Sähköpula uhkaa koteja torstain aikana – toistaiseksi kyse on vasta varautumisesta

Etelä-Savossa sähkönjakelua säännöstellään tarvittaessa kahden tunnin jakelunkeskeytyksillä alkaen haja-asutusalueilta.

Mikkeli
Pakastinarkku kansi auki.
Pakastimen sisältö on näillä helteillä vaarassa, jos sähkönjakelua joudutaan säännöstelemään.Tarja Nyyssönen / Yle

Sähkönjakeluyhtiöt varautuvat valtakunnalliseen sähköpulaan kuluvan vuorokauden aikana.

Syynä on se, että Olkiluodon ydinvoimalan ykkös- ja kakkosyksiköt ovat eilen keskiviikkona irronneet sähköjärjestelmästä virtamuuntajatulipalon takia.

Etelä-Savossa toimivasta Järvi-Suomen Energiasta korostetaan, että kyse on vasta varautumisesta ja toistaiseksi sähköä riittää.

– Meillä on nyt päällä niin sanottu oranssi tila, eli varaudumme siihen, että ongelmia saattaa tulla, kertoo käyttöpäällikkö Mika Huttu.

Ensimmäiseksi keskeytyslistalla maaseutu

Jos käy niin, että sähköpulatilanne tulee voimaan, sähkönjakelua aletaan Etelä-Savossa säännöstellä kahden tunnin jakelunkeskeytyksillä ensisijaisesti haja-asutusalueilla.

– Meillä on järjestelmä jaettu tiettyihin alueisiin, joilla sähkönjakelua aletaan tilanteen vaatiessa vuorotella. Keskeytykset aloitettaisiin maaseutualueilta, joissa on paljon esimerkiksi vapaa-ajan asutusta. Vasta viimeiseksi keskeytykset ulotettaisiin tärkeille infra-alueille ja taajamiin.

Järvi-Suomen Energian Mika Hutun mukaan vastaava varautumistilanne oli viimeksi pari vuotta sitten. Varsinaisesta tehopulasta on jo useita vuosikymmeniä.

– Näitä varoituksia on ollut silloin tällöin, tosin yleensä talvisaikaan. Edellinen varsinainen tehopulatilanne taisi olla joskus 1960- tai 1970-luvulla, Huttu muistelee.