Hyppää sisältöön

Grillausmainokset kuumentavat tunteita kymmenien metsäpalojen Ruotsissa – "Helkkari soikoon, täällä on grillauskielto"

Ruotsissa roihuaa yli 60 maastopaloa, joista neljä on niin pahoja, ettei niitä tällä hetkellä pystytä sammuttamaan.

Ruotsissa oli laajat metsäpalot kesällä 2018. Kuva: Mats Andersson / EPA-EFE

Ruotsissa roihuaa parhaillaan yli 60 maastopaloa. Maan viranomaiset myöntävät jo, että suurimpia paloja ei pystytä sammuttamaan (siirryt toiseen palveluun).

Pelastustyöntekijät pyrkivät vain estämään niiden leviämisen ja odottavat, että sää muuttuu, ja sateet aikanaan sammuttavat palot. Siihen voi kulua viikkoja.

Viranomaiset arvioivat, että vasta kahden viikon yhtenäinen sade (siirryt toiseen palveluun) riittäisi sammuttamaan maan neljä suurinta paloa.

Samaan aikaan suuret elintarvikekauppaketjut ovat jatkaneet grillituotteiden ja kertakäyttögrillien mainostamista, ja se on saanut ruotsalaisten tunteet kuumenemaan.

"Grillataanko taas?"

Kauppaketju Hemköp on jo pyytänyt anteeksi tekstiviestimainoksia, joita se lähetti asiakkailleen eilen torstaina.

– Grillataanko taas? Tietysti! Tuoreet hampurilaiset 29,95/kpl, tekstiviestissä mainostettiin.

Se sai monet asiakkaat reagoimaan, kertoo sanomalehti Göteborgs-Posten (siirryt toiseen palveluun).

– Helkkari soikoon, Axfood, ettekö tiedä, että maassa on grillauskielto? Adi Sahic kyseli Twitterissä.

Osakeyhtiö Axfood omistaa Hemköp-kaupat. Hemköpin mukaan mainoskampanja oli suunniteltu jo keväällä, ja jostain syystä se oli jäänyt perumatta.

Kertakäyttögrillit tulilinjalla

Kauppaketju Lidl puolestaan erehtyi mainostamaan kertakäyttögrillejä. Suuressa osassa Ruotsia on voimassa metsäpalovaroitus (siirryt toiseen palveluun), tulentekokielto ja grillauskielto.

Monet metsäpaloista ovat saaneet alkunsa grillauksesta (siirryt toiseen palveluun). Ruotsin paloturvallisuusyhdistys pitikin Lidlin kertakäyttögrilli- ja sytytysnestetarjouksia sopimattomina.

– Monet uskovat pystyvänsä käsittelemään kertakäyttögrillejä, mutteivät ymmärrä, miten nopeasti vahinko voi tapahtua näin kuivalla säällä.

– Yksi ainoa kipinä voi kasvaa suureksi paloksi, sanoo Nadine Jones Pioud Paloturvallisuusyhdistyksestä sanomalehti Aftonbladetille (siirryt toiseen palveluun).

Yhdistyksen mielestä kertakäyttögrillien myyminen pitäisi kieltää, kun maassa on tulentekokielto. Tulenteko- ja grillauskielloista päättävät kunnat ja lääninhallitukset, ja myös niitä on suuressa osassa maata.

Grillauskiellon ollessa voimassa (siirryt toiseen palveluun) yleisillä paikoilla, kuten puistoissa, rannalla tai metsässä, ei saa grillata. Grillaus on luvallista omassa puutarhassa, mutta vain varovaisuutta noudattaen ja omalla vastuulla.

Lidl päätti poistaa kotisivullaan esittelemistään viikon tarjouksista (siirryt toiseen palveluun) kertakäyttögrillit, mutta mainostaa siellä edelleen sytytysnesteitä.

Sytytysneste on tarjouksessa Ruotsin Lidlin kotisivulla. Kuva: Kuvakaappaus Lidlin kotisivulta.

Myöskään television aamuohjelmat eivät ole jättäneet ruotsalaisia kylmiksi tällä viikolla. Kaupallisen TV4:n ruokavinkit suututtivat katsojat, kertoo aikakauslehti Hänt. (siirryt toiseen palveluun) Ne kun koskivat grilliruokaa.

Yli 60 maasto- ja metsäpaloa

Ruotsissa riehui 61 maasto- ja metsäpaloa perjantai-iltapäivänä. Eilen iltana paloja oli 57 ja yöllä 45, joten määrä on jälleen kääntynyt nousuun.

Metsää on tulessa 20 000 hehtaaria, mikä sanomalehti Dagens Nyheterin mukaan (siirryt toiseen palveluun) vastaa 28 750 jalkapallokenttää.

Viranomaisten mukaan neljä paloa on niin suuria, että niitä ei tällä hetkellä pysty sammuttamaan. Ne ovat Fågelsjön ja Lillåsenin kylissä Ljusdalenin kunnassa, Kårbölessä, Trängsletissä ja Brattsjön kylässä Örnsköldsvikin kunnassa.

Pahimmilta paloalueilta on evakuoitu asukkaita useista kylistä, yhteensä 300–500 ihmistä.

Ruotsin pelastuslaitoksien lisäksi paloja sammuttavat puolustusvoimat ja kodinturvajoukot. Myös ulkomailta on saatu apua.

Norja on lähettänyt kahdeksan helikopteria sammuttamaan paloja, ja helikoptereita on lentänyt apuun myös Saksasta ja Liettuasta. Italia ja Ranska lähettivät sammutuskoneita jo viikon alkupuolella..

Metsähallitus arvioi tulen tuhonneet metsää noin 58 miljoonan euron arvosta.

Kårbölen metsäpalo on yksi Ruotsin pahimmista paloista tällä hetkellä. Kuva: Mats Anderssson / EPA-EFE
.
.