Hakusana "idiot" tuo ruudulle presidentti Trumpin – Trollaavat aktivistit manipuloivat Googlen kuvahakua

Trumpin vastustajat vaikuttivat Googlen algoritmiin Reddit-sivuston kautta.

algoritmit
Google-kuvahaun näkymä.
Kun Googlen kuvahakuun syöttää hakusanaksi "idiot" eli idiootti, hakutulosten kärjessä on joukko Trumpin kuvia.Google / Yle Uutisgrafiikka

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia vastustavat aktivistit ovat alkaneet manipuloida Googlen kuvahakua. Kun palveluun syöttää hakusanaksi "idiot" eli idiootti, niin hakutulosten kärjessä on joukko Trumpin kuvia.

Brittilehti The Guardian kirjoitti manipuloinnista (siirryt toiseen palveluun) tiistaina. Lehden mukaan trollauskampanja sai alkunsa, kun Trumpia vastustaneet mielenosoittajat soittivat rockyhtye Green Dayn kappaletta American Idiot protesteissa Trumpin Lontoon-vierailun aikana.

Sen jälkeen aktivistit alkoivat manipuloimaan Googlen hakukoneen algoritmiä yhdistämällä idiot-sanan Trumpin kuvaan netissä.

Tämä tapahtui pääasiassa verkkopalvelu Redditissä, jossa käyttäjät antoivat kymmeniätuhansia myönteisiä arvioita viesteille, jossa oli Trumpin kuva ja sana "idiot". Reddit on yksi internetin suosituimmista sivustoista.

Fortune-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Googlen hakualgoritmit pitävät suosiota tärkeänä indikaattorina jonkin asian merkityksellisyydestä.

Fortunen mukaan myös jokainen median tästä aiheesta julkaisema juttu vaikuttaa Googlen algoritmiin vahvistamalla yhteyttä.

Redditin käyttäjät ovat aiemminkin manipuloineet Googlen hakutuloksia vastaavalla tavalla. He ovat esimerkiksi yhdistäneet amerikkalaisen uutiskanava CNN:n logon sanoihin "fake news" eli valeuutiset.

Suomessa aiheesta on aiemmin kirjoittanut ainakin MTV Uutiset (siirryt toiseen palveluun).