Ukkonen jyrisee viikonloppuna Pohjois-Savossa – paikoin voi sataa runsaasti, hellerajakin jäänee pitkästä aikaa ylittymättä

Ilmatieteen laitos ennustaa ukkosia etenkin lauantaille.

ukkonen
Ukkospilvi
Keijo Salokangas / Yle

Viikonvaihde tuo Pohjois-Savoon kosteaa ilmaa. Luvassa on ukkosia ja paikoin voi tulla runsaita sateita.

Suomeen virtaa perjantaista lähtien kaakosta hyvin kosteaa ilmamassaa. Perjantaina sateita ja ukkosia on jo etelässä ja lauantaina rintama ulottuu etelästä aina entisen Oulun läänin korkeudelle asti. Ukkospuuskien ei kuitenkaan odoteta olevan läheskään yhtä voimakkaita kuin hellekesän 2010 rajuilmoissa.

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että Pohjois-Savossa on varsinkin lauantaina riski ukkosille, runsaalle salamoinnille ja rankkasateille. Rankkasadekuuron osuessa kohdalle vettä voi tulla kymmeniä millimetrejä.

Sateet voivat tulla vetenä tai rakeina. Paikoin voi sataa runsaasti vielä sunnuntainakin.

Sateet voivat aiheuttaa paikallisia taajamatulvia. Myös sähköyhtiöt ovat valmiudessa salamoinnista johtuvien sähkökatkojen varalta.

Lauantai on ennusteiden mukaan Pohjois-Savossa myös ensimmäinen päivä yli viikkoon, kun 25 asteen helleraja ei ole ylittymässä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lämmin ja kostea säätyyppi jatkuu koko maassa vielä ensi viikolla, joten rankat ja sade- ja ukkoskuurot ovat silloinkin mahdollisia.