Perussuomalaiset ja ruotsidemokraatit tiivistävät yhteistyötään – "Edellinen johto oli huolissaan imagovaikutuksista"

Timo Soinille ruotsidemokraatit ei ollut mieleinen yhteistyökumppani. Viimeisen vuoden aikana yhteistyö puolueen ja perussuomalaisten välillä on kuitenkin tiivistynyt. Ne tavoittelevat yhdessä mahdollisimman suurta ryhmää seuraavissa europarlamenttivaaleissa.

Perussuomalaiset
Ruotsidemokraattien puoluesihteeri Richard Jomshof, perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari, puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja ruotsidemokraattien MEP Peter Lundgren SuomiAreenalla 19.7.2018.
Ruotsidemokraattien puoluesihteeri Richard Jomshof, Laura Huhtasaari (ps.), Jussi Halla-aho (ps.) ja ruotsidemokraattien europarlamentaarikko Peter Lundgren keskustelevat SuomiAreenalla torstaina.Juha-Matti Tenhunen / suomiareena.fi

Porin SuomiAreenalla nähtiin tänään osoitus pohjoismaisesta yhteistyöstä, kun perussuomalaiset järjestivät yhteisen keskustelutilaisuuden ruotsidemokraattien kanssa.

Ruotsidemokraatit ovat naapurimaassa kovassa nosteessa. Yle kertoi heinäkuun alussa, että gallupit lupailevat puolueelle menestystä syksyn parlamenttivaaleissa. Puoluesihteeri, kansanedustaja Richard Jomshof sanoo, että pää on nyt pidettävä kylmänä.

– Teemme parhaamme pysyäksemme viileinä. Pitää käyttäytyä ja olla hyviä poliitikkoja.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoo Ylelle, että puolueiden välinen yhteistyö on tiivistynyt lähiaikoina. Aiemmin ruotsidemokraatteja olikin vaikea kuvitella perussuomalaisten kanssa samalle lavalle: Timo Soini korosti puheenjohtajakaudellaan puolueiden välisiä eroja useasti.

– Edellinen johto oli huolissaan siitä, miten tämä vaikuttaisi perussuomalaisten imagoon. He eivät halunneet korostaa niitä kysymyksiä, joihin ruotsidemokraattien ja perussuomalaistenkin suosio pitkälti perustuu, Halla-aho sanoo ja viittaa maahanmuuttokysymyksiin.

– Meillä on kuitenkin yhtenevät poliittiset tavoitteet ja ohjelmat.

Tavoitteena suuri ja vaikutusvaltainen ryhmä europarlamentissa

Ruotsidemokraatit hyväksyttiin samaan ryhmään perussuomalaisten kanssa Pohjoismaiden neuvostossa. Heinäkuun alussa puolue hyväksyttiin (siirryt toiseen palveluun) myös samaan ECR-ryhmään Euroopan parlamentissa.

Ryhmiin kuuluu myös muun muassa Tanskan kansanpuolue.

– Vaikutusvaltamme kansainvälisellä tasolla lisääntyy, kun pystymme muodostamaan suurempia ryhmiä. Vuoden 2014 eurovaaleissa yhteistyö ei toteutunut toivotulla tavalla, Halla-aho kertoo.

Tuolloin hänen mukaansa kaikki puolueet olivat huolissaan imagoistaan ja siitä, miten imagoon vaikuttaa yhteistyö muiden maiden vastaavien puolueiden kanssa.

– Toivomme ruotsidemokraattien kanssa, että tällainen tilanne poistuu seuraavien vaalien jälkeen ja europarlamenttiin saadaan mahdollisimman suuri ja vaikutusvaltainen ryhmä.