Ei villiä eläkeryntäystä – Varhennettuun vanhuuseläkkeeseen on tarttunut joka kymmenes 61-vuotias

61 vuotta täyttänyt voi halutessaan nostaa joko 25 tai 50 prosenttia eläkekertymästään jo etukäteen ennen varsinaista eläkeikäänsä.

eläkkeelle siirtyminen
Veli-Pekka Tuovi
Lehtori Veli-Pekka Tuovi, Kouvola.Markku Pitkänen / Yle

Puolitoista vuotta käytössä ollut osittainen varhennettu vanhuuseläke on vakiinnuttamassa paikkansa eläkkeiden joukossa.

Joka kymmenes varhennettuun eläkkeeseen oikeutettu on tarttunut tilaisuuteen. 61 vuotta täyttänyt saa nostaa joko neljänneksen tai puolikkaan eläkekertymästään etukäteen.

Varhennettu eläke leikkaa lopullista eläkettä.

Osa-aikaeläke karkasi – nenän edestä

Kouvolassa asuva lehtori Veli-Pekka Tuovi on miettinyt omaa kohtaloaan suuren eläkeuudistuksen syövereissä.

– Seurasin tilannetta ainakin viisi vuotta. Ajatuksenani oli, että sitten kun tulee 60 mittariin, kevennän työtaakkaani.

Osittainen varhennettu vanhuuseläke korvasi aikaisemman osa-aikaeläkkeen ja eläkeputket.

Veli-Pekka Tuovi
Lehtori Veli-Pekka Tuovi, Kouvola.Markku Pitkänen / Yle

– Sen vanhan osa-aikaeläkkeen ikärajaa nostettiin vuosi vuodelta. Sitähän saivat aluksi jo 58-vuotiaat. Se yksinkertaisesti karkasi nenäni edestä. Ratkaisuksi tuli sitten vuoden 2017 alussa käyttöön otettu osittainen varhennettu vanhuuseläke.

Tuovin työnantaja oli ymmärtäväinen tämän suunnitelmia kohtaan, ja niin mies vähensi työtuntejaan.

– Ryhdyin tekemään 75 prosentin työaikaa, ja nostan samalla varhennetun eläkkeen maksimimäärää eli 50 prosenttia omasta eläkekertymästäni.

Lopullinen eläke keskimäärin 70 euroa pienempi

Eläketurvakeskuksen tilastopäällikkö Tiina Palotie-Heino kertoo, että erityistä ryntäystä uusi eläkemuoto ei aiheuttanut.

– Noin joka kymmenes varhennettuun eläkkeeseen oikeutettu tarttunut tilaisuuteen. Vuositasolla uusia varhennetun eläkkeen nostajia on kutakuinkin kymmenen tuhatta.

– Uusi eläkemuoto näyttäisi olevan tasaisesti koko kansan, tavallisten palkansaajien suosiossa. Nostettu eläke on tavallisesti 50 prosenttia kertymästä, ja sen suuruus on keskimäärin 800 euroa kuukaudessa.

Tiina Palotie-Heino
Eläketurvakeskuksen tilastopäällikkö Tiina Palotie-Heino.Antti Haanpää / Yle

Palotie-Heino muistuttaa, että etukäteen nostettu varhennettu eläkeosuus leikkaa lopullista eläkettä.

– Mitä aikaisemmin ihminen ottaa eläkkeensä maksuun suhteessa omaan eläkeikään, sitä isomman hinnan siitä joutuu maksamaan. Tällä hetkellä eläkettä varhennettuna nostavan lopullinen eläke alenee keskimäärin 70 euroa kuukaudessa – loppuelämän ajaksi. Se on varhennuksen hinta.

Suin päin ei kannata sännätä

Veli-Pekka Tuovi kertoo laskeneensa tarkasti ja moneen kertaan, kuinka uusi eläkeratkaisu hänen talouttaan heilauttaa.

– Lopullisen vanhuuseläkkeeni euromäärä putoaa pysyvästi noin 6–7 prosenttia. Samalla verotus kuitenkin aavistuksen verran lievenee, joten muutoksen kokonaisvaikutus ei ole kovinkaan dramaattinen.

Varhennetun eläkkeen nostamista harkitsevia Tuovi opastaa rauhallisuuteen ja itselle rehelliseen ruutupaperilaskelmaan.

– Lottovoitto tämä ei missään tapauksessa ole. Jokaisen on punnittava omalla kohdallaan huolella, mitkä asiat ovat elämässä tärkeitä ja kuinka paljon se oma talous mitäkin kestää. Säntäily voi johtaa suureen vahinkoon.