FT: EU määräsi polkumyyntitullit kiinalaisille sähköpolkupyörille

Euroopan polkupyörävalmistajien yhdistys on tyytyväinen päätökseen.

sähköpyörät
Sähköpyörä.
Euroopan sähköpyöräteollisuuden vuosittainen liikevaihto on noin 1,3 miljardia euroa.Ritva Siltalahti / Lehtikuva

Euroopan unioni on asettanut polkumyyntitullit kiinalaisvalmisteisille sähköpolkupyörille, kertoo talouslehti Financial Times (siirryt toiseen palveluun).

Lehden mukaan 21,8–83,6 prosentin suuruisten väliaikaisten tullimaksujen tavoitteena on suojella EU:n omia pyörävalmistajia. Euroopan komissio tekee tulleista lopullisen päätöksen vuoden loppuun mennessä.

EU:n viranomaiset ovat löytäneet todisteita siitä, että kiinalaiset valmistajat ovat myyneet tuotteitaan unionin alueelle alle Kiinan markkinahintojen. Polkumyynnin seurauksena EU-alueen sähköpyörävalmistajat ovat kärsineet vahinkoja.

Euroopan polkupyörävalmistajien yhdistyksen EBMA:n pääsihteeri Moreno Fiovanti sanoi Financial Timesille, että kiinalaisia sähköpyöriä on tulvinut EU:n alueelle keinotekoisen edulliseen hintaan.

Fiovantin mukaan EU:n päätös lähettää kiinalaisille sähköpyöräyhtiöille selvän viestin, että niiden pitää lopettaa polkumyyntinsä.

Euroopan sähköpyöräteollisuuden vuosittainen liikevaihto on noin 1,3 miljardia euroa. Ala työllistää noin 3 500 ihmistä, kertoo Financial Times.

Eurooppalaisia sähköpyörien tuontiyrityksiä edustava LEVA arvostelee EU:n päätöstä. Järjestön mukaan kiinalaisten harjoittamasta polkumyynnistä ei ole todisteita.

LEVA:n mukaan eurooppalaiset valmistajat tuovat suurimman osan sähköpyöriensä komponenteista Kiinasta ja kokoavat niistä tuotteensa.

– Kokoaminen maksaa 25–35 euroa. Tämä on ainoa ero niin sanottujen eurooppalaisten "valmistajien" ja "maahantuojien" välillä, LEVA sanoi.