Asfaltti korventaa tassut, autosta tulee pätsi – eläinlääkärin vinkit lemmikin hoitoon helteillä

Kissa kestää koiraa paremmin hellettä, koska koiran jäähdytysjärjestelmä on alitehoinen

Aamu-tv
Näin autat lemmikkiäsi selviämään helteellä
Näin autat lemmikkiäsi selviämään helteellä

Helle koettelee sekä ihmisiä että eläimiä ja lämpöhalvaus saattaa uhata molempia.

Almavetin eläinlääkäri Suvi Heinola muistuttaa, että eläintä ei kannata viedä kuumaan.

– Kaikki varmasti ymmärtävät, että autoilu näillä keleillä minkä tahansa lemmikin kanssa on ongelmallista, Heinola sanoi Aamu-tv:n haastattelussa.

Lemmikkiä ei pidä jättää autoon, koska lämpötila nousee nopeasti hyvin korkealle ja autosta voi tulla tappava pätsi (siirryt toiseen palveluun). Myös ihan peruslenkkeily koiran kanssa voi olla riski kuumalla. Lisäksi asfaltti kuumenee auringossa polttavaksi ja voi korventaa anturoihin jopa palovammoja.

– Kissa kestää paremmin hellettä kuin koira, koska koiran jäähdytysjärjestelmä on vähän alitehoinen. Kissakaan ei kyllä pysty hirveän tehokkaasti itseään jäähdyttämään. Sellainen hikoilu kuin ihmisillä, ei ole kissalle tai koiralle mahdollista, ne hikoilevat pelkästään polkuanturoiden kautta. Ne jäähdyttävät itseään pääosin läähättämällä.

Karvanajo helpottaa

Heinolan mukaan koiraa tai kissaa voi helteillä viilentää kastelemalla turkkia. Lisäksi on hyvä muistaa pitää riittävästi viileää vettä saatavilla. Myynnissä on myös esimerkiksi viilennystakkeja ja -alustoja.

– Karvanajo voi paksuturkkisilla merkittävästi helpottaa eläimen oloa.

Uiminen on hellesäällä hyvä keino, sillä se viilentää. Lemmikin kanssa voi lenkeillä aamulla aikaisin tai illalla, kun keli alkaa viilentyä. Railakasta riehuntaa Heinola ei helteellä suosittele.

Häkissä asuvat pieneläimet ovat Heinolan mukaan erityisessä riskissä ja häkin sijoittelu kannattaa miettiä huolella. Häkki ei saa olla suorassa auringonpaisteessa vaan viileässä tilassa ilman kovaa vetoa. Tuulettimia on hyvä käyttää viilentämään.

Lisäksi häkin pohjan alle voi laittaa kylmäkalleja ja häkin päälle märän pyyhkeen.

Ensiapu kunnon kastelu

Heinolan mukaan lämpöhalvauksessa ensimmäinen apu on eläimen tehokas jäähdyttäminen.

– Ensin eläin suihkuun, märäksi, viileään paikkaan ja pois kuumasta.

Heinolan mukaan eläin kastellaan kokonaan ja vettä hierotaan niin, että se menee kaikkialle turkkiin. Eläintä voi myös hieroa, jotta viilentyvä pintaveri kulkeutuu koko kehoon. Ei kuitenkaan kannata suihkuttaa jääkylmää vettä, jotta pintaverenkierto ei säikähdä ja verenkierto pinnassa lopu.

– Sen jälkeen soitto eläinlääkärille ja yhdessä eläinlääkärin kanssa arvioidaan, onko tarve toimittaa eläintä hoidettavaksi.

Lämpöhalvauksen oireisiin kuuluvat voimakas läähätys ja tajunnan tason heikkeneminen..