Kansainvälinen elokuva jäi tekemättä – Sysmä perää tuotantotukeaan takaisin filmiyhtiöltä, joka lupaili päähenkilöiksi "huippunimiä"

Kuvauksia Sysmässä ei ole aloitettu, vaikka elokuvan piti olla valmiina jo viime vuoden lopussa. Porvoo on jo purkanut sopimuksen filmiyhtiön kanssa.

Kansainvälinen elokuva
Vene laiturissa
Kesämaisemaa Sysmästä.Sini Ojanperä / Yle

Päijäthämäläinen Sysmä vetäytyy pois kuntaa esittelevästä kansainvälisestä musiikkielokuvasta.

Kunnanhallitus on irtisanonut Filmi Katse Oy:n kanssa tekemänsä sopimuksen, jonka mukaan kunta tukisi 15 000 eurolla elokuvaa. Summasta on jo maksettu 5 000 euroa, mistä kunta aikoo lähettää tuotantoyhtiölle laskun.

Sysmässä ei enää uskota elokuvan valmistumiseen. Matkailu- ja markkinointineuvoja Raija Hännisen mukaan kuvauksia Sysmässä ei ole aloitettu, vaikka elokuvan piti olla valmiina jo viime vuoden lopulla.

– Kyllä tämä on niin erikoinen juttu, että sanoin ei voi kuvata. On sovittu talvikuvauksista Sysmässä, ja nyt tänne on luvattu tulla kuvaamaan elokuussa. Mistä tänne lunta elokuussa saadaan, ihmettelee Hänninen.

Kunnan suunnitelmissa oli elokuvan hyödyntäminen talvimatkailun piristämiseksi. Leffa oli tarkoitus saada levitykseen ainakin Saksassa, Ranskassa, Englannissa, USA:ssa, Kanadassa sekä Kiinassa ja Argentiinassa.

Sopimuksen mukaan mukana tuotannossa oli myös ranskalainen Cherbourgin kaupunki, Porvoo, Asikkala ja joukko yrityksiä.

Päähenkilöinä milloin presidenttiehdokkaan tytär, milloin Alain Delonin tytär

Sysmä on purkanut tuotantotukisopimuksen, koska katsoo, että mitään sille annettuja lupauksia ei ole pidetty. Tarinan päähenkilöissäkin on sysmäläisten mukaan tapahtunut muutoksia: milloin mukana olisi ollut Ranskan presidenttiehdokkaan tytär ja milloin taas näyttelijä Alain Delonin tytär.

Myös Porvoo on purkanut tukisopimuksen tuotantoyhtiön kanssa.

– Ymmärrän kuntien ratkaisut. Viivästykset eivät ole heidän syynsä, sanoo Filmi Katseen edustaja Valto Baltzar.

– Rahoituksen kasaamisessa on mennyt aikaa odotettua kauemmin, mutta olimme valmistautuneet aloittamaan kuvaukset elokuussa. Sysmään emme tule, jos kunta vetäytyy, jatkaa Baltzar.

Baltzarin mukaan yhteistyökumppaneita on jäljellä tarpeeksi elokuvan toteuttamiseen.