Myötäileekö Yhdysvallat nyt Venäjää? Lehti: Moskovan-suurlähetystö veti pois lausunnon, joka tuomitsi Venäjän malesialaiskoneen alas ampumisesta

Foreign Policy -lehden mukaan Yhdysvaltain ulkoministeriö on julkaissut vastaavan lausunnon vuosittain Ukrainassa alas ammutun MH17-matkustajakoneen turman vuosipäivänä.

Malaysia Airlinesin lento 17
Ulkoministeriön edustaja valmisteli alkavaa tiedotustilaisuutta toukokuussa.
Ulkoministeriön edustaja valmisteli alkavaa tiedotustilaisuutta toukokuussa.Justin Lane / EPA

Yhdysvaltain ulkoministeriö jätti julkaisematta Venäjää tuomitsevan lausunnon MH17-koneen alas ampumisen muistopäivänä, kertoo Foreign Policy (siirryt toiseen palveluun)lehti.

Lehden mukaan ulkoministeriö on julkaissut tavallisesti joka vuosi vastaavan lausunnon malesialaisen MH17-lentokoneen turmapäivänä.

Yhdysvaltain Moskovan-suurlähetystö oli kuitenkin julkaissut lausunnon keskiviikkona, mutta se vedettiin heti pois nettisivuilta. Tapahtuneen on vahvistanut lehdelle nimetön yhdysvaltalaisviranomainen.

Lehti sai myös käsiinsä version Venäjän tuomitsevasta lausunnosta.

Lausunnon paljastuminen ja sen poisveto lähetystön verkkosivuilta tulee Yhdysvaltain ulkoministeriölle kiusalliseen aikaan.

Presidentti Donald Trumpia on arvosteltu Yhdysvalloissa muun muassa siitä, ettei hän vaatinut Helsingin huipputapaamisessa Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia tilille epäillystä vaalivaikuttamisesta tai tuominnut Krimin liittämistä Venäjään.

Trump on viime päivät joutunut korjailemaan sanomisiaan huippukokouksen tiedotustilaisuudessa.

"Ohjus kuului Venäjän armeijan 53. yksikölle"

Lehden julkaiseman poisvedetyn Yhdysvaltain ulkoministeriön lausunnon mukaan Yhdysvallat luottaa kansainvälisten tutkijoiden näkemykseen siitä, että MH17-koneen alasampumisen aiheutti Venäjän armeijan 53. yksikön Buk-ohjus.

Yhdysvallat painottaa, että ohjuksen laukaisualustan oli Itä-Ukrainaan tuonut Venäjän armeija, ohjus laukaistiin Venäjän kontrolloimalta alueelta ja laukaisualusta vietiin sen jälkeen takaisin Venäjälle.

Yhdysvallat aikoo jatkossakin tukea kansainvälisen tutkijaryhmän työtä.

Yhdysvallat vaatii Venäjää lopettamaan harhaanjohtavien tietojen levittämisen, tekemään yhteistyötä tutkijoiden kanssa sekä viemään oikeuden eteen he, jotka ovat vastuussa MH17-koneen alas ampumisesta.

Lopuksi Yhdysvallat sanoo, että se ei unohda ikinä MH17-turmassa kuolleita viattomia ja vaatii oikeutta uhreille.

Edellinen Yhdysvaltain Venäjän-suurlähettiläs Michael McFaul on kertonut lehdelle olevansa pettynyt Yhdysvaltojen hiljaisuuteen.

– Asian pitäisi jo olla normi Yhdysvaltojen hallinnossa. Todisteet ovat ylivoimaiset, McFaul sanoo.

Ulkoministeriön tiedottaja oli puolestaan vastannut, ettei ulkoministeriö kommentoi "vuodettuja dokumentteja". Tiedottaja painotti lehdelle, ettei Yhdysvaltojen aiempi kanta MH17-turmaan ole muuttunut.

Suurlähetystöjen eri viestit

Esimerkiksi johtavien teollisuusmaiden ulkoministerit sanoivat maanantaina yhteisessä lausunnossaan, että Venäjän on kannettava vastuu vuonna 2014 alas ammutun MH17-matkustajakoneen putoamisesta. Yhdysvallat kuuluu G7-ryhmään.

G7-ryhmän lausunto on julkaistu Yhdysvaltain Kiovan-suurlähetystön nettisivuilla jo päivää ennen MH17-muistopäivää. Yhdysvaltain Moskovan-lähetystö ei ole G7-lausuntoa julkaissut vielä torstainakaan.

MH17-lentokone oli vuonna 2014 matkalla Amsterdamista Malesian Kuala Lumpuriin, kun se ammuttiin alas itäisessä Ukrainassa, noin 50 kilometrin päässä Venjän rajalta. Kone putosi Ukrainassa sotivien venäläismielisten separatistien hallitsemalle alueelle.

Kansainvälinen Hollannin johtama rikostutkintaryhmä julkaisi raporttinsa syyskuussa 2016.

Myös riippumaton Bellingcat-ryhmä kertoi tämän vuoden maaliskuussa uskovansa löytäneensä venäläisen sotilastiedustelu-upseerin, johti Itä-Ukrainassa joukko-osastoa, joka ampui malesialaiskoneen alas.

Turmassa kuoli 298 ihmistä. Venäjä on kiistänyt osallisuutensa turmaan.

Lue myös:

G7-maat: Venäjän otettava vastuu roolistaan malesialaiskoneen tuhossa

Hollanti ja Australia: Venäjä vastuussa MH17-koneen tuhosta

Bellingcat-ryhmä uskoo löytäneensä MH17-koneen pudottamisesta päättäneen henkilön

Tutkijat: Ukrainassa pudonneen matkustajakoneen tuhosi Venäjän armeijan ohjus

Hollantilainen tutkintajohtaja: En moittinut Suomea, toimittajalle annettu vastaus käsitettiin väärin

Ulkoministeriö: Hollanti pahoittelee ohjuskokeista noussutta porua