Thaipoimija tekee metsässä pitkää päivää – käteen pitää jäädä vähintään 30 euroa joka päivä

Kiantama-marjayritys arvostelee Suomen viranomaisia thaipoimijoiden epäreilusta uudelleenjaosta.

Luumäki
Thai-poimijat keräävät mustikkaa Luumäellä
Mikko Savolainen / Yle

Taavetin entisen lomakylän huoltorakennuksen piha näyttää bangkokilaiselta torilta.

Kello on vasta kuusi aamulla, mutta paikalle on kerääntynyt jo satakunta thaimaalaista marjanpoimijaa. Mukana on sekä naisia että miehiä.

Pihalla on myös kymmeniä pakettiautoja ja satoja valkoisia marjanpoimintasaaveja sekä tummanvihreitä marjalaatikoita.

Kiantama-marjayhtiön thaimaalaisten poimijoiden ensimmäinen työpäivä Suomessa on alkamassa.

Thai-poimijoita aamulla Taavetin lomakeskuksen pihamaalla
Thaipoimijat valmistautuvat metsään lähtöön.Mikko Savolainen / Yle

Marjapaikat tiedossa

Poimintaryhmille jaetaan varusteita, ja ryhmille annetaan suomalaiset sim-kortit matkapuhelimiin. Lisäksi tutkitaan vielä marjanpoimintapaikkoja kartoista.

Marjapaikat ovat tosin porukalle tuttuja, sillä jokaisessa ryhmässä on moninkertaisia Suomen-kävijöitä.

– Seitsemäs kerta Suomessa, Chirasak Srisan sanoo Google-kääntäjän avulla.

– Tänä vuonna paljon mustikkaa, mies lisää ja hymyilee leveästi.

Aikaisemmin marjanpoimijana Suomessa käynyt Srisan on tällä kertaa thaipoimijoiden johtoryhmässä. Hänen tehtävänään on juuri marjapaikkojen tiedustelu.

marjanpoimija Chirasak Srisan
Chirasak Srisan.Mikko Savolainen / Yle

Liian vähän poimijoita

Marjayritys Kiantama tuo Suomeen noin 300 thaipoimijaa, mikä on yrityksen mielestä liian vähän. Yritys arvostelee sekä Suomen että Thaimaan viranomaisia thaimaalaisten marjanpoimijoiden Suomeen tulon sääntelystä.

– Haimme 500 poimijan kiintiötä, koska se olisi vastannut meidän tarvettamme, yhtiön toimitusjohtaja Vernu Vasunta kertoo.

Thaimaa on tänä vuonna myöntänyt lähtöluvan Suomeen 2500 poimijalle. Lupia on tuhat vähemmän kuin kahtena viime vuonna.

Viime vuonna suomalaiset marjayritykset saivat houkuteltua Suomeen vain 2300 thaimaalaista poimijaa, koska edellisenä vuonna poimijoiden tulot jäivät pieniksi.

Viime vuonna poimijat saivat hyvän tienestin, joten tänä vuonna poimijoita olisi taas lähtenyt Suomeen.

Esteeksi tuli kuitenkin Thaimaan viranomaisten määräämä alennettu kiintiö.

Thaimaa huolestui ihmiskaupasta

Thaimaa on tiettävästi vähentänyt Suomeen myönnettävää lupamäärää thaimaalaisia marjanpoimijoita koskeneen ihmiskauppaoikeudenkäynnin vuoksi.

Keski-Suomen käräjäoikeus antoi tammikuussa tuomion ihmiskaupasta keskisuomalaiselle marjayritykselle thaimaalaisia marjanpoimijoita koskevassa oikeusjutussa. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

– Oikeusjuttu vaikutti niin, että Thaimaan viranomaiset ilmoittivat netissä, että ei kannata lähteä marjanpoimintaan Suomeen, ulkoasiainministeriön vastuuvirkamies Timo Täyrynen kertoo.

Hyvät olosuhteet

Kiantama-yrityksen puolesta thaimaalaisten marjanpoimijoiden huoltoa, majoitusta ja kuljetuksia järjestelevän Jukka Seppäsen mukaan Kiantaman poimijoille järjestetään hyvät majoitus- ja muut olosuhteet Suomessa. Seppäsellä on seitsemän vuoden kokemus thaimaalaisten poimijoiden liikuttamisesta ja majoittamisesta.

Thai-poimijat yöpyvät Taavetin vanhassa lomakeskuksessa
Poimijoiden majoitusrakennus.Mikko Savolainen / Yle

– Me vastaamme siitä, että heillä on mahdollisimman hyvä olla, että majoitukset, kulkuneuvot ja muut asiat ovat kunnossa niin, että he voivat saada mahdollisimman hyvän sadon.

Taavetin lomakylään majoittuu noin sata Kiantaman poimijaa. He asuvat lomakylän entisissä lomarakennuksissa, joissa on erilliset neljän hengen huoneet sekä yhteiset vessat ja suihkutilat.

Kiantama ja muut poimintayhtiöt ovat tänä vuonna myös sitoutuneet marja-alan aiesopimukseen, joka takaa thaipoimijoille tietyt vähimmäisolosuhteet.

Sopimukseen kuuluu muun muuassa 30 euron tulotakuu päivässä, jonka poimintayhtiö on velvollinen maksamaan poimittujen marjojen määrästä riippumatta.

Suuri operaatio

Jukka Seppäsen mukaan poimijoille on lähes turha antaa marjapaikkavihjeitä.

– Reilusti yli puolet poimijoista, ehkä 70 prosenttia, ovat olleet täällä ennenkin. Kyllä he tuntevat nämä maastot. Jos jotain sanot, niin melkein tuntuu siltä, että eivät he ainakaan sinne mene, Seppänen nauraa.

Hänellä riittää muutenkin tehtävää.

– Et tiedä, kuinka vaikeaa oli löytää autojen huoltopaikkoja näin kesällä. Joka paikassa ehdotettiin huoltoa monen viikon päästä. Mutta kyllä sekin lopulta järjestyi.

Thai-poimijoiden huone Taavetin lomakeskuksessa
Thaipoimijoiden huone Taavetin lomakylässä.Mikko Savolainen / Yle

Suomen poimijakiintiö uusjakoon

Kiantama-marjayrityksen toimitusjohtajan Vernu Vasunnan mielestä Suomen viranomaiset ovat myös muuttaneet kiintiöpolitiikkaansa tavalla, joka on sorsinut suuria yrityksiä.

– Suomen viranomaiset ovat muuttaneet Suomen saaman kiintiön jakotapaa. Kärsijöinä ovat erityisesti isot yritykset. Esimerkiksi meillä poimijoiden kokonaismäärä tipahti radikaalisti.

– Siellä on toisia yrityksiä, joiden poimijamäärä ei ole vähentynyt ollenkaan tai jopa kasvanut viime vuodesta, vaikka poimijoiden kokonaismäärä on vähentynyt. Ne ovat pienempiä yrityksiä, Vasunta sanoo.

Kiintiön uusi jakokriteeri ihmetyttää Vasuntaa.

– Emme ole saanet viranomaisilta selkeää vastausta miksi jakotapaa muttettiin, joten mietimme onko tutkintapyynnön tekeminen poliisille ainoa keino saada konkreettisia vastauksia tähän.

Thai-poimija kerää mustikoita Luumäellä
Mikko Savolainen / Yle

Epäselvät syyt kiintiön jaossa

Viranomaisilta selkeää syytä kiintiön uusjakoon onkin vaikea saada.

– Katsotaan yrityksen taloudellista tilannetta ja onko kaikki yhteiskunnalliset velvoitteet täytetty sekä kuinka paljon yrityksellä on ollut aikaisemmin poimijoita, luettelee Pirjo Juntunen Pohjois-Pohjanmaan te-keskuksesta, joka on osaltaan vastuussa kiintiön jaosta.

Kiantaman toimitusjohtajan Vernu Vasunnan mukaan Kiantama on kuitenkin hoitanut taloudelliset ja yhteiskunnalliset velvoitteensa eikä yhtiön kiintiön laskua voi perustella sillä.

Ulkoministeriöstä kiintiön uusjakoa perustellaan sillä, että markkinoille on tullut uusia poimintayrityksiä, joten kaikille vanhoille yhtiöille ei riitä entistä määrää poimijoita.

Vasunnan mielestä asiaa ei voi perustella myöskään kokonaiskiintiön pienentymisellä, koska joidenkin yritysten kiintiöt ovat pysyneet ennallaan.

Vasunta myös hämmästelee sitä, että kiintiöpäätöksestä ei voi valittaa mihinkään.

mustikka
Mustikka on edelleen halutuin marja Aasian markkinoilla.Mikko Savolainen / Yle

Marjojen hinta voi nousta

Suomen saama alennettu marjanpoimijakiintiö voi nostaa marjojen hintoja ainakin teollisuudelle. Sieltä korotus voi heijastua kuluttajahintoihin.

– Todennäköisesti näin tulee käymään, jos sato vielä sattuu olemaan huonompi, Kiantaman toimitusjohtaja Vernu Vasunta sanoo.

Mustikan hinta voi nousta koko Euroopassa, koska esimerkiksi Ruotsissa on kärsitty kuivuudesta eikä sadosta ole tulossa kovin hyvää.

Riisiä metsään

Taavetissa marjanpoimijoille ruokaa laittavat thaimaalaisten omat kokit. Entisen lomakylän huoltorakennuksen takana on jo aamulla valmiiksi laitettua ruokaa.

Suurissa riisikeittimissä on riisiä, jonka lisukkeena on thaimaalaista kastiketta. Tämän lisäksi on vielä kanankoipia.

Poimijoiden ryhmät mättävät ruokaa valkoisiin kannellisiin astioihin, jotka otetaan mukaan pakettiautoihin.

Thai-poimjoille valmistettua riisia isossa keittimessä
Thaipoimijat keittävät riisiä metsään evääksi.Mikko Savolainen / Yle

Ruoka syödään metsässä, sillä poimijan päivä on pitkä. Ryhmät palaavat majapaikkaan takaisin yleensä vasta iltayhdeksältä.

– Jossain vaiheessa päivällä pitävät metsässä kyllä lepotauon, ottavat päiväunet, Jukka Seppänen kertoo.