Avotulen teko on kielletty Lapissa kuivuuden takia: Pienikin kipinä voi sytyttää nyt tulipalon

Lapin pelastuslaitos kehottaa lisäksi välttämään maastossa ja metsämaan läheisyydessä tehtävää työtä, josta voi aiheutua kipinöintiä.

maastopalot
Makkaroita paistumassa nuotiolla.
Lapin pelastuslaitos on kieltänyt avotulen teon Lapissa, kun kunnassa on metsäpalovaroitus voimassa.Antti Heikinmatti / Yle

Lapin pelastuslaitos on kieltänyt avotulen Lapissa viikon ajaksi. Avotulen teko ja kulotukset ovat kiellettyjä silloin, kun kunnassa on voimassa metsäpalovaroitus. Lapin pelastuslaitos tiedottaa, että avotulen teko on kielletty 18.7.2018 – 25.7.2018, ellei pelastusviranomainen pura kieltoa aiemmin tai ellei metsäpalovaroitus kunnassa pääty.

Avotulen teko kielletään Lapissa jo toista kertaa tänä kesänä.

Pitkä sateeton ja helteinen ajanjakso on aiheuttanut sen, että Lapin pelastustoimialueella on useimmissa kunnissa erittäin korkea metsäpalon syttymisriski. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että metsäpalojen ja myös suurpaloksi leviävän metsäpalon mahdollisuuden todennäköisyys on kasvanut merkittävästi. Lapin pelastuslaitos on ollut työllistettynä lukuisista maastopaloista.

Maastoon ei edes kertakäyttögrilliä

Avotulella tarkoitetaan nuotiota ja muuta vastaavaa tulen käyttöä, josta tulen on mahdollista päästä irti maapohjan tai kipinöinnin kautta. Avotuleksi luetaan myös kevytrakenteiset kupugrillit ja maapohjalle asetettavat kertakäyttögrillit.

Avotulen voi sytyttää esimerkiksi tiilistä muuraamalla tai betonista valamalla tehtyyn varsinaiseen tulisijaan, joka on niin etäällä herkästi syttyvästä maastosta, että tulen leviämisen mahdollisuutta ei ole. Näidenkin osalta on erityisen tärkeää huomioida tulen valvonta ja sammutusvälineiden välitön saatavuus.

Tällä hetkellä Kolarin, Kittilän ja Ylitornion kuntiin ei vielä ole annettu metsäpalovaroitusta, mutta ennusteiden mukaan varoitukset laajenevat pian myös näihin kuntiin. Pelastuslaitokselta muistutetaan, että paikalliset erot voivat kunnissa olla suuria.

Tienviereen heitetyt tumpit sytyttäneet paloja

Myös alueen käytössä olevia sammutushelikoptereita on käytetty runsaasti. Lapin pelastuslaitos vetoaa Lapin alueella asuviin ja liikkuviin, jotta kaikki toimisivat vastuullisesti metsäpalojen ehkäisemiseksi.

Pelastuslaitoksen mukaan osa metsäpaloista on saanut alkunsa muun muassa huonosti sammutetuista nuotioista ja tienvarteen heitetyistä, palavista savukkeista.

Pelastuslaitos kehottaa välttämään myös maastossa ja metsämaan läheisyydessä tehtävää työtä, josta voi aiheutua kipinöintiä. Tällaisia ovat esimerkiksi hakkuuaukioiden maanmuokkaus ja turpeen nosto kivisillä turvetuotantoalueilla.