Putin puolustaa Trumpia ja kehuu Helsinki-tapaamisen antia – "Se oli kaiken kaikkiaan menestys"

Venäjän presidentti Vladimir Putinin mukaan Yhdysvalloissa on voimia, jotka haluavat oman edun tavoittelussaan sabotoida maanantain huippukokouksen tulokset.

Vladimir Putin
Venäjän presidentti Vladimir Putin suurlähettilästapaamisessa Moskovassa 19.07.2018.
Venäjän presidentti Vladimir Putin suurlähettilästapaamisessa Moskovassa 19.07.2018.Sergei Karpukhin / EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin on tyytymätön tapaan, jolla Yhdysvalloissa on käsitelty hänen ja presidentti Donald Trumpin tapaamista Helsingissä maanantaina.

– Se oli kaiken kaikkiaan menestys, joka johti joihinkin hyödyllisiin sopimuksiin, Putin sanoi puhuessaan torstaina Moskovassa kokoontuneille diplomaateille. Putin ei täsmentänyt, mitä sopimuksia hän tarkalleen ottaen tarkoitti.

Epäselvyyttä ei sen sijaan jäänyt siitä, että Venäjän presidentti ei katso hyvällä Yhdysvalloissa noussutta kohua presidentti Donald Trumpin lausunnoista.

– Yhdysvalloissa on voimia, jotka ovat huolettomasti valmiit uhraamaan Venäjän ja Yhdysvaltain suhteet omien sisäpoliittisten päämääriensä takia, Putin sanoi.

Putinin mukaan samat voimat näyttävät myös olevan valmiit satojentuhansien yhdysvaltalaisten työpaikkojen uhraamiseen – samalla uhattuna olisivat hänen mukaansa USA:n talous- ja turvallisuustilanne.

Putin ei maininnut nimiä

Putin ei nimennyt ketään yksittäistä yhdysvaltalaispoliitikkoa vaan viittasi yleisellä tasolla pieniin puolueen etuja ajaviin tahoihin.

Putinin mukaan olisi ollut naiivia olettaa, että vuosikausia huonossa tilassa olleet suurvaltasuhteet olisi saatu korjattua muutaman tunnin tapaamisella.

– Erimielisyyksistä huolimatta olimme molemmat sitä mieltä, että suhteemme ovat epätyydyttävällä tasolla, Putin sanoi.

Myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kirjoitti twitter-tilillään tapaamisen olleen suurmenestys. Trump sanoi jo odottavansa toista tapaamista, jolloin presidentit voisivat alkaa viedä eteenpäin Helsingissä sopimiaan asioita.