Maksamattomat kalastonhoitomaksut työllistävät valvojia Tornion-Muonionjoella

Kalastuksenvalvojien mukaan Lapin alueen valvonnassa on tullut ilmi eniten kalastonhoitomaksun laiminlyöntejä.

kalastus
Kalastuksenvalvontaa Kemijoella.
Kalastuksenvalvonnalla on ollut kiireitä niin merellä kuin esimerkiksi rajajoella pohjoisessa.Riikka Rautiainen/ Yle

Kalastuksenvalvonnassa pohjoisessa on takavarikoitu niin laittomia verkkoja Perämereltä kuin tavattu laittomasti kalastavia erityisesti rajajoelta. Eniten kalastuksenvalvojia ovat työllistäneet kuitenkin eri puolilla rajajokea ihmiset, jotka eivät ole maksaneet valtion kalastonhoitomaksua.

Esimerkiksi Tornion-Muoniojoelta on pyydetty lohta tänä kesänä laittomasti kulkuverkoilla ja lippoamalla. Kalastuksenvalvonnasta kerrotaan, että laittomia pyytäjiä on jäänyt kiinni Torniossa ja Ylitorniolla.

Tornion Kukkolankoskella lohta lipottiin kesäkuun alussa laittomasti sekä Suomen että Ruotsin puolella, vaikka tuolloin sallittua oli vasta siian lippous.

Ylitorniolla kulkuverkoilla on pyydetty lohta ennen sallittua pyyntiaikaa.

Merialueella on takavarikoitu verkkoja

Perämereltä on löydetty laittomia lohi- ja taimenverkkoja. Kalastuksenvalvonnasta kerrotaan, että verkot ovat olleet pyynnissä liian lähellä pintaa ja ne on takavarikoitu.

Vapaa-ajan kalastajille kuuluvia laittomia verkkoja löydettiin pyynnistä ennen juhannusta Oulun, Raahen ja Kalajoen edustalta.

Sen sijaan ammattikalastajat eivät ole syyllistyneet laittomuuksiin. Tänä vuonna voimaantullut kaupallisten kalastajien rantautumisilmoitus ja lohien merkitseminen ovat toimineet hyvin.

Kalastuksenvalvonnassa on pantu merkille, että ammattikalastajilla on vedessä pyytöjä aiempaa selvästi vähemmän. Merellä kalastuksenvalvonta alkoi toukokuun puolivälissä.