Toimittajalta: Demarit lanseerasivat sovelluksen, josta kukaan ei kiinnostunut – Missä se yhteiskunnallinen keskustelu luuhaa?

SuomiAreenalla aloitteita eivät tee poliitikot, vaan yritykset, järjestöt ja viestintätoimistot. Mutta niin on kaikkialla muuallakin, kirjoittaa politiikan toimittaja Robert Sundman.

SuomiAreena
Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Sampo Terho (vas), SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sekä perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho SuomiAreenanpPuheenjohtajatentissä Porissa tiistaina  17. heinäkuuta
Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Sampo Terho (vas.), SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho SuomiAreenan puheenjohtajatentissä.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Helsingin Sanomat kertoi eilen (siirryt toiseen palveluun), että puolueiden johdossa kytee tyytymättömyys SuomiAreenaa kohtaan.

Keskustan puoluetoimistolla on laskeskeltu, että viikon keikasta Poriin saa maksaa matkoina, majoituksina ja puoluetoimiston palkkoina melkoisesti, vaikka puolueille lava-aika onkin ilmaista. Lieköhän tämä kannattavaa?

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm on niin ikään penseänä.

"Mekin esittelimme täällä vaikka mitä uusia kyselysovelluksia, mutta ei ne tuntuneet ketään kiinnostavan", hän kertoi lehdelle.

Se on ihan totta. Demareissa on otettu mallia Harry "Hjallis" Harkimon Liike Nyt -liikkeen verkkosivuston toimintamallista ja uudelleenlanseerattu Kansalaispaneeli (siirryt toiseen palveluun). Mutta ketään ei tosiaan kiinnostanut.

SuomiAreenan esikuvana on perinteisesti pidetty Almedalenin politiikkaviikkoa Ruotsissa, josta uutisointiin nousevat isot, puolueiden tekemät keskustelunavaukset. Naapurissa niitä myös seurataan.

Pohjanlahden toisella puolella helteinen heinäkuu on vaikeaa aikaa uusille aloitteille. Kun lämpötila on tälläkin viikolla ylittänyt 30 astetta koko maassa, useampi suomalainen on tainnut olla kiinnostunut lähinnä oman kotinsa ilmastoinnista ja vesien levätilanteesta. Ja ihan syystä.

Kannattaako kiireisen ministerin keskeyttää ainoaa, lyhyttä lomaansa Porin vuoksi? Ja jos kannattaakin, kannattaako puolueiden kertoa arvokkaista ideoistaan tilaisuudessa, jossa ne hukkuvat helposti muiden ideoiden alle?

Politiikkafestareiksikin kutsutusta Areenasta on leivottu kuvaa eliitin kokoontumisajoina, ja sitä ne tavallaan ovatkin. Mutta voi olla, että tuo eliitti on vähenevissä määrin juuri poliittista eliittiä tai asiantuntijaeliittiä.

Törmäsin eilen tuttuun, joka harmitteli, että Areenalla on vaikea puhua kenenkään kanssa substanssista eli itse asiasta. Paikalla tuntuu olevan vain yritysten ja järjestöjen yhteiskuntasuhdeihmisiä, joiden tehtävänä on lobata.

SuomiAreenan sisältövastuu tuntuukin olevan alati kasvavalla vaikuttajaviestinnän bisneksellä ja sellaisilla yrityksillä tai isoilla järjestöillä, jotka niistä voivat maksaa. Samaan aikaan myös monet isot järjestöt ilmaisevat HS:n jutussa tyytymättömyyttään nouseviin taksoihin ja heikkoihin vaikutusmahdollisuuksiin ohjelman suhteen.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine vinkkaa, että uusia, jopa kilpailevia aloitteitakin on jo nähty. Esimerkiksi hän antaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestetyn Naantali 24h -tapahtuman (siirryt toiseen palveluun).

Yhteiskunnallisen keskustelun foorumit ovat tärkeitä. Parhaimmillaan ne voivat olla hyvää, otollista maaperää ajatuksien vaihtamiselle. Voisihan SuomiAreenakin tarjota vaikkapa aidon dialogin paikan keskusteluille sosiaaliturvauudistuksesta, joka on seuraavan vaalikauden tärkein teema. Ilman titteleitä, ilman valmiita agendoja, toisiltamme oppien.

Mutta onko Naantali 24h vastaus tällaiseen puutteeseen? Osallistujat, puhujat ja agendan sinne asettavat tapahtuman maksajat eli muun muassa EK ja SAK yhdessä viestintätoimisto Milttonin kanssa. On vaikeaa nähdä, etteikö tämä vaikuttaisi siihen, mistä keskustellaan – ja miten.

Aloite on jälleen isoilla etujärjestöillä ja viestintätoimistolla.

Tänään Porissa on sinisten päivä.

Helteinen keli on vaihtunut sateeseen ja yleisö on vähissä.

Puheenjohtaja Sampo Terhon (sin.) ministeriö on tiedottanut (siirryt toiseen palveluun) aamulla, että nuorisoasioista vastaava Terho jakaa pian 800 000 euroa nuorten yrittäjyys-, talous ja työelämätaitojen kehittämiseen. Terho itse hehkuttaa tekoa (siirryt toiseen palveluun).

Rahojen jaosta on päätetty tällä viikolla, ja ministeriöstä kerrotaan Ylelle, että virallinen päätös tehdään vasta ensi viikolla.

Kysyn Terhon esikunnasta, onko tiedottaminen sinisten puoluepäivänä puhdasta sattumaa.

"Tiedote liittyi avustuksiin, jotka allekirjoitettiin juuri. Puoluepäivä käsittelee taas enemmänkin politiikan uudistamista. Toki nuorten yrittäjyyden edistäminenkin Sinisille tärkeä teema."

Yritän ottaa selvää vastauksesta. Ehkä Terho teki juuri niin, kun ministerin voisi olettaa tekevän: kertoi uudesta avauksestaan SuomiAreenalla.

Mutta kukaan ei siitäkään kiinnostunut.