1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Viro

Viron entinen pääministeri Taavi Rõivas: "EU on parasta mitä Virolle on tapahtunut"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat viikon alkajaisiksi Helsingissä. Viron entinen pääministeri Taavi Rõivas olisi toivonut presidenteiltä avoimempaa viestintää.

Viro
Viron entinen pääministeri Taavi Rõivas
Viron entinen pääministeri Taavi RõivasMira Stenström

Porin Suomi Areenassa vieraillut, Viron entinen pääministeri Taavi Rõivas antaa isäntämaalle tunnustusta huippukokouksen järjestelyiden sujumisesta. Ylen Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa Rõivas kommentoi toivoneensa presidenteiltä enemmän avoimuutta.

–Iso osa tapaamisesta pidettiin salassa. Tämä ei ole tavallista, sillä yleensä isot asiat puhutaan muiden läsnä ollessa, Rõivas sanoo.

Taavi Rõivas on pahoillaan siitä, että Trump jätti käyttämättä mahdollisuuden puhua Ukrainasta ja siitä miksi koko länsi, EU ja Yhdysvallat mukaan lukien, on rakentanut pakotteita Venäjälle.

–Me tiedämme, että asiat eivät ole hyvässä kunnossa. Parasta diplomatiaa on pystyä puhua myös niistä asioista, jotka eivät ole hyvin, Rõivas sanoo.

Viron suhde Venäjään ja Yhdysvaltoihin

Virolla on Suomen tapaan pitkä historia Venäjän naapurimaana. Rõivas kokee Viron aseman EU:ssa tärkeänä juuri suhteessa Venäjään.

–Kremlin ajatus on ,että eri valtioilla EU:ssa on eri välit Venäjän kanssa. Se helpottaa Kremliä ajamaan omaa agendaansa. Viro haluaa olla yhdessä kaikkien EU-valtioiden kanssa ja vastata yhdessä mikäli Venäjä tekee jotain väärää, Rõivas sanoo.

Taavi Rõivas näkee Yhdysvallat Virolle tärkeänä liittolaisena.

–Olemme Nato-maita ja taloudellisesti aika läheisiä. Monet Yhdysvaltain presidentit ovat vierailleet Virossa ja heidän sanomansa on aina ollut se, että olemme liittolaisia, Rõivas sanoo.

"EU on parasta mitä Virolle on tapahtunut"

Taavi Rõivas pitää Viron asemaa EU:ssa erittäin tärkeänä. Hänen mukaansa pienen valtion on tärkeää tehdä yhteistyötä suurempien valtioiden kanssa. Se vahvistaa Viron asemaa maailmanpolitiikassa ja mahdollistaa vaikuttamisen suurissa EU:ta koskevissa päätöksissä, esimerkiksi pakolaiskysymyksissä.

–EU on parasta mitä Virolle on tapahtunut. Saamme olla yhtenä 28 maasta ja saamme yhdessä päättää isoja asioita.

Turvapaikkatilanne jakaa EU:ta. Virosta käsin Taavi Rõivas uskoo yhteiseen päätöksentekoon.

–Pakolaiskriisi on ollut hankala EU:lle, mutta yhdessä ratkaisu on helpompi löytää kuin erikseen. EU:lle järkevin ratkaisu on tukea turvapaikanhakijoita ennen kuin he saapuvat EU:hun, Rõivas sanoo.

Lue seuraavaksi