Hyppää sisältöön

Uusi laki korostaa Israelin valtion juutalaisuutta – arabia menettää asemansa virallisena kielenä

Israelin juutalaisuutta korostavasta, kiistellystä lakipaketista puuttuvat vähemmistöjen asemaa turvaavat kohdat, Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola sanoo.

Israelin parlamentti hyväksyi varhain torstaiaamuna kiistellyn lain (siirryt toiseen palveluun), joka korostaa voimakkaasti Israelin valtion juutalaista luonnetta. Lain mukaan vain juutalaisilla on oikeus toteuttaa kansallista itsemääräämisoikeutta Israelin valtiossa, kertoo israelilaislehti Haaretz (siirryt toiseen palveluun).

Laki heikentää arabian kielen asemaa Israelissa. Arabialla on ollut Israelissa virallisen kielen asema heprean rinnalla, mutta nyt sille jää vain erityisasema.

Israelin kansalaisista vajaat 20 prosenttia eli 1,8 miljoonaa ihmistä puhuu äidinkielenään arabiaa. Monet heistä pelkäävät asemansa kaventuvan entisestään.

Laki määrittelee myös Jerusalemin Israelin jakamattomaksi pääkaupungiksi. Kansainvälisen yhteisön yleinen kanta on, että Jerusalemin itäinen puolisko on miehitettyä palestiinalaisaluetta.

Israelin parlamentti Knesset hyväksyi lain yli kahdeksan tuntia kestäneen tunteikkaan keskustelun jälkeen. Puolesta äänesti 62 edustajaa, vastaan 55.

– Absoluuttinen enemmistö haluaa varmistaa valtiomme juutalaisen luonteen myös tuleville sukupolville, Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Oppositiossa olevan Yhdistyneen arabilistan kansanedustaja Ahmed Tibi kuvaili lakia rasistiseksi ja demokratian kuolemaksi Israelissa.

Tel Avivissa osoitettiin viikonloppuna mieltä kiisteltyä juutalaisuuslakia vastaan. "Tämä koti kuuluu meille kaikille", yhdessä kylteistä lukee arabiaksi ja hepreaksi. Kuva: Ebir Sultan EPA

Israel korostaa juutalaista luonnettaan

Laki tulee osaksi Israelin peruslakia, joka on perustuslakia muistuttavaa tavallista sitovampaa lainsäädäntöä. Israelissa ei ole perustuslakia.

Lähi-idän tutkimuksen professorin Hannu Juusolan mukaan Israelin juutalaista luonnetta korostavat osat eivät sinänsä ole uusia. Monet hyväksytyistä kohdista ovat olleet jo olemassa Israelin lainsäädännössä. Lailla on kuitenkin symbolinen merkitys.

– Laki kokoaa juutalaisuutta korostavat elementit ja alleviivaa niitä, Juusola kuvailee. – Identiteettipolitiikka on tärkeää myös Israelissa, mikä tuntuu olevan ajan henki.

Arvostelijat katsovat lain asettavan Israelin valtion juutalaisuuden demokraattisten periaatteiden edelle. Lakipaketissa ei ole mainintaa (siirryt toiseen palveluun) demokraattisuudesta tai vähemmistöjen oikeuksien turvaamisesta.

– Se antaa vaikutelman, etteivät arabit kuulu tänne. Laista puuttuvat elementit, jotka takaavat vähemmistöjen aseman. Minkään liberaalin demokratian lainsäädäntöä tämä ei ole, Juusola sanoo.

Israelin arabivähemmistö pelkää asemansa Israelissa heikkenevän. Vähemmistöllä on lain mukaan samat oikeudet kuin muilla kansalaisilla Israelissa, mutta käytännössä he törmäävät syrjintään niin koulutuksessa, terveydenhuollossa kuin asuntomarkkinoilla.

– Arabien asema on käytännössä rapautunut monin tavoin, Juusola sanoo.

Muutamia kiisteltyjä kohtia lievenettiin

Israelin oikeistolaisen hallituksen ajamasta lakipaketista on käyty vuosien poliittinen vääntö. Joitain kiisteltyjä kohtia muutettiin viime metreillä.

Aiempi luonnos olisi sallinut esimerkiksi vain juutalaisten yhteisöjen perustamisen. Kohta herätti paljon vastustusta, sillä monet uskoivat sen mahdollistavan syrjinnän. Muun muassa Israelin presidentti Reuven Rivlin puuttui asiaan poikkeuksellisesti.

– Haluammeko tukea syrjintää sekä miesten ja naisten poissulkemista heidän etnisen taustansa vuoksi? Rivlin kirjoitti avoimessa kirjeessään uutistoimisto AFP:n mukaan.

Äänestyksessä hyväksytyn muotoilun mukaan valtio kuitenkin rohkaisee ja edistää juutalaisten yhteisöjen perustamista, kuvaili israelilaissivusto Ynet (siirryt toiseen palveluun).

Rivlinin on vielä allekirjoitettava laki.

.
.