Espanja perui pidätysmääräykset Katalonian ex-johtajasta Puigdemontista ja viidestä muusta

Espanja olisi halunnut saada Carles Puigdemontin vastaamaan kapinanlietsontasyytteisiin, mutta Saksa oli kieltäytynyt luovuttamasta katalaanipoliitikkoa niiden perusteella.

Entinen Katalonian johtaja Carles Puigdemont on Saksassa. Kuva: Markus Heine / EPA

Espanjalainen tuomioistuin on perunut eurooppalaisen pidätysmääräyksen Katalonian entisestä johtajasta Carles Puigdemontista varojen väärinkäytöstä nostettujen syytteiden perusteella.

Lisäksi oikeus luopui viiden muun katalaanin pidätysmääräyksistä.

Puigdemont on Saksassa, muut katalaanipoliitikot ovat Skotlannissa, Belgiassa sekä Sveitsissä.

Espanjalainen pidätysmääräys ja syytteet ovat voimassa kaikkia kuutta vastaan, ja heidät pidätetään, jos he palaavat Espanjaan.

Puigdemontia ja kolmea muuta syytetään kapinanlietsonnasta sekä muun muassa varojen väärinkäytöstä.

Kahta katalaania syytetään tottelemattomuudesta ja varojen väärinkäytöstä mutta ei kapinanlietsonnasta.

Lisäksi yhdeksän muuta katalaanipoliitikkoa on pidätetty, ja he odottavat oikeudenkäyntiä Espanjassa.

Saksan päätös taustalla

Viikko sitten saksalaistuomioistuin päätti, että Puigdemont voidaan luovuttaa Espanjaan julkisten varojen väärinkäytöstä nostetuista syytteistä.

Espanjassa Puigdemontia vastaan oli nostettu myös kapinanlietsontasyytteet. Saksalainen oikeus arvioi, että nämä syytteet eivät riittäneet Espanjaan luovutusta varten.

Puigdemont olisi voitu luovuttaa Espanjaan, mutta häntä ei olisi voitu viedä oikeuteen kapinanlietsonnasta. Kapinanlietsonnasta voi Espanjassa saada 25 vuotta vankeutta.

Carles Puigdemont pidätettiin Saksassa maaliskuussa, kun Espanja antoi hänestä kansainvälisen pidätysmääräyksen. Puigdemont otettiin kiinni Saksan Tanskan-vastaisella rajalla.

Lue myös: