Auts, iho kärähti auringossa – mitä teen? Tässä 5 helppoa kotikonstia ensiavuksi

Jos iho on päässyt palamaan rakkuloille asti, se voi tuntua todella kipeältä.

auringonpolttama
Nainen ottaa vatsallaan aurinkoa.
Jos aurinkoa saa liikaa, iho alkaa aristaa ja punoittaa parin tunnin kuluttua. Pahimmilleen oireet yltyvät viimeistään vuorokauden kuluessa.Wasim Khuzam / Yle

Auringossa palanut iho on kipeä, eikä ihme: kyseessä on ultraviolettisäteilyn aiheuttama palovamma.

Ensimmäisen asteen palovammassa iho aristaa ja punoittaa. Rakkulat ja ihon lievä turpoaminen ovat jo merkkejä toisen asteen palovammasta, kirjoittaa ihotautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn Lääkäriseura Duodecimin julkaisussa. (siirryt toiseen palveluun)

Mitä tehdä, kun olo äityy tukalaksi?

Kokosimme helpot kotikonstit, jotka lievittävät kipua.

1. Viilennä ihoa, mutta vältä jääkylmää

– Paras ensiapu on ihon viilentäminen kylvyssä tai suihkussa. Sen jälkeen iho taputellaan pyyhkeellä varovasti kuivaksi, ja siihen levitetään kosteuttavaa eli suhteellisen vesipitoista perusvoidetta, neuvoo ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Rafael Pasternack.

Hän vinkkaa, että viileä tai jopa haalea vesi riittää rauhoittamaan ihoa. Veden ei siis tarvitse olla kylmää. Jääpalat kannattaa unohtaa kokonaan – ne voivat tuntua epämiellyttäviltä ja siten vain pahentaa kipua.

Esimerkiksi aloe veraa sisältävät voiteet tuovat iholle viileän tunteen, mikä Pasternackin mukaan voi auttaa helpottamaan kipua. Auringon aiheuttamaa palovammaa aloe vera ei kuitenkaan paranna.

2. Jos koskee, ota särkylääkettä

Jos iho on päässyt palamaan rakkuloille asti, se voi tuntua todella kipeältä. Avuksi voi napata pakkausohjeen mukaisen annoksen tavallisia särkylääkkeitä. Esimerkiksi ibuprofeiinia tai parasetamolia sisältävät tabletit lievittävät auringonpolttaman aiheuttamaa kipua.

Aristavan ihon pahimmille paikoille voi levittää myös hydrokortisonia sisältävää voidetta. Se auttaa ihoa paranemaan ja vie pois myös kipua, sanoo ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Rafael Pasternack.

Lääkäriseura Duodecim vinkkaa ottamaan myös hydrokortisonitabletteja suun kautta yhtenä tai kahtena päivänä (siirryt toiseen palveluun). Pasternack sen sijaan sanoo, ettei hydrokortisonitableteista ole juurikaan hyötyä.

– Hyödyn määrä on kyseenalainen, mutta ei niistä tableteista tietysti haittaakaan ole.

3. Juo!

Kun iho palaa auringossa, se imee itseensä kosteutta ja turpoaa. Toisaalta ihon palaminen voi lisätä ihon läpäisevyyttä, jolloin nestettä haihtuu enemmän. Silloin on olemassa vaara, että elimistö voi päästä kuivumaan, sanoo ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Rafael Pasternack.

– Eli pitäisi juoda vähän enemmän vettä kuin yleensä.

4. Älä puhko rakkuloita!

Jos ihossa on auringonpolttaman aiheuttamia rakkuloita, niitä ei pidä puhkaista eikä missään nimessä ainakaan poistaa. Ihotautien ja allergologian erikoislääkärin Rafael Pasternackin mukaan rakkulat suojaavat vaurioitunutta ihoa.

– Palaneen ihon kanssa ei myöskään saa mennä aurinkoon, vaan pitää odottaa, että iho on parantunut. Tämän tosin sanoo järkikin, mutta ei kaikilla.

Iho pitää siis suojata vaatteilla mahdollimman hyvin, ja pitää oleskella varjossa.

5. Pitääkö mennä lääkäriin?

Lääkäriin on syytä mennä, jos auringonpolttama on hyvin laaja-alainen, neuvoo Lääkäriseura Duodecim (siirryt toiseen palveluun).

Joskus voi käydä myös niin, että rakkuloille palaneeseen ihoon pääsee bakteereita ja iho tulehtuu. Silloin on hyvä käydä näyttämässä ihoa lääkärille, sanoo ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Rafael Pasternack.

Lisäksi lääkärissä on syytä käydä, jos olo valahtaa niin huonoksi, että esimerkiksi päätä särkee ja oksettaa tai nousee kuumetta – varsinkin jos kyseessä on lapsi. Aikuiset voivat odottaa jonkin aikaa olon paranemista, mutta lasten kanssa lääkäriin pitäisi mennä viivyttelemättä.

Muissa tapauksissa lääkäri ei oikeastaan voi tehdä muuta kuin luetella nämä samat asiat, jotka on listattu tässä jutussa.

– Voimme lähinnä neuvoa ja varmistaa, että potilas on ymmärtänyt ohjeet ja noudattanut niitä. Toki vaikeimmissa tapauksissa tarvitaan reseptilääkkeitä ja tarkempaa ihon paikallishoitoa, esimerkiksi kosteita kääreitä, Rafael Pasternack sanoo.