Manchesterin yliopiston opiskelijat peittivät Rudyard Kiplingin runoa siteeranneen muraalin – Suhtautuminen imperialismiin aiheuttaa Britanniassa päänvaivaa

Opiskelijajärjestön aktiivit maalasivat imperialismin kannattajana tunnetun kirjailijan runon päälle ihmisoikeusaktivistin tekstin. Episodi on jatkoa brittien imperialismikipuilulle.

kirjallisuus
Manchesterin yliopiston rakennus.
Rex / AOP

Manchesterin yliopiston opiskelijajärjestön aktiivit peittivät vastaremontoiduissa tiloissaan olleen muraalin, johon oli siteerattu Rudyard Kiplingin Jos (If) -runoa. Asiasta kertoi The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Opiskelijat maalasivat Kiplingin runon päälle yhdysvaltalaisen ihmisoikeusaktivistin ja kirjailijan Maya Angeloun Minä nousen aina (Still I Rise) -runon.

Opiskelijat perustelivat tekoaan sillä, että Kipling (1865–1936) tunnetaan rasistisena pidetystä Valkoisen miehen taakka -runostaan eikä kirjailija näin ollen edusta opiskelijajärjestön arvoja.

Rudyard Kipling.
Rudyard Kipling Lontoossa vuonna 1914.Ullstein Bild / AOP

Aktiivit myös kritisoivat sitä, ettei heitä konsultoitu ennen Kiplingin runon esille laittamista, mitä järjestön johto myöhemmin myös pahoitteli.

Manchesteriläisopiskelijoiden kina on jatkoa Isossa-Britanniassa viime vuosina tapahtuneeseen kipuiluun imperialismiin suhtautumisen kanssa.

Kolme vuotta sitten alkoi kansanliike (siirryt toiseen palveluun)Cecil Rhodesin patsaiden poistamiseksi Kapkaupungin ja Oxfordin yliopistojen mailta.

Rhodesian eli nykyisen Zimbabwen perustaja Rhodes (1853–1902) oli yliopistojen avokätinen rahoittaja, mutta häntä pidetään myös afrikkalaisten luonnonvaroja riistäneenä valkoisen rodun ylivallan puolestapuhujana.

Kapkaupungin patsas poistatettiin (siirryt toiseen palveluun), mutta Oxfordin yliopiston Oriel Collegen seinällä Rhodes patsastelee edelleen (siirryt toiseen palveluun). Yliopiston mukaan patsas muistuttaa maan kompleksisesta historiasta, jolta ei pidä kuitenkaan sulkea silmiä.

Rudyard Kipling ei ole ainoa brittiläinen siirtomaa-ajan kirjailija, jonka teoksiin suhtaudutaan nykyään ristiriitaisesti. Myös esimerkiksi teoksesta Pimeyden sydän – jonka pohjalta Francis Ford Coppola ohjasi Ilmestyskirja. Nyt -elokuvan – tunnettua Joseph Conradia (1857–1924) on syytetty rasismista.