Oulun ja lähialueen uimavesien laatu edelleen hyvä – sinilevää muodostunut kuitenkin paikoin

Näytteet otettiin Oulun seudun alueella sijaitsevilta yhdeksältä EU-rannalta ja 32 muulta yleiseltä uimarannalta.

Oulu
Ihmisiä Oulun Nallikarin uimarannalla.
Nalikari on suosittu auringonpalvonta- ja uimapaikka Oulussa..Wasim Khuzam / Yle

Oulun alueen uimarantojen veden laatu käy edelleen hyvin uimiseen.

Uimavesien lämpötilat ovat korkeat helteisen sään vuoksi. Lämpötilat vaihtelevat Muhoksen Laitasaaren 20 ja Kempeleen Mourinkijärven 26 asteen välillä. Oulussa suositun Nallikarin uimaveden lämpötilaksi mitattiin 23 astetta.

Oulun seudun ympäristötoimen 16.-17.7. tekemissä mittauksissa uimavesien bakteeritasot olivat matalalla tasolla. Vain Muhoksen Montan uimaveden bakteeripitoisuus oli noussut. 19.7. tehdyn uudelleenmittauksen jälkeen bakteeritaso oli laskenut.

Sää vaikuttaa sinilevän määrään

Torstaina 28.6. Kuivasjärven ja Lämsänjärven uimarannoilla havaittiin sinilevää eli syanobakteereita. Tämän jälkeen sinilevätilanne on kyseisillä rannoilla vaihdellut. Vesistöjen sinilevämäärät saattavat vaihdella muun muassa sääolosuhteiden mukaan.

Oulun seudun ympäristötoimi muistuttaa, että virallisella uimarannalla on ilmoitustaulu, josta löytyvät rannan tilannetiedot. Uimarannoilla, joiden vedessä on aikaisempina vuosina tavattu usein sinilevää, ilmoitustaululle on toimitettu kuvallinen informaatio siitä, millaiselta runsas tai erittäin runsas sinileväesiintymä näyttää.

Uimista tulee välttää, mikäli selkeitä sinilevä lauttoja on veden pinnalla. Varsinkaan pieniä lapsia ei tule silloin päästää veteen. Ympäristötoimi muistuttaa edelleen, että erityisesti hellekesänä uimaveden saastuminen esimerkiksi jätevedellä tai uimareiden ulosteella voi johtaa uimavedestä tarttuvaan epidemiaan.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)