Hyppää sisältöön

Maastopalot uhkaavat Lappia – Venäjän palot levisivät jo Inariin

Lapin pelastuslaitoksen mukaan palorintama Venäjältä lähestyy rajaa myös Sallan Kotalassa. Palon sammuttamiseen on varauduttu Suomen puolella.

Rovaniemen lähimmillään noin sadan metrin päässä rakenteilla olevasta omakotitalosta käynyt maastopalo saatiin hallintaan kello kolmeen mennessä. Kuva: Uula Kuvaja / Yle

Venäjän maastopalot ovat ylittäneet itärajan Inarissa Raja-Joosepin raja-asemasta seitsemän kilometriä etelään. Lapin pelastuslaitos ja Rajavartiosto sammuttavat noin 300 metriä leveää palovyöhykettä.

Lapin Rajavartiosto julkaisi Twitterissä kuvan maastopalosta perjantai-iltana hieman ennen yhtätoista ja kertoi sammutustöiden jatkuvan.

Rajavartiosto on asettanut tehtävään partioiden lisäksi joukkueellisen varusmiehiä. Paikalla on myös Rajavartiolaitoksen helikopteri.

Liikennettä ei päästetä toistaiseksi Raja-Joosepin rajanylityspaikalla rajan yli. Venäjä esitti pyynnön, sillä maastopalo on ylittänyt Lotta-Murmansk-tien ja liikenne saattaa ruuhkaantua.

Maastopalot roihuavat Venäjällä useita kilometrejä pitkällä alueella aivan itärajan tuntumassa.

Lapin pelastuslaitos kertoi perjantaina iltakuuden aikaan, että Inarista on lähtenyt sammutusyksikkö virka-aputehtävään Venäjän puolelle, koska maastopalo uhkaa levitä Venäjän puoleiseen raja-asemaan.

Iltakymmeneltä kerrottiin, että maastopalo ei uhkaa raja-asemaa ainakaan välittömästi.

Vapepalle valmiushälytyspyyntö Sallan Kotalaan

Myös Sallan Kotalassa ollaan valmiina sammutustehtäviin, mikäli palo leviää Venäjältä. Palo oli perjantaina alkuillasta noin kilometrin päässä rajalta.

Pelastuslaitoksen mukaan tilannetta tiedustellaan Venäjän viranomaisten kanssa. Rajavartiosto seuraa tilannetta tähystämällä.

Lapin pelastuslaitos kertoi perjantaina illalla, että se on pyytänyt Lapin vapaaehtoiselta pelastuspalvelulta Vapepalta valmiushälytyksen lauantaiksi Sallan Kotalaan mahdollisiin sammutus- ja huoltotehtäviin.

Ari Soppela Lapin pelastuslaitokselta kertoo kyseessä olevan varotoimen.

Lapin pelastuslaitos perusti perjantaina johtokeskuksen Rovaniemelle. Se on kohottanut valmiutta ja varautuu laajamittaisiin sammutustehtäviin itärajalla.

Tämänviikkoiset useat laajat maastopalot ovat kuitenkin verottaneet kalusto ja miehistöresursseja Lapin alueella. Lisäresursseja kartoitetaan esimerkiksi Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta ja Puolustusvoimilta.

Ilmakuva otettu Raja-Joosepin kohdalta Venäjän suuntaan. Kuva: Lapin rajavartiosto

Sallassa kärsitään yhä savuhaitoista

Sallassa kärsitään edelleen Venäjän maastopaloista kulkeutuvan savun haitoista. Savut voivat kulkeutua tuulen mukana jopa Savukoskelle asti. Sallassa haittaa on ainakin Saijan ja Kotalan kylissä.

Esimerkiksi saijalainen Toini Saariniemi on kärsinyt savuhaitoista. Hänen silmänsä vuotavat ja kurkku sekä pää ovat kipeitä.

– Ja tietysti pelottaa, että kuinka tuli ryöpsähtää tänne.

Saariniemen mukaan Saijan kyläläiset ovat jännittyneitä, mutta lähempänä rajaa asuvat Kotalan kyläläiset ovat olleet vielä enemmän peloissaan esimerkiksi siitä, joutuvatko he pakenemaan paloa.

Lapin rajavartioston kuvassa näkyy, kuinka savu nousee maastopalosta itärajan tuntumassa. Kuva: Lapin rajavartiosto

Sallan terveyskeskuksen johtavan lääkärin Paula Kaakkurivaaran mukaan savuhaitoista kärsiviä ei ole ainakaan toistaiseksi saapunut tai soitellut terveysasemalle.

Mikäli savuhaitat ovat runsaita, suosittelee hän helteestä huolimatta sulkemaan ikkunat. Esimerkiksi astmaatikot voivat lisätä lääkitystä tarvittaessa. Mikäli se ei auta, tulee Kaakkurinvaaran mukaan ottaa yhteys päivystykseen.

Rovaniemellä palo uhkasi asuinrakennuksia

Rovaniemellä maastopalo uhkasi asuinrakennuksia perjantaina iltapäivällä. Maastoa paloi noin kuuden hehtaarin suuruisella alueella Rovaniemen keskustan lähellä Santavaarassa. Pelastuslaitoksen mukaan maastopalo kävi lähimmillään noin sadan metrin päässä rakenteilla olevasta omakotitalosta.

Maastopalo saatiin hallintaan kello kolmeen mennessä. Pelastuslaitos sammuttaa vielä viimeisiä yksittäisiä palopesäkkeitä.