Kuka huusi, mitä huusi ja kuka otti aikaa? Yle kurkisti sote-valiokunnan suljetun oven taakse

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan kulisseissa sinkoilevat opposition ja hallituksen lähes vastakkaiset väitteet. Yle selvitti, mitä kaikkea riitaisiksi äityneissä suljetuissa kokouksissa oikein tapahtui.

sote-uudistus
Kabinetin ovessa nimikyltti.
Yle

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan työskentely maakunta- ja sote-lakien korjaamiseksi kärjistyi ennen kesätaukoa ilmiriitaan.

Hallituspuolueiden keskustalaiset kansanedustajat Hanna-Kaisa Heikkisen johdolla sekä sinisten Vesa-Matti Saarakkala olivat sitä mieltä, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja SDP:n Krista Kiuru jarruttaa soten käsittelyä tahallaan.

Keskustalaiset sekä sinisten edustaja kantelivat liian hitaasta käsittelystä eduskunnan puhemiesneuvostolle. Kokoomus ei kirjelmää suostunut allekirjoittamaan.

Yle oven pielessä

Kun valiokunnasta kaikui ainakin kahta vallan päinvastaista viestiä Suomen tärkeimmän uudistuksen valmistelusta, Yle alkoi selvittää, mitä kaikkea väitettiin tapahtuneen valiokunnan suljetun oven takana ennen juhannusta ja kesätaukoa pidetyissä kokouksissa.

Useimmat juttua varten kuullut kansanedustajat ja virkamiehet haluavat kertoa asioista nimettömästi, koska sote-käsittely on vielä kesken.

Ilma on sakeanaan kertomuksia päätösten neliraajajarrutuksesta, kaalin rouskutuksen perimmäisestä tarkoituksesta ja siitä, kuka karjahteli kokouksessa.

Toisaalta korviin kantautuu myös kehuja siitä, että valiokunnan työ olisi edennyt jopa kaavailtua nopeammin.

Puheenjohtaja Krista Kiurun sanotaan olevan "rautainen nainen", vaikka samaan aikaan toisaalla moititaan Kiurua päätösten jarruksi. Puhemiesneuvostolle tehdyn kantelun mukaan Kiuru käyttäisi puheeenjohtajuuttaan oppositiopolitiikan välineenä.

Esimerkiksi Ilta-Sanomat kertoo, että Kiuru olisi asetettu vartavasten jarrunaiseksi (siirryt toiseen palveluun) , kun valiokunnan edellinen puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.) siirtyi eduskunnan puhemiehistöön.

Väite: Huutoa ja karjumista

On kiistatonta, että sote-valiokunnassa riideltiin kovaäänisesti ennen juhannusta. Sanasota ja tora nimittäin kuului jopa valiokunnan paksujen ovien ulkopuolelle käytävälle, kun kansanedustajat puivat valiokunnan aikatauluja.

Hallituspuolueista keskustaa painoi tulipalokiire saada päätöksiä aikaan. Keskusta halusi, että valiokunta olisi kokoontunut myös kesällä, jotta sote- ja maakuntauudistuksen toimeenpano ei olisi venynyt.

Aikataulukiista johti lopulta kovaan yhteenottoon.

Istunnon päättymistä eduskunnan käytävällä odottanut MTV3:n kuvaaja Aki Blomberg kuvaili kysyttäessä tviitissään "sotehuudon" olleen melkoinen.

Huutajia oli eri lähteiden mukaan ainakin kolme. Yksi heistä oli sote-valiokunnan sinisten edustaja Veli-Matti Saarakkala. Tätä huutoa kuuluu myös MTV3:n uutisvideolla. (siirryt toiseen palveluun)

Juhannusta edeltävän kokouksen kerrotaan virkamieslähteen mukaan olleen ainoa, jossa riitely äityi näin kovaääniseksi huudoksi. Myös hallituspuolueen edustaja kertoo, ettei huutoäänestys- ja karjuva päätöksenteko aivan jokapäiväistä kokouskulttuuria ole.

– Hallituspuolueet ovat monasti vaatineet, että aikatauluista tai asiantuntijakuulemisten jatkamisesta äänestetään. Tällöin puheenjohtaja venyttää kokousta vaikkapa omilla puheillaan tai sallimalla runsaasti puheenvuoroja muille. Ei siis kertakaikkiaan päästä äänestämään. Pöytäkirjaan on kirjattu neljä tällaista tapausta.

Väite: Puheenjohtaja tekee oppositiopolitiikkaa – Keskusta painostaa

Sote-valiokunnalla on perustuslakivaliokunnan pyytämissä korjauksissa valtaisa työ. Valinnanvapauslain 103 pykälästä 53 on Ylen tietojen mukaan mennyt sote-valiokunnassa uuteen uskoon.

Varsinkin keskustalaisilla on kiire maakuntavaalien vuoksi. Oppositio väittää keskustan edustajien äityneen jopa painostukseen. Lähes kaikki kuvaavat tunnelmaa tulehtuneeksi.

– Ajattelevat, että kun hiukan kiristetään, niin sitä taipuvaisempi oppositio on. Tästä on seurannut, että valiokunnassa on erittäin huono henki, kertoo yksi oppositiopuolueen kansanedustaja.

Valiokunnasta kerrotaan myös virkamiesten kohtuuttomasta työtaakasta lakien valmistelussa. Keskustelussa on myös sinkoillut väitteitä työsuojeluongelmista: esimerkiksi lakeja valmistelevien virkamiesten lomista ja ylitöistä on kiistelty.

Julkisalan koulutettujen järjestö Juko sanoo, että sosiaali- ja terveysministeriö on ylikuormittanut virkamiehiään sote-uudistuksen valmistelutöillä koko kevään.

Kun tuloksia on koetettu väkisellä vääntää, on väitetty esiintyneen kiusaamista.

Väite: Päästy suhteellisen hyvin eteenpäin

Hallituspuolueista sinisten puheenjohtaja Sampo Terho väitti twitterissä puheenjohtaja Krista Kiurun heittävän kapuloita päätöksenteon rattaisiin.

Hallituspuolueista kokoomus ei allekirjoittanut eduskunnan puhemiesneuvostolle Krista Kiurusta osoitettua valituskirjelmää. Myöskään sinisten toinen edustaja ei kirjoittanut nimeään kirjelmään.

Kokoomuksen Jaana Laitinen-Pesola kiisti jo aiemmin Yle Uutisten haastattelussa, että työ sosiaali- ja terveysvaliokunnassa olisi takussa.

Laitinen-Pesola sanoi myös että kuva siitä, että valiokunnassa oltaisiin jatkuvasti toinen toistensa tukassa ja siitä, että puheenjohtaja olisi ryhtynyt täysjarrutukseen, on väärä.

– Kaikesta kohusta huolimatta, olemme päässeet suhteellisen hyvin eteenpäin. Tässä on nähty, ettei kannata lyödä lukkoon mitään toivottomia aikatauluja.

Myös kokoomuksen Sari Raassina on sanonut, että sote-valiokunta on "aiemmista kiistoista huolimatta erittäin toimintakykyinen".

Myös virkamieslähteistä viestitetään siitä, että valiokunnassa on edetty nopeammin kuin aiemmin olisi voinut uskoa.

Väite: "Kellokalle" mitannut kysymysten venymistä

Opposition edustaja sanoo Ylelle, että keskustalla on aikataulujen venymisen vuoksi hätä kädessä, kun keskustalle tärkea maakuntauudistus on vaarassa vesittyä.

– Tämä on keskustalle elämän ja kuoleman kysymys.

Oppositio taas pelkää, että pikapikaa tehtävistä laeista tulee sutta ja sekundaa.

– Esimerkiksi kiistellyn ns. notifikaation kohdalla ei haluta selvittää, ovatko lait hyviä ja "reiättömiä". Niihin ei pitäisi jäädä yhtään porsaanreikää, sillä muutoin uudistus pysähtyy perustuslakivaliokuntaan. Huolestuttaa myös, että tietosuoja-asiat ovat yhä aivan auki.

Edustaja hallituspuolueesta taas sanoo, että koko oppositio on koettanut pelata aikaa.

Puheenparren pituutta kokouksissa on jopa mitattu kellolla, silloin kun kansanedustajat saavat kysyä valiokuntaan pyydetyiltä asiantuntijoilta kysymyksiään. "Kellokallen" mittauksista löytyy vissi ero.

– Eräiden oppositoedustajien kysymykset saattavat kestää viisikin minuuttia. Toki meillä on monisanaisia hallituspuolueidenkin edustajia, mutta tarkentavat kysymykset pitäisi pystyä esittämään minuutissa, korkeintaan kahdessa.

Sote-valiokunta väitteli terveydenhuollon tulevaisuudesta SuomiAreenassa.
Sote-valiokunta väitteli terveydenhuollon tulevaisuudesta SuomiAreenassa.Elina Äijö / Yle

Oppositio on vaatinut keskustaa pyytämään puheenjohtaja Krista Kiurulta anteeksi valitusta puhemiesneuvostolle. Kiuru itse on puolustautunut facebook (siirryt toiseen palveluun)-sivuillaan.

Ääneen Kiuru on päässyt viimeksi myös esimerkiksi Suomi Areenassa, jossa suuri osa sotevaliokunnan jäsenistä kokoontui jälkipyykille.

Kiuru kuvasi facebook-sivuillaan valiokunnan urakkaa:

– Hallitus on tehnyt uudistusta yli kolme vuotta, mutta eduskunnalle varattiin alunperin vain 2,5 kuukautta aikaa lähemmäs 4000 sivun kokonaisuuteen. Perustuslakivaliokunta linjasi, että vaadittavat muutokset voidaan tehdä eduskunnassa, kunhan ne tehdään huolellisesti ja varataan riittävä aika.

Väite: Lällättelyä ja kaalin rouskutusta

Kokousten ilmapiirin kireyttä kuvaavat valiokunnan jäsenten kertomukset siitä, että hallituspuolue keskustan edustaja ja valiokunnan varapuheenjohtaja Hanna-Kaisa Heikkinen olisi tuskastunut kokousten venymiseen niin, että rouskutti protestiksi suureen ääneen kaalia häiriten kokousta.

Kaalinsyönnin vahvistavat muutkin kuin oppositio, mutta syyn rouskutteluun kerrotaan olevan eri kuin kokouksen häirintä. Kaali on vain nyt on makeaa terveellisempää, arvelee kollega hallitusrintamasta.

– Hänellä oli eväänä muutaman kerran kaalia kahvipussissa. Kyllä siellä muutkin syövät esimerkiksi karkkia!

Yksi valiokunnasta kertoo Ylelle myös saman, minkä Iltalehti uutisoi jo huhtikuussa. (siirryt toiseen palveluun)Käsittelyn hitauteen väsyneen Hanna-Kaisa Heikkisen väitetään maanneen puolittain pöydän päällä asiantuntijakuulemisen aikana ja hokeneen ääneen käsimerkkien säestyksellä: "Blaablaabblaa".

Yle ei ole tavoittanut Hanna-Kaisa Heikkistä kommentoimaan tapahtumia.

Väite: Ei enää valiokunnan puheenjohtajuuksia oppositiolle

Työn etenemisvauhtiin täysin suivaantunut keskustalainen sanoo, että tästä lähin on pantava tiukkaan harkintaan, voiko oppositolle enää antaa valiokuntien puheenjohtajuuksia.

Tärkeillä sote-paikoilla puheenjohtajan nuijaa oppositiopuolueista pitää tällä hetkellä myös Annika Lapintie (vas.) perustuslakivaliokunnassa.

Tosin ensi vaalikaudella katetaan pöytä uusiksi: oppositiossa saattaa istua aivan eri väki kuin tällä hetkellä.

Väite: Marssittiko pääministeri keskustan edustajat pakeilleen neuvoa saamaan?

Kovin väite, jota eduskunnan käytävillä kuiskittiin ennen kesälomia oli se, että itse pääministeri olisi kutsunut keskustalaiset sote-valiokunnan kokouksen jälkeen puheilleen. Vasta tämän jälkeen keskustalaiset olisivat kirjelmöineet Kiurusta puhemiesneuvostolle.

Yksi valiokunnan ulkopuolinen lähde jopa arveli Ylelle tunnistavansa kirjelmöinnistä pääministerin esikunnan "käsialaa".

Pääministeri on kiistänyt STT:lle puuttumisen valiokuntatyöskentelyyn.

Sekä Sdp:n (siirryt toiseen palveluun) että vihreiden puheenjohtajat suomivat kuitenkin pääministeriä siitä, että tämä olisi yrittänyt vaikuttaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan työskentelyyn.

Väite: Sotesta riittää riemua vielä pitkään

Sosiaali- ja terveysvaliokunta kokoontuu seuraavaksi 20. elokuuta. Jo nyt näyttää siltä, että tavoiteaikataulu natisee.

Viimeistään lokakuun loppuun tulisi saada valmista aikaiseksi, jotta perustuslakivaliokunnalle ja lopulta suuren salin käsittelylle jäisi tarpeeksi aikaa. Näin maakuntavaaleihin valmistautumiseen jäisi puolisen vuotta.

Mutta valiokunnalle jäi syksyn perinnöksi myös uusia riidan siemeniä: Esimerkiksi soten terveyspalvelujen tuottajiin liittyvä asia jäi ennen lomia kesken. Opposition mukaan asia tuotiin kokoukseen täysin yllätyksenä.

Lisäksi oppositio sanoo, ettei hallitus ole tuonut käsiteltäväksi kaikkia soteen liittyviä lakeja. Moni kantaa huolta esimerkiksi tietosuojasta, joka on väitteiden mukaan täysin levällään.

Soten aikataulu siirtyy nyt siis vuodella eteenpäin. (siirryt toiseen palveluun) Mutta vielä valiokunnalta puuttuu myös ainakin yksi pääministerin ilmoitukseen liittyvä hallituksen vastine. Ylen tietojen mukaan pääministerin vastine olisi tulossa kirjelmänä, jossa kerrotaan vain teknisesti, mitä vuoden siirtymä sote-uudistukselle merkitsee.

Valiokuntaneuvokset kokoavat par'aikaa valtaisaa urakkaansa palasista. Virkamiehet lomailevat vuorotellen, sillä laeissa riittää töitä myös heinäkuuun helteillä ja elokuun pimeneviksi öiksi.

Sote-kiemuroita Paras-hankkeesta eli jo vuodesta 2006 saakka seuranneen konkarin sanoja lainatakseni: "Sotesta riittää riemua vielä pitkään."