Ukkoset saapuvat Suomeen viikonloppuna: luvassa runsaita vesisateita ja salamointia – myös rakeita voi sataa

Ilmatieteen laitos on antanut metsäpalovaroituksen koko maahan torstaille ja perjantaille.

salama taivaalla
Suomen yllä oleva korkeapaine väistyy ja kaakosta lähestyy matalapaine. Viikonlopun aikana Suomeen virtaa kaakosta kosteaa ja epävakaista ilmaa. Ukkoskuurot yleistyvät perjantaina etelässä ja viikonloppuna muuallakin maassa. Paikoin vettä voi tulla runsaasti.

Torstaina sää on on lämmin ja laajalti aurinkoinen. Lämpötila nousee 30 asteeseen tai sen yläpuolelle maan länsi- ja pohjoisosissa.

Säässä on kuitenkin tapahtumassa käänne, sillä kaakosta on liikkumassa Suomeen matalapaine, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen. Matalapaineen alue saapuu Suomeen perjantaina päivällä.

Lapissa perjantai on vielä aurinkoinen, mutta Etelä-Suomessa ja osin Keski-Suomessa on luvassa ukkos- ja sadekuuroja.

Ilmatieteen laitos on antanut Etelä- ja Länsi-Suomeen runsaan sateen varoituksen (siirryt toiseen palveluun) perjantaille.

Huutosen mukaan vettä voi tulla paikoin useampi kymmenen milliä tunnissa, sillä ukkos- ja sadealueet liikkuvat hitaasti.

– Kun on kyse ukkosesta, on aina mahdollisuus runsaille sateille. Vaihtelu eri alueiden välillä on kuitenkin tosi isoa. Naapurikunnassa sadetta voi tulla 50 milliä ja viereisessä kunnassa kaksi milliä.

– Lisäksi voi salamoida komeasti, kun Suomen päällä on hidasliikkeistä ukkossolua.

Kuva: Yle

Ukkoset ja sateet yleistyvät lauantaina

Matalapaine liikkuu viikonlopun aikana yhä vahvemmin Suomen ylle. Ukkos- ja sadekuurot yleistyvät Etelä- ja Keski-Suomessa ja yltävät myös Länsi- ja Lounais-Lappiin.

Ilmatieteen laitos on antanut lauantaille runsaan sateen varoituksen koko maahan Keski- ja Pohjois-Lappia lukuun ottamatta.

Sunnuntaina ukkoset ja sateet painottuvat Itä- ja Pohjois-Suomeen.

Ukkos- ja sadekuuroissa voi sataa myös rakeita. Huutosen mukaan rakeita syntyy nimenomaan helteellä.

– Ukkospilvi voi yltää 10–15 kilometriin asti, ja siellähän voi olla monta kymmentä astetta pakkasta. Maan pinnalta ilma nousee ylös ja siinä oleva kosteus tiivistyy ja muodostaa rakeen.

Salamat taas syntyvät hankaussähköstä ja erimerkkisistä sähkövarauksista. Katso tästä Ylen artikkelista (siirryt toiseen palveluun), montako salamaa alueellesi iskee vuosittain ja missä kunnissa on ukkostanut eniten.

Metsäpalovaroitus koko maahan

Suomen kesä on ollut tähän mennessä vähäsateinen ja etenkin lännessä on kuivuutta. Ilmatieteen laitos onkin antanut metsäpalovaroituksen koko maahan torstaille ja perjantaille.

– Ainahan on tietenkin se riski, että salama sytyttää metsäpalon, jos siihen ei osu saman tien kaatosade päälle ja sammuta paloa.

Lauantaille ja sunnuntaille on annettu metsäpalovaroitus länsirannikolle ja Lappiin.

Huutonen huomauttaa, että sateiden edetessä viikonlopun varoitukset saattavat vielä muuttua.

Lue lisää: