Hyppää sisältöön

Virallinen Nicaragua juhlii Ortegan valtaannousua 39 vuotta sitten – presidentin eroa vaativissa mielenosoituksissa kuollut 280 ihmistä

Hallinnon vastaiset mielenosoitukset Nicaraguassa ovat kärjistyneet jälleen verisiksi viime päivinä. Samalla presidentti Daniel Ortegan asema horjuu.

Viikonlopun väkivaltaisuuksissa kuolleen mielenosoittajan hautajaiset pääkaupungissa Managuassa. Kuva: Jorge Torres / Epa

Keski-Amerikan Nicaraguassa, joka on vellonut kolme kuukautta levottomuuksien ja väkivallan kierteessä, valmistaudutaan juhlimaan.

Maassa muistellaan 19. heinäkuuta vallankumousta, joka nosti maan pitkäaikaisen presidentin Daniel Ortegan valtaan 39 vuotta sitten.

Ortegan odotetaan esiintyvän pääkaupungissa Managuassa tuhatpäisen kannattajajoukon kanssa voimannäyttönä.

Nicaraguassa on kolmen kuukauden ajan nähty laajoja presidentin eroa ja ennenaikaisia vaaleja vaativia mielenosoituksia. Väkivaltaisissa yhteenotoissa mielenosoittajien ja poliisin tai hallituksen puolisotilaallistenjoukkojen välillä on kuollut ainakin 280 ihmistä.

Mielenosoitukset alkoivat huhtikuussa, kun Nicaraguan hallitus ilmoitti leikkauksista sosiaaliturvajärjestelmään ja eläkkeisiin. Ortegan hallitus perui leikkaussuunnitelmat, mutta protestit jatkoivat Ortegan eron vaatimista.

Hallitus on vastannut mielenosoituksiin kovin ottein, muun muassa ampumalla väkijoukkoon.

Mielenosoitukset kärjistyivät uudelleen

Viime ja tällä viikolla väkivaltaisuuksissa on tullut jälleen useita kuolonuhreja. Armeija on kukistanut voimatoimin opiskelijaprotesteja pääkaupungissa Managuassa ja läheisessä Masayan kaupungissa.

Hautajaisväkeä Masayassa kuollutta mielenosoittajaa muistamassa. Kuva: Jorge Torres / Epa

Erityisesti Masaya on Ortegan vastaisen liikehdinnän keskeistä aluetta.

Hallinto on syyttänyt Masayan aseistautuneita mielenosoittajia "terroristien ja vallankumousmielisten" johtamiksi.

Mielenosoittajien pidätykset ja kuolemat ovat ruokkineet hallinnon vastaisia mielialoja. Ortegan vallan kaatumista toivovat ihmiset ovat kertoneet suunnittelevansa uusia mielenosoituksia.

Diktatuurin kaatajaa syytetään itsevaltaiseksi

Daniel Ortega nousi valtaan vuonna 1979. Hän johti tuolloin vasemmistolaista sandinistivallankumousta, joka kaappasi vallan silloiselta diktaattorilta Anastasio Somozalta.

Ortega valittiin presidentiksi vuonna 1985 Nicaraguan ensimmäisissä vapaissa vaaleissa.

Vuodesta 1990 vuoteen 2006 Nicaraguassa oli oikeistohallinto, mutta Ortega onnistui nousemaan presidentiksi uudelleen vuonna 2007.

Tällä hetkellä kansallisen vapautuksen sandinistirintama (FSLN) on toinen maan kahdesta suuresta puolueesta. Ortega on puolueen ehdoton johtohahmo, sillä hän keskitti valtaa puolueessa itselleen oppositiokaudella 1990-luvulla.

Ortega voitti presidentinvaalit myös 2011 ja jälleen vuonna 2016.

Ortegaa on syytetty itsevaltaisuudesta. YK:n mukaan Ortegan hallinto on syyllistynyt vastustajiensa tappoihin, kidutukseen ja mielivaltaiseen vangitsemiseen.

Nicaraguan on pelätty ajautuvan samanlaiseen tilanteeseen kuin romahtamisen partaalla oleva Venezuela. Muun muassa Etelä-Amerikan katolilaisten piispojen kokous on kutsunut Nicaraguan hallituksen toimia "järjestestetyksi ja määrätietoiseksi agressioksi" (siirryt toiseen palveluun)

Lue lisää: