Lapissa erikoissairaanhoito on hyvällä kantilla kesälläkin – paikoin vuoteita on enemmän kuin tulijoita

Lapin keskussairaalassa pedit ovat riittäneet, vaikka supistuksia osastoilla on. Mehiläinen Länsi-Pohjassa on vähennetty kesäajan leikkauksia.

erikoissairaanhoito
Sairaanhoitajia.
Esimerkiksi Lapin keskussairaalassa henkilökunta on mitoitettu supistettujen paikkamäärien mukaan. Näin taataan hyvä hoito.Sari Gustafsson / Lehtikuva

Lapin sairaaloissa ei ole suljettu erikoissairaanohoidon osastoja kesän ajaksi. Supistuksia on kuitenkin jouduttu osastoilla tekemään henkilökunnan lomien vuoksi.

Lapin keskussairaalassa osastojen kuormitus on 70–75 prosenttia normaalista. Potilaspaikat ovat riittäneet paremmin kuin esimerkiksi viime vuonna, kertoo johtajaylilääkärin sijaisena oleva Katri Vuopala.

– Paikoille ei ole tulijoita näin kesäaikaan. Meillä ei ole jonoja. Lapissa perusterveydenhuollon vuodeosastot toimivat hyvin myös kesällä, luettelee Vuopala.

Mehiläinen Länsi-Pohjassa on supistettu varsinkin leikkaustoimintaa lomakaudella, kertoo lääketieteellinen johtaja Paavo Uusimaa. Tämä tarkoittaa vähemmän sairaalasijamääriä kahdella kirurgisella osastolla ja lastentautien osastolla.

Kirurgian välineistöä pöydällä.
Matti Myller / Yle

Uusimaan mukaan Mehilänen Länsi-Pohjassa kesäajan toiminnan rajoitukset ovat samaa tasoa kuin edellisinä vuosina.

Suljetaanko osastoja ensi kesänä?

Jossakin hoidon supistukset tietenkin näkyvät. Esimerkiksi Lapin keskussairaalassa opiskelijasijaiset tarkoittavat myös henkilökunnan hieman normaalia heikompaa osaamista, sanoo Katri Vuopala.

Remonttiakin Lapin keskussairaalassa tehdään, radiologian yksikössä. Yksikkö toimii silti myös kesällä.

– Meillä yhteistyö toimii Mehiläinen Länsi-Pohja kanssa, hädän tullen voidaan käyttää heidän koneitaan. Ja tietenkin sitten Oulu on meillä varapaikkana, Katri Vuopala sanoo.

Ensi kesänä Lapin keskustan toiminta saattaa olla tätä vuotta rajoitetumpaa. Koska jonoja ei nyt ole, on mietitty, voisiko joitakin osastoja sulkea.