Hyppää sisältöön

EU-komissio otti voimakeinot käyttöön: haastoi Unkarin oikeuteen turvapaikanhakijoiden kohtelun takia

Komission mukaan Unkari on loukannut useita EU-lakeja ja Euroopan ihmisoikeussopimusta estäessään siirtolaisia hakemasta turvapaikkaa.

Kuva: Niko Mannonen / Yle

Ahmed H. sai maaliskuussa seitsemän vuoden vankeustuomion Unkarissa.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International raportoi (siirryt toiseen palveluun), kuinka H. oli yrittänyt tuoda Syyriasta paenneita sukulaisiaan Eurooppaan. Unkarin rajalla hänet pidätettiin yhteenotoissa poliisin kanssa.

Ahmed H. tuomittiin terroritekoon osallistumisesta, koska Unkarin siirtolaisia ja pakolaisia koskevien lakien mukaan se on mahdollista.

Tämä ja useat muut tapaukset tulevat nyt Euroopan unionin tuomioistuimen käsiteltäviksi.

EU-komissio nosti torstaina syytteet Unkarin hallitusta vastaan. Se syyttää Unkaria turvapaikanhakijoiden sopimustenvastaisesta kohtelusta.

Syytteiden nostaminen on viimeinen ja voimakkain keino, jota komissio voi käyttää, jos se haluaa puuttua jonkin EU-jäsenmaan toimintaan.

Unkarin pääministeri Viktor Orbàn on syyttänyt EU:ta sekaantumisesta maan sisäisiin asioihin. EU ja Unkarin hallitus ovat toistuvasti ottaneet yhteen maahanmuuttoon ja lehdistönvapauteen liittyvissä kysymyksissä.

Stop Soros -laki viimeinen pisara

Komissio mainitsi syytekirjelmässään erityisesti Unkarin uuden Stop Soros -lain, joka uhkaa siirtolaisia auttavia ihmisiä ja järjestöjä vankeustuomioilla.

Laki lainaa nimensä amerikkalais-unkarilaiselta suursijoittajalta George Sorosilta, jonka Viktor Orbàn on nostanut liberaalin ja maahanmuuttomyönteisen politiikan paholaiskuvaksi.

– Turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien auttamisen kriminalisointi rajoittaa heidän mahdollisuuksiaan hakea turvapaikkaa ja ottaa yhteyttä kansallisiin ja kansainvälisiin tahoihin, komissio kirjoitti.

Komissio ilmaisi ensimmäistä kertaa huolensa Unkarin hallituksen toimista jo 2015. Tuolloin Eurooppaan saapui suuri määrä siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita, joista monet kulkivat Unkarin kautta kohti Keski-Eurooppaa.

Kansalaisjärjestöjen toiminnan muuttaminen laittomaksi loppukeväästä 2018 oli EU-komissiolle liikaa.

Unkarin hallitus joutuu seuraavaksi vastaamaan syytteisiin Euroopan unionin tuomioistuimessa. Tuomioistuin voi määrätä EU:n jäsenmaalle sakkoja EU-lakien rikkomisesta.

Mureneeko demokratia Itä-Euroopassa?

Oikeustoimet Unkaria vastaan kertovat EU:ssa laajemmin vellovasta huolesta Itä-Euroopan maiden demokratian heikkenemisestä.

Unkarin ohella Puola, Slovakia ja Tšekin tasavalta ovat kaventaneet lehdistönvapautta ja murentaneet perusarvoja, joille Euroopan unioni on rakennettu, Euroopan komissio kertoi tiedotteessa.

– Unkarin rajoillaan aloittamat siirtolaisten pidätykset eivät noudata EU-lakeja, jotka sallivat korkeintaan henkilöiden pitämisen kauttakulkukeskuksissa korkeintaan neljän viikon ajan, komissio sanoi.

Komission mukaan Unkari on pidättänyt siirtolaisia pidemmän aikaa eikä ole huolehtinut heistä asiallisesti.

Paperittomia maahanmuuttajia kuljetetaan takaisin Unkarin rajalle, vaikka nämä haluaisivat hakea Unkarista turvapaikkaa.

Unkari vetäytyi keskiviikkona suunnitteilla olevasta YK:n pakolaissopimuksesta (siirryt toiseen palveluun) ja kutsui sitä "uhkaksi maailmalle".

Lisää aiheesta:

.
.