Turistivene kaatui Yhdysvaltain Missourissa – toistakymmentä ihmistä kuoli

Paikallisen uutiskanavan mukaan matkustajien joukossa oli myös lapsia. Onnettomuus on tuhoisin turisteja koskenut Yhdysvalloissa viime vuosina.

Missouri
Kadonneita etsittiin Table Rock Lakella Missourissa 19. heinäkuuta.
Kadonneita etsittiin Table Rock Lakella Missourissa 19. heinäkuuta.EPA

Sukeltajat nostivat perjantai-iltana Suomen aikaa viimeiset ruumiit Yhdysvalloissa Missourissa kaatuneesta turistiveneestä. Yhteensä 17 ihmistä kuoli onnettomuudessa Table Rock -järvellä lähellä Bransonin kaupunkia.

Pelastustöitä jatkettiin pitkään, sillä ihmisiä oli kateissa onnettomuuden jäljiltä. Viimeiset neljä kateissa ollutta löytyivät uponneesta veneestä.

Turisteja kuljettaneessa veneessä oli 31 ihmistä, kun se kaatui ja upposi, kertoi paikallinen sheriffi Doug Rader tiedotustilaisuudessa.

Useita ihmisiä on viety sairaalahoitoon turman jäljiltä. Paikallisen uutiskanavan mukaan loukkaantuneita on ainakin seitsemän. Sairaala on kertonut, että heistä kaksi on loukkaantunut vakavasti.

Turmapaikalla sukeltajat etsivät vedestä uhreja. Raderin mukaan (siirryt toiseen palveluun) sukeltajat jatkoivat etsimistä yön yli.

Missourin kartta
Yle Uutisgrafiikka

Paikallisen uutiskanava KY3 Newsin (siirryt toiseen palveluun) mukaan uhrien joukossa on lapsia, mutta viranomaiset eivät ole vahvistaneet tietoa.

Onnettomuus sattui hieman seitsemän jälkeen torstai-iltana paikallista aikaa. Yhdysvaltain kansallisen sääpalvelun mukaan alueella oli ollut voimakkaita tuulenpuuskia. Viranomaiset tutkivat onnettomuussyytä.

Sheriffin mukaan järvellä oli myös toinen saman kiertoajeluyhtiön vene, mutta se oli päässyt maihin turvallisesti.

Pelastuslaitoksen tiedottajan kertoi CNN:lle (siirryt toiseen palveluun), että alueella on ollut ukkoskuuroja.

Viranomaiset ovat avanneet Bransonin kaupungintalolle kriisipisteen omaisille ja uhreille.

Silminnäkijät kuvasivat viimeisiä hetkiä

Muun muassa Buzzfeed.News (siirryt toiseen palveluun)-sivusto julkaisi silminnäkijän videon tapahtuneesta. Youtubessa alun perin julkaistulla videolla näkyy, miten kaksi venettä taistelevat kovassa tuulessa yrittäessään päästä rantaan.

Videon kuvasi nainen viereisestä Branson Showboat Belle -ravintolalaivasta. Videolla kuuluu kuinka nainen ja viereiset ihmiset pelkäävät veneessä olleiden puolesta.

Sheriffi Rader on kertonut, että veneellä oli vaikeuksia tuulen kanssa, kun se oli suunnannut takaisin maihin.

– Veneitä oli kaksi. Ensimmäinen pääsi perille, toinen ei, sanoi Rader toimittajille.

Onnettomuuksia aiemminkin

Alueella toimivan kiertoajeluja järjestävän Ride the Ducks Branson (siirryt toiseen palveluun) -yrityksen veneissä on renkaat pohjassa. Niiden kiertoajeluilla veneellä ajetaan vedessä sekä maalla.

Rantautuvia ajoneuvoja käytetään kiertoajeluilla ympäri maailman, ja niillä on sattunut useita kuolemaan johtaneita onnettomuuksia viimeisten vuosikymmenien aikana.

Ride the Ducks International LLC -yritys, joka rakentaa turistiajeluveneitä maksoi vuonna 2016 miljoonan dollarin sakon sen jälkeen kun sen ajoneuvo oli ajanut kolarin ja kyydissä olleet viisi vaihto-opiskelijaa kuoli onnettomuudessa. Tuolloin yritys myönsi, ettei se noudattanut ajoneuvojen yhdysvaltalaisia rakennussäännöksiä.

Alun perin niin sanottuja ankkaveneitä käytettiin toisessa maailmansodassa joukkojen ja varusteiden kuljettamiseen.

Etelä-Missourissa Arkansasin rajalla sijaitseva tekojärvi on suosittu turistikohde.

Päivitetty 20.7.2018 kello 18.52: Uhriluku on jälleen noussut, viimeiset kateissa olleet löydetty.

Lähteet: Reuters, AFP, STT