1. yle.fi
  2. Uutiset

Sikarutto lähestyy – Lihayhtiö: Olisi "viimeinen niitti" Suomen sikataloudelle

Vienti EU:n ulkopuolelle tyssäisi todennäköisesti kokonaan. Etenkin villisiassa todettu sikaruttotartunta vaikeuttaisi sikaloiden toimintaa laajalla alueella.

sikarutto
sika kalterin takana
Aamu-tv:n keskustelu sikarutosta torstaina 19.7.2018

Afrikkalaisen sikaruton leviäminen Suomeen voisi olla raju isku sianlihan tuotannolle Suomessa. Lihayhtiö HKScanin mukaan tartunnan havaitseminen Suomessa merkitsisi sianlihanviennin loppumista.

– On oikeasti kysymys tosi vakavasta uhasta. On tehty pitkään töitä ja saatu vientikanavat auki 50 maahan. Kyllä se olisi viimeinen niitti sikatalouden kannattavuudelle, sanoi HKScanin eläinhankinnasta ja alkutuotannosta vastaava johtaja Pia Nybäck Ylen aamu-tv:ssä.

Lupaava Kiinan-vienti voisi tyssätä alkuunsa

Lihayhtiöt aloittivat viime vuonna sianlihan viennin Kiinaan. Uusi päänavaus on paikannut osaltaan Venäjän tuontikiellon jättämää lovea Suomen elintarvikeviennissä. Sikaruttotartunta Suomessa lopettaisi viennin EU:n ulkopuolelle todennäköisesti kokonaan.

Yksittäiselle sikatilalle todettu tartunta olisi todennäköisesti kohtalokas. Viranomaiset joutuisivat määräämään tilan eläimet lopetettavaksi, joten karenssiajan jälkeenkin toiminnan aloittaminen uudelleen olisi hankalaa.

Tartunta vaikeuttaisi myös merkittävästi lähellä sijaitsevien sikaloiden toimintaa, sillä erityisesti eläinten kuljettamista rajoitettaisiin usean kilometrin säteellä tartunnan saaneesta sikalasta.

Villisiassa havaittu tartunta vaikeuttaisi sikaloiden toimintaa vielä enemmän. Tartunnan takia määrättävä rajoitusvyöhyke olisi vielä laajempi, ja Suomessa sikatuotanto on melko keskittynyttä. HKScanin Nybäckin mukaan sianlihantuotannon kannattavuus on muutenkin ollut jo pitkään heikko.

Kaikkien oltava valppaina

Elintarviketurvallisuudesta vastaavan viranomaisen Eviran mukaan sikaruton leviäminen Suomeen voidaan vielä yrittää estää. Ylitarkastaja Hanna Lounela Evirasta sanoo, että helpointa on estää leviäminen kotisikoihin, mutta villisiat ovat suurempi haaste.

Lounelan mukaan valppaina on oltava muidenkin kuin sianomistajien:

– Hereillä pitää olla todellakin jokaisen, joka kulkee tartunta-alueilla. On syytä pitää mielessä, ettei tuo ruokatuotteita ja sianlihatuotteita niistä maista, Lounela sanoi aamu-tv:ssä.

Tartunta todettu entistä lähempänä

Aiemmin tällä viikolla uutisoitiin, että sikaruttoa on todettu Venäjällä entistä lähempänä Suomen rajaa, vain 250 kilometrin päässä sikalassa Pietarin lähistöllä. Villisiat levittävät herkästi tarttuvaa tautia, ja niistä tautia on löytynyt noin sata kilometriä kauempaa Suomen rajasta.

Euroopassa tautia on todettu myös Baltian maissa, Puolassa ja Tšekissä. Suomessa afrikkalaista sikaruttoa ei ole koskaan todettu.

Sikarutto ei tartu ihmiseen, mutta on hengenvaarallinen kaikille sikaeläimille.

Lue myös:

Afrikkalainen sikarutto lähestyy Suomea – herkästi tarttuvaa tautia löytyi jo 250 kilometrin päässä itärajasta

Villisika leviää nopeasti ja huoli maatalousalueilla kasvaa: "Jos sikatilalta löytyy rutto, se voi lopettaa sianlihan viennin kokonaan"

Villisiat levittäytyvät yhä laajemmalle – maatilat pelkäävät niiden levittämää sikaruttoa

Voita Ranskaan, sianlihaa Kiinaan – Suomen elintarviketeollisuus nousi Venäjän tuontikieltojen tuomasta kuopasta

Muualla verkossa:

Eviran tietopaketti afrikkalaisesta sikarutosta (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi