Kalanviljelylaitokset kärsivät helteestä – kalakuolemia myös Pohjois-Karjalassa

Lohikaloille jo 24-asteinen vesi voi olla kohtalokas.

kalakuolemat
Kalanpoikasia viljelyaltaassa.
Simo Pitkänen / Yle

Pitkittyneet helteet ovat aiheuttaneet kalakuolemia useilla maamme kalankasvattamoilla. Tapauksia on raportoitu myös Pohjois-Karjalasta.

Viljeltävät lohikalat ovat viileiden vesien kaloja ja veden lämmetessä niiden hapentarve kasvaa. Lämpimän veden happipitoisuus on kuitenkin viileää vettä matalampi eli käytännössä kalat kuolevat hapenpuutteeseen.

Pohjois-Karjalan kalanviljely Oy:n laitoksilla, Kontiolahdella ja Keskijärvellä, helteisiin on varauduttu asentamalla alusvesiputket.

– Alusvesiputkistolla saamme johdettua yläpuolisesta vesistöstä viileää alusvettä pintaveteen, ja näin lämpötila on pysynyt sopivana, kertoo toiminnanjohtaja Kari Kujala.

Harmittaa kollegoiden puolesta. Tiedän, että monella laitoksella on todella tukalat oltavat

Kari Kujala

Viljeltävät lohikalat, kuten taimen ja kirjolohi, viihtyvät parhaiten alle 20-asteisessa vedessä. Läheskään kaikilla kasvattamoilla alusvettä ei kuitenkaan pystytä hyödyntämään.

– Yläpuolisessa vesistössä täytyy olla syvänne, mistä vesi voidaan johtaa. Lisäksi pudotuskorkeutta pitäisi olla sen verran, että vesi tulisi omalla painolla eikä oltaisi sähköpumppujen varassa. Monilla pintavesilaitoksilla ja jokilaitoksilla ei ole mahdollisuutta käyttää alusvettä, Kujala selittää.

Lisäksi kyse on mittavasta investoinnista.

– Mutta jos mietitään, että alusveden avulla kalat pysyvät hengissä, niin se investointi on pian maksanut itsensä takaisin, Kujala kertoo.

Kalakuolemista voi laitoksen koosta riippuen koitua useiden tuhansien eurojen vahingot.

– Harmittaa kollegoiden puolesta. Tiedän, että monella laitoksella on näillä helteillä ja näillä veden lämpötiloilla todella tukalat oltavat, Kujala toteaa.