Ylä-Savo yrittää houkutella japanilaisia turisteja – lennättivät samurain Tokiosta Iisalmeen miekkailemaan jazzin tahdissa

Samuraimestari Tetsuro Shimaguchi on tunnettu Kill Bill -elokuvan taistelukohtauksista.

matkailumarkkinointi
Tetsuro Shimaguchi
Antti Karhunen / Yle

Iisalmen vesilaitoksen katolla soi jazz. Katolla on flyygeli, jota soittaa yksi kolmesta tummaan pukuun sonnustautuneesta muusikosta. Näky on hellepäivänä absurdi, mutta siinä ei ole vielä kaikki: katolla liikehtii musiikkiin eläytyen myös suurta miekkaa heiluttava japanilainen samuraitaiteilija.

Vesilaitoksen katto on yksi paikoista, joissa parhaillaan kuvataan Ylä-Savoa markkinoivaa videota. Päähenkilönä on samuraimestari Tetsuro Shimaguchi, joka nousi maailmanmaineeseen Quentin Tarantinon Kill Bill -elokuvan taistelukohtauksien suunnittelijana.

Shimaguchi esiintyi myös itse Tarantinon elokuvassa, mutta silloin hänellä oli kasvoillaan naamio. Nyt mies miekkailee kameran edessä ja jazzin tahdissa Iisalmessa.

Sadan tuhannen euron jazzhanke

Kuvaukset ovat osa laajempaa, yli 100 000 euron Meet Ylä-Savo Jazz -hanketta. Pohjois-Savon ELY-keskuksen rahoittama hanke on yksi suurimpia suomalaisia jazz-hankkeita tällä vuosituhannella.

Jazzia ja samuraimiekkailua IIsalmen vesilaitoksen katolla
Vesilaitoksen katto on yksi paikoista, joissa Shimaguchin tähdittämää videota kuvataan.Antti KArhunen / Yle

Hankevastaavana toimii Koko Jazz Clubin perustaja Timo Hirvonen, jonka mukaan markkinointivideon tavoitteena on saada japanilaiset poikkeamaan Helsinki-Vantaan lentoasemalta Savoon.

– Japani on iso musiikkimarkkina ja japanilaisia kiinnostaa nimenomaan tämä rauha, Hirvonen uskoo.

Tokiosta Ylä-Savon rauhaan

Ylä-Savon parhaita puolia esittelevä video kertoo samuraista, joka etsii mielenrauhaa. Video alkaa Tokiosta, josta katsoja kulkee Shimaguchin mukana Ylä-Savoon. Siellä mielenrauha löytyy luonnosta, ihmisten ja koneiden kohtaamisesta sekä jazzmusiikista, joka sytyttää miekkamiehen virtuositeetin.

Samurai törmää videolla jazziin mitä erilaisimmissa paikoissa, esimerkiksi flyygelin soittoon keskellä savolaista viljapeltoa. Kuvauksissa on mukana myös kansainvälisillä markkinoilla toimivia yläsavolaisia yrityksiä, mutta varsin tavanomaisesta poikkeavalla tavalla.

– Genelecin kaiuttimet voivat esimerkiksi olla saunomassa, isot ylälauteella ja pienet alalauteella, Hirvonen virnistää.

Samurai vasta ensimmäistä kertaa Iisalmessa

Samuraitaiteilija Shimaguchi on Suomessa vasta toista kertaa. Hän ei ole koskaan aiemmin käynyt Iisalmessa, mutta uskoo paikkakunnan kiinnostavan myös muita japanilaisia.

– Kaikki japanilaiset eivät vielä ehkä tiedä Iisalmea. Täällä on kaunista, ja tulevaisuudessa monet japanilaiset haluavat ehkä matkustaa tänne, Shimaguchi muotoilee kohteliaasti.

Tetsuro Shimaguchi
Tetsuro Shimaguchi on Suomessa toista kertaa, Iisalmessa vierailu on ensimmäinen laatuaan.Antti Karhunen / Yle

Hänen mukaansa ihmiset ovat Suomessa ja Japanissa sittenkin samanlaisia: molemmat pitävät musiikista ja haluavat rentoutua. Samuraimestari rinnastaa myös perinteisen samuraikulttuurin ja jazzin, joihin molempiin hän liittää keskinäisen kunnioituksen.

Timo Hirvonen antaa mielihyvin pontta Shimaguchin sanoille.

– Shimaguchi seuraa energiaa samalla tavalla kuin jazzmuusikot seuraavat toistensa soittoa, hän kiittelee.

Muusikoille kyse on eräänlaisesta velanmaksusta

Kymmenen minuuttia pitkä video saa ensi-iltansa syyskuun lopulla Iisalmen kulttuurikeskuksessa. Sen jälkeen materiaali on kaikkien niiden tahojen käytettävissä, jotka ovat tukeneet hanketta.

Hirvosen lisäksi videota on tekemässä kaksi muuta musiikin ammattilaista, Lenni-Kalle Taipale ja Jussi Lehtonen. Trion näkökulmasta hankkeessa on osaltaan kyse velan maksamisesta.

– Me olemme saaneet erinomaista musiikkikoulutusta Suomen valtiolta ja Sibelius-Akatemialta. Nyt me annamme sitten takaisin.