Hotsin syönnin maailmanmestarin ensikommentit: "Ei kovin hyvältä tunnu, mutta onhan tämä hieno saavutus"

Maailma sai ensimmäisen hotsin syönnin mestarin torstaina. Voittaja söi kolme hotsia ajassa 32 minuuttia ja 10 sekuntia.

Miro (vas.), Kössi, Anssi, Ville ja Joonas kilpailivat ensimmäisestä hotsin syönnin MM-tittelistä. Kuva: Tiina Kokko / Yle

HÄMEENLINNA Helteisen torstaipäivän Hämeenlinnan torilla kruunaa alkuillan mittelö. Kaupungissa järjestetään ensimmäistä kertaa hotsin syönnin MM-kilpailut. Ennakkoon mukaan on ilmoittautunut kuusi kilpailijaa. Yleisön eteen hotseja nousee pistämään poskeensa vain viisi.

Hotsi on etenkin Hämeenlinnan seudulla tunnettu grilliherkku. Oikeaoppinen hotsi valmistetaan höyrykeitetystä piirakasta ja lenkkimakkarasta. Piirakka on tehty munkkimaisesta taikinasta. Piirakan sisään laitetaan 1–2 halkaistua makkaranpätkää.

Hotsin keksijänä pidetään edesmennyttä rouva Sirkka Vallia. Hän pyöritti kaupungissa Vallin grilliä.

Kolmen hotsin urakka

Hämeenlinnan torin lavalle nousseiden kilpailijoiden tehtävä ei ole helppo. Heidän pitää syödä mahdollisimman nopeasti kolme hotsia, joiden yhteispaino nousee reippaasti yli kilon. Mausteina hotsissa on ketsuppia, sinappia ja sipulia.

Tältä näyttää kisahotsi. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Kaikki kisalavalle nousevat kilpailijat ovat miehiä. Kun kilpailun juontaja pistää kisan käyntiin, nuorin osallistuja lähtee liikkeelle rivakasti. Puolentoista hotsin tienoilla kiire kostautuu. Kilpailija numero yksi ei enää pysty pitämään hotseja mahassaan.

Nyt kilpailija numero kaksi näyttää neljästä jäljellä olevasta vahvimmalta. Hän etenee vakuuttavaan tahtiin, mutta sitten hänelläkin alkaa hotsi tehdä liikettä alhaalta ylös.

Jäljellä on kolme kilpailijaa, jotka etenevät tasatahtiin. Kahden hotsin jälkeen ilmeet alkavat olla melko tuskaisia ja syöminen hidastuu. Vettä on juotava tiheään tahtiin.

Viimeisen hotsin tuska

Kilpailija numero kolme saa tässä vaiheessa suurimman kannustuksen, joskin kilpailija neljä näyttää vahvimmalta voittajaehdokkaalta.

Hotsin syöjillä tulee 30 minuuttia täyteen. Nyt kilpailijoilla tekee todella pahaa. Yhä useammin on pakko pitää taukoa ja nieleskellä.

Hämeenlinnalainen Ville Niemi on hotsin syönnin ensimmäinen maailmanmestari. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Vielä kaksi minuuttia ja 10 sekuntia, kunnes kilpailija neljä eli Ville Niemi pysäyttää kisakellon. Hän on ensimmäinen hotsin syönnin maailmanmestari.

– Ei kovin hyvältä tällä hetkellä tunnu, mutta onhan tämä hieno saavutus, kuittaa Ville Niemi viitisentoista minuuttia kisan jälkeen.

Voittajan taktiikka puri

Hämeenlinnalaisen Ville Niemen taktiikka oli syödä rauhallisesti.

– Ja koittaa pitää hotsit sisällä.

Pahin hetki Niemen mukaan oli viimeisen hotsin viimeiset suupalat.

– Ne tökkivät jo niin pahasti, että ne eivät menneet enää kuin vedellä alas.

Kisa on juuri päättynyt. Voittaja on painanut päänsä alas. Nyt tekee pahaa. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Kisaidean isä, grilliä Hämeenlinnassa pitävä yrittäjä Kimmo Puonti vakuuttaa, että hotsin syönnistä kilpaillaan myös ensi vuonna.

– Silloin on varmasti vaikeampi voittaa, koska nyt ihmiset harjoittelevat.

Puonti sanoo, että ensi vuonna kisajärjestelyihin on lähdössä mukaan muitakin yrittäjiä. Se tietää entistä parempaa kisatapahtumaa.