1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. marjanpoiminta

Lappi ei ole tämän kesän marjasampo – ulkomaalaiset poimijat liikkuvat nyt pääosin etelämpänä

Marjayritykset joutuvat harkitsemaan, sijoittavatko ne poimijoita ollenkaan Pohjois-Suomeen huonon mustikka- ja hillasatoennusteen vuoksi.

marjanpoiminta
Thaimaalainen marjanpoimija poistaa roskia mustikkaämpäristä.
Mustikka on kypsää Keski- ja Etelä-Suomessa ja siellä nyt poimitaankin. Yritykset punnitsevat Lapin marjatilanteen viimeistään kolmen viikon päästä.Antti Kolppo / Yle

Luonnonvarakeskuksen Luken mukaan Lapin mustikkasadosta on tulossa tänä kesänä melko heikko. Sen sijaan etelämmäksi odotetaan keskimääräistä satoa.

Pohjois-Suomen huonot ennusteet mietityttävät myös marjayrityksiä. Joissakin yrityksissä on epävarmaa, lähdetäänkö mustikan perässä ollenkaan Lappiin.

Savukoskelainen Korvatunturin Marjan kautta on tullut Suomeen viisisataa poimijaa tällä viikolla. Heidät on sijoitettu nyt Itä–Länsi-Suomi -akselille. Sieltä saadaan ensimmäiset mustikat.

– Tilannetta katsotaan sen jälkeen, kun Lapissa alkaa mustikka olla kypsää ja verrataan satoa Etelä- ja Keski-Suomen satoon. Onko järkevää nostaa tänne [Lappiin] poimijoita, aluejohtaja Jari Huttunen Korvatunturin Marjasta pohtii.

Korvatunturin Marjan paikallisjohtaja Jari Huttunen.
Korvatunturin Marjan paikallisjohtaja Jari Huttunen.Esko Puikko / Yle

Tällä hetkellä sato vaikuttaa heikolta.

– Mustikkaan oli tulossa kohtalainen sato, mutta nyt jo kaksi viikkoa on ollut helteitä, eikä ole tullut vettä.

Kaikki uskontokunnat minä ristin illalla käteeni ja toivon vettä.

Toimitusjohtaja Jukka Kristo, Polarica Marja

Marjat ovat Huttusen mukaan saattaneet varisuttaa osan raakileistaan pois kuivuuden vuoksi.

Myös Luonnonvarakeskuksen tutkijan Outi Mannisen mukaan kuivuus saattaa verottaa jonkin verran satoa.

Tämän lisäksi mustikan pölytys onnistui Pohjois-Suomessa huonommin kuin etelässä.

Kuivuus vaikuttaa myös laatuun. Siksi sade olisi nyt edes pieni pelastus Lapin mustikalle. Muuten vaarana on, että marja kutistuu Outi Mannisen sanoin "pieneksi ja kurttuiseksi".

– Kaikki uskontokunnat minä ristin illalla käteeni ja toivon vettä, toimitusjohtaja Jukka Kristo Polarica Marjasta tokaisee.

Kuivuus vaivaa myös etelämpänä Suomessa, joten aivan suunnitelmien mukaan ei sielläkään marjakesä ole mennyt.

Hillan perässä vielä vähän poimijoita

Polarica Marja on ainoana Lapin suurena marjayrittäjänä sijoittanut thaimaalaispoimijoitaan Keski-Lapin hillamättäille. Nyt heitä on maakunnassa 83. Viimeiset noin kuudestasadasta poimijasta tulevat Suomeen maanantaina.

Thai-poimija kerää mustikkaa Luumäellä
Mikko Savolainen / Yle

Myös hillasato on tänä vuonna melko huono, Lukesta kerrotaan.

– Hillasato on noin kolmekymmentä prosenttia viime vuoden sadosta. Se kypsyy eri vaiheessa. Mustikasta on kova kysyntä, niin poimijat aloittavat mustikalla, Jari Huttunen Korvatunturin Marjasta kertoo.

Huttusen mukaan lopulliset päätökset siitä, lähdetäänkö mustikan perässä Lappiin, tehdään viimeistään kolmen viikon päästä.

Kysyimme myös kainuulaisesta Kiantamasta, mihin heidän poimijansa sijoittuvat. Tällä hetkellä osa kolmestasadasta ulkomaalaisesta poimijasta on jo tullut Suomeen. He tekevät työtään Etelä-Karjalassa.

Marjayrittäjien toivo on vielä puolukassa, jota päästään keräämään elokuussa. Tosin Luken Outi Mannisen mukaan myös puolukka on kukkinut Lapissa Etelä-Suomea huonommin.

– Saamme pikku hiljaa tietoa, miten pölytys on onnistunut. Menee vielä parisen viikkoa, että tiedämme raakilevaiheen tilanteen Etelä-Suomessa, kertoo Outi Manninen.

Lue seuraavaksi