustetussa huolto- ja evakuointikeskuksessa palomiehet pääsevät syömään, peseytymään ja lepäämään.

Pyhärannan, Rautilan ja Kalannin palokuntanaiset ovat työskennelleet keskuksella keskiviikkoillasta lähtien. Alkuillasta kylätalolla muonitettiin myös alueelta evakuoituja asukkaita.

Hätämuonituskeskus Santtion kylätalolla huoltaa pelastushenkilökuntaa tauotta. Kuva: Paula Koskinen / Yle

Palomiehet ovat Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksista, ja apua on pyydetty myös Pirkanmaalta ja Kanta-Hämeestä.

– Olemme pyrkineet siihen, että sammuttajat saisivat tarvitsemansa lepotauot. Mutta on ymmärrettävää, että tilanteen ollessa kuumimmillaan on pakko sammuttaa, vaikka voimat olisivat vähissä, päivystävä päällikkö Alanko kertoo.

Sammutuksessa avustavat rajavartiolaitoksen ja puolustusvoimien helikopterit. Helikopterit nostavat sammutusvettä merestä. Lisäksi aluetta yritetään raivata metsäkoneilla.

Lapissa valmius Venäjän palojen leviämiseen

Myös muualla maassa pelastuslaitoksilla riittää töitä. Lapissa valmistaudutaan useita päiviä roihunneiden maastopalojen leviämiseen Venäjältä Suomeen. Palotarkastaja Antti Kivelä kertoi Ylelle puoli kahdeksan aikaan torstai-iltana, että palo roihuaa noin puolen kilometrin päässä Suomen rajasta.

Puuskittainen tuuli on levittänyt torstaina paloa Suomen suuntaan, mutta illalla tuuli tyyntynyt.

Kivelän mukaan tilanne ei ole akuutti, mutta Lapin pelastuslaitos valmistautuu torjumaan paloja, mikäli ne leviävät Suomeen. Palomiehet ovat vieneet vesipaikoille varmuuden varalta moottoriruiskuja.

Sallan palosta kulkeutuu savua Suomen puolelle jopa Savukoskelle asti. Savu voi aiheuttaa herkimmille hengitysvaikeuksia. Inarin palo on tänään pysytellyt noin puolen kilometrin päässä rajalta.

Kuopiossa useita Pohjois-Savon pelastuslaitoksen yksiköitä hälytettiin sammuttamaan maastopaloa Vehmersalmen Suvasveden rannalla. Palo jäi melko pieneksi.

Äänekoskella maastopalo saatu hallintaan

Keski-Suomessa Äänekoskella syttyi tänään hieman ennen neljää iltapäivällä suuri ja uhkaava maastopalo. Palo on saatu hallintaan ja Keski-Suomen pelastuslaitos onnistui rajaamaan palon muutaman hehtaarin alueelle.

Noin puolen kilometrin päässä palopaikasta on rakennuksia, joihin tuli uhkasi levitä. Ilmoituksen palosta tekivät mökkiläiset, jotka havaitsivat savua.

Päivystävä palomestari Toni Jurmu kertoo, että tuulen suunnan muuttuminen helpotti sammutustöitä ratkaisevasti.

Onnettomuuspaikalla on parhaillaan vielä 10 yksikköä ja jälkisammutustyöt ovat parhaillaan käynnissä.

Pelastuslaitos varoitti tänään aiemmin erittäin suuresta maastopalojen syttymisriskistä Keski-Suomessa.

Maastopalon kehittymistä voi seurata perjantain osalta täällä.

Lue myös:

Pyhärannassa maastopalo levinnyt jo yli 70 hehtaarin alueelle – parikymmentä rakennusta evakuoitu

Pyhärannan maastopaloa paenneet rehkivät mukana avustustöissä – "Omasta kodista on kamala lähteä"