Iisalmelaiset pikkunassikat kasvoivat ulos Kokkola Cupista – "Onhan se aika iso juttu, että ei enää tulla pelaamaan"

Kokkolan kentät ovat taas hiljentyneet, kun sadat joukkueet ovat palanneet kotiin. Iisalmelaisen PK-37:n B-junnut ottivat hopeaa rangaistuspotkukilpailun jälkeen ja pokkasivat lisäksi "herrasmiespokaalin". Silti lähtiessä oli haikea mieli. Osalle porukasta kesän 2018 Kokkola Cup oli iän takia viimeinen.

Kotimaan jalkapallo
Juniorit pelaamassa jalkapalloa.
Kalle Niskala / Yle

Iisalmelaisen PK-37:n B-juniorit Viljami Aittokoski, Vili Toppinen ja Niklas Innanen ovat Kokkola-konkareita. Niklas muistelee olleensa mukana joka vuosi 8-vuotiaasta lähtien. Nyt turnaustie on kuljettu loppuun.

Kokkola Cup -putki loppui myös joukkuekaveri Vili Toppisella, ja mieli on haikea.

– Onhan se aika iso juttu, että ei enää tulla pelaamaan. Mutta voisihan sitä ruveta tekemään huoltamista ja tulla niissä hommissa Kokkolan reissulle, Toppinen miettii.

Aittokoski ja Toppinen ovat myös Kakkosessa pelaavan edustusjoukkueen pelaajia.

Poikia juhlimassa maalia.
PK-37:n 02-junioreiden arkisto

B-junioreiden vastuuvalmentaja, itsekin aikoinaan Kokkola Cupissa pelannut Marko Remes on seurannut junnujansa pikkunassikoista aikuisuuden kynnykselle.

– 8-vuotiaina pikkupoikina joukkue viipersi Kokkolassa menemään ja heitä ajatteli aina joukkueena. Nyt jokaisesta on kasvanut yksilöllinen pelaaja, Remes miettii.

Kokkola Cupista on kertynyt melkoinen määrä muistoja. Yksi rakkaimmista on vuosi, jolloin joukkue nappasi herrasmiespalkinnon. Remeksen mukaan huomionosoitus lämmitti erityisesti.

– Se oli osoitus, että ollaan tehty jotakin oikein myös kenttien ulkopuolella.

Pojat komppaavat valmentajaa.

– Ilmeisesti käyttäydyttiin hyvin ja pelattiin semihyvin.

Pohjoissavolaiset ovat tykästyneet Kokkolaan. PK-37 on jo vuosikymmeniä tullut uskollisesti koko seuran voimin Kokkola Cupiin. Nyt mukana oli 16 joukkuetta B-junioreista F8 poikiin.

Seuran sihteeri Marja Lipponen laskeskelee, että kun pelaajat, huoltajat, toimihenkilöt ja vanhemmat ynnätään, Kokkolassa oli viitisensataa seuran jäsentä.

Kesän 2018 Kokkola Cup oli seuralle virstanpylväs eli tasan 25. kerta, kun Kokkolaan lähdettiin koko porukalla.

Iisalmesta on matkaa Kokkolaan noin 230 kilometriä. Helsinkiin matka olisi pidempi. Se on Lipposen mukaan yksi syy, miksi Suomen toiseksi suurin jalkapalloturnaus veti aikoinaan pidemmän korren koko seuran reissulle.

– Helsinki on meille liian iso. Se olisi seuralle myös taloudellisesti kovempi satsaus. Enkä usko, että siellä heti vastattaisiin kyllä, kun soitan ja kysyn, että haluttaisiin oma koulu, Lipponen naurahtaa.

Kokkola Cupissa PK-37 sai käyttöönsä Hakalahden koulun. Pojat yöpyivät luokissa, perheet asuntoautoissa ja – vaunuissa piha-alueella.

PK-37 02-juniorit syömässä.
PK-37:n 02-junnuja aamupalalla Hakalahden koululla kesällä 2018.Kalle Niskala / Yle

Seura hakee turnajaisreissulta myös yhteisöllisyyttä, mikä syntyy yhdessä olemisesta ja tekemisestä.

– Kokkolaan tullaan pelaamaan ja pitämään hauskaa. Jokainen peli lähdetään tietysti voittamaan, mutta ei niin, että vain parhaat olisivat kentällä. Joukkueena voitetaan ja joukkueena hävitään, Marja Lipponen kertoo.

Kokkola Cup on järjestetty jo 38 kertaa. Kesän 2018 turnauksessa pelattiiin tuhatkunta peliä, ja paikalla oli noin 350 joukkuetta Suomesta ja ulkomailta.

PK-37:n B-junioreiden vastuuvalmentaja Marko Remes kiittelee järjestelyjä.

– Kokkolaan on mukava tulla, kun tietää, että homma toimii hyvin. Ajankohta on myös ok, sarjat ovat tauolla, joten pystymme tulemaan koko seuran voimin.

Nuoria makoilemassa luokkahuoneessa.
PK-37:llä on hallussaan Kokkola Cupissa kokonainen koulu. 2018 joukkueet majoittuivat Hakalahden koulullaKalle Niskala / Yle

Remeksen mukaan Kokkola Cup on monelle iisalmelaisjunnulle kesän kohokohta. Pelaajat kysyvät usein heti turnauksen jälkeen, että tullaanhan ensi kesänä uudelleen.

Vili Toppinen ja Viljami Aittokoski uskovat, että hienoinen haikeus viimeisestä omasta Kokkola Cupista haihtuu mielestä. Siitä pitävät huolen PK-37:n Kakkosessa pelaavan edustusjoukkueen ottelut.