1. yle.fi
  2. Uutiset

Sade tuli Lapin maastopalojen sammutustöiden avuksi – "Meillä on optimistiset odotukset, että palo saadaan hallintaan sunnuntaina"

Pelastuslaitos on pyrkinyt erityisesti estämään Raja-Joosepin rajanylityspaikan pohjoispuolen palojen leviämistä Suomen puolelle.

maastopalot
Maastopalot riehuneet Raja-Joosepissa ja Sallassa
Maastopalot riehuneet Raja-Joosepissa ja Sallassa

Maastopalojen sammutustyöt jatkuvat Lapissa, mutta alueelle saapunut vesisade on tullut sammutustöissä olevien ihmisten avuksi.

– Vielä puoli tuntia sitten Raja-Joosepissa Ratsasvaaran alueella oli ilmiliekkejä puiden tyvillä ja yritti tuli nousta puihinkin. Nyt vesisade sitä rajoittaa yhdessä sammutustöissä olevien ihmisen kanssa, Lapin rajavartiolaitoksen yleisjohtaja Raimo Oja sanoi kolmen aikoihin Ylelle.

Lapin pelastuslaitoksen tiedotteen mukaan maastopalot eivät aiheuta välitöntä evakuointitarvetta Suomen puolella, mutta savu voi aiheuttaa edelleen oireita lähialueiden ihmisille.

Ilmoituksia savuhaitasta on tullut muun muassa Nellimin alueelta.

Eteläkaakosta käynyt tuuli on tuonut jonkin verran savua ja kipinöitä Suomen puolelle, mutta tuulen suunnan odotetaan kääntyvän etelälounaaseen ja sateen todennäköisyyskin on kasvamassa.

Lapin pelastuslaitoksen tiedotuspäällikkö Ari Soppelan mukaan tilanne maastopalojen suhteen on parantunut perjantaista.

– Meillä on optimistiset odotukset sen suhteen, että palo saadaan sunnuntain aikana hallintaan. Siihen auttavat tehdyt sammutustoimet sekä Suomen että Venäjän puolella. Myös sunnuntaille ennustetut voimakkaat sateet vaikuttavat erittäin paljon, Soppela kertoi puhelimitse Ylelle lauantaina hieman ennen iltaseitsemää.

– Sateet helpottavat tilannetta toivon mukaan niin paljon, että tilanne voitaisiin purkaa ensi viikolla.

Yleisjohtaja, kapteeni Raimo Oja Lapin rajavartiolaitokselta kertoi Ylelle lauantaina iltapäivällä, että saderintama on edennyt etelästä Sallasta kohti pohjoista.

Toiveissa on sateen jatkuminen niin pitkään, että viimeisetkin pesäkkeet saavat "niin paljon vettä niskaansa", että sammuvat, Oja kommentoi.

Sata ihmistä valmiudessa

Valmiudessa on Lapin pelastuslaitokselta, Lapin rajavartiostosta, Puolustusvoimien virka-apuosastolta sekä vapaaehtoisesta pelastuspalvelusta Vapepasta noin sata ihmistä.

Yhteistyössä on jo tehty sammutustoimenpiteitä sekä varautumistoimenpiteitä, Ari Soppela kertoi.

Nasan satelliittikuva Suomen Lapin alueesta.
Sallan ja Raja-Joosepin maastopalot näkyvät Nasan perjantaina otetussa satelliittikuvassa.Nasa Worldview

Lentosammutusyksiköitä on paikalla ollut Soppelan mukaan "niin paljon kuin on saatu".

Sallassa palo pysynyt rajan toisella puolella

Suomen puolella palot ovat olleet tähän mennessä vain Raja-Joosepissa, Raja-Joosepin rajanylityspaikasta noin viisi kilometriä etelään Ratsasvaarassa tuli on päässyt muutaman hehtaarin osalta Suomen puolelle.

Muuten palo on lähinnä saatu pysäytettyä raja-aukolle, eli metsään raivattuun linjaan, Lapin pelastuslaitoksen Ari Soppela sanoo.

Maastopalot ovat raivonneet noin 7–8 kilometrin suuruisena vyöhykkeenä Venäjän puolella.

– Meillä erityinen painopiste on Raja-Joosepin rajanylityspaikan pohjoispuolella Venäjän puolella olevien palojen Suomen puolelle leviämisen estäminen.

Pelastuslaitoksen mukaan maastopalo ei ole päässyt ylittämään valtakunnanrajaa rajanylityspaikan pohjoispuolella, mutta palo on ollut lähimmillään noin 50 metrin päässä rajasta.

Myös Sallassa palo on toistaiseksi pysynyt Venäjän puolella. Pelastuslaitoksen mukaan palo on ollut lauantaina lähimmillään noin 400–600 metrin päässä rajasta.

Ojan mukaan vain muutamia savutupsuja oli enää kolmen aikaan nähtävissä Venäjän puolella.

– Täällä on rakennettu valmiudet, että otetaan vastaan, jos se on sieltä tullakseen, Ari Soppela kommentoi aiemmin.

Maastopalo on ylittänyt Lotta-Murmansk -tien Lotan rajanylityspaikan itäpuolelta, eikä rajanylityspaikalta pääse toistaiseksi etenemään.

Kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Pelastuslaitos pyytää työrauhaa

Soppelan mukaan palot eivät uhkaa ihmisiä tai asutusta. Paloista on aiheutunut savuhaittoja alueelle, mutta evakuointitarvetta ei ole.

Myös kansalaiset ovat tarjoutuneet vapaaehtoisiksi Lapin maastopalojen sammutustöihin, mutta pelastuslaitos pärjää vielä ilman vapaaehtoisia, kertoo Lapin pelastuslaitos Twitterissä. Kansalaisia pyydetään pysymään poissa paloalueiden lähettyviltä.

Soppela myös toivoo, etteivät "paloturistit" vaikeuttaisi tai jopa vaarantaisi pelastustoimia.

Lue lisää:

Liekit voivat roihahtaa nopeasti, pelastajat lähestyvät palorintamaa selkäpuolelta – Animaatio näyttää, miten metsäpalo syttyy ja sammutetaan

Lue seuraavaksi