1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. antibiootit

YK:n asiantuntijat: Monet maat eivät edelleenkään puutu antibioottien väärinkäyttöön

Antibioottien liiallinen käyttö on lyhytnäköistä, Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa.

Antibioottien liiallinen käyttö heikentää niiden tehoa. Kuva: Rolex Dela Pena / EPA

Vuonna 2015 Maailman terveysjärjestön WHO:n jäsenvaltiot sopivat puuttuvansa antibioottien liialliseen käyttöön. Kaksi vuotta myöhemmin vain noin puolet maista on tehnyt lisää konkreettisia toimia antibioottien väärinkäytön estämiseksi, YK:n alaiset järjestöt raportoivat.

Maailman terveysjärjestön WHO:n, YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n ja eläinten tartuntatauteja seuraavan OIE:n keskiviikkona julkaiseman raportin mukaan (siirryt toiseen palveluun) monissa maissa ei seurata lainkaan antibioottien käyttöä.

Useilta kymmeniltä valtioilta puuttuu edelleen valvontajärjestelmät tai kansalliset suunnitelmat, joilla säädellä antibioottien hyödyntämistä terveydenhuollossa ja elintarviketuotannossa.

Antibioottien liiallinen käyttö johtaa antibioottiresistenssin yleistymiseen. Bakteerit muuttuvat tällöin vastustuskykyisiksi antibiooteille, mikä uhkaa niin ihmisten kuin eläintenkin hyvinvointia. EU on arvioinut, että maailmassa kuolee vuosittain noin 700 000 ihmistä antibioottiresistenssin vuoksi.

Antibiootteja käytetään laajasti etenkin kehitysmaissa taistelussa malariaa, tuberkuloosia ja muita sairauksia vastaan. Näiden lääkkeiden avulla muun muassa lapsikuolleisuus on saatu laskuun.

–Jos nämä lääkkeet lakkaavat toimimasta, saavutetut hyödyt ovat vaarassa, WHO:n antibioottiresistenssia seuraavan osaston johtaja Elizabeth Tayler kommentoi uutistoimisto Reutersille.