Pomon paikallaolo voidaan järjestää monin tavoin – "Johtaja pystyy itse päättämään, missä hän tai perhe asuu"

Kokeneiden johtajarekrytoijien mukaan on tärkeää, että johtajapestin edellyttämä läsnäolo työskentelypaikkakunnalla kerrotaan ehdokkaille jo suorahaun alkuvaiheessa.

rekrytointi
Sanapelin kirjaintelineessä sana työ.
Heli Mäkikauppila / Yle

Joissakin johtajatehtävissä näkyvä läsnäolo paikkakunnalla on merkittävää tehtävän kannalta, mutta edellytys on kerrottava heti rekrytoinnin alussa, sanovat kokeneet johtajarekrytoijat.

Suorahakuyhtiö MPS Executive Searchin toimitusjohtaja Roy Herold ymmärtää, että esimerkiksi media-alan toimija haluaa paikkakuntaan sitoutuneen johtajan.

– On tärkeää, että näistä asioista keskustellaan rekrytoinnissa riittävän ajoissa, hän sanoo.

Valtioneuvoston tuore viestintäjohtaja Päivi Anttikoski kertoi perjantaina hänen rekrytointinsa Aamulehden päätoimittajaksi katkenneen äitiyteen. Anttikosken mukaan hän oli kertonut Alma Median toimitusjohtajalle Kai Telanteelle haastattelussa, että mies ja kymmenvuotias lapsi jäävät ainakin toistaiseksi asumaan Helsinkiin.

Anttikosken mukaan Aamulehden silloinen liiketoimintajohtaja Kari Juutilainen kertoi myöhemmin Telanteen sanoneen, ettei Anttikoskea voida valita tehtävään, koska hän "hylkäisi" perheensä. Tapauksesta uutisoi ensimmäisenä Suomen Kuvalehti (siirryt toiseen palveluun).

Anttikoski kertoi Ylelle, että asuinpaikasta oli keskusteltu jo rekrytoinnin aiemmassa vaiheessa, ja hän oli ilmoittanut muuttavansa Tampereelle.

Liiketoimintajohtaja Juutilainen kiisti puhuneensa perheen hylkäämisestä, eikä hänen mukaansa äitiys vaikuttanut rekrytointiin. Alma Median mukaan lopullinen päätoimittajavalinta perustui kokonaisarvioon.

Johtaja osaa päättää

Henkilöstöalan suorahakuyhtiö Mercuri Urvalin seniorikonsultti Olli-Pekka Vaara ja MPS Executive Searchin toimitusjohtaja Roy Herold kommentoivat yleisesti johtajaksi rekrytoitavan ihmisen ja tämän perheen asuinpaikan vaikutusta rekrytointiin.

Vaaran mukaan rekrytoitavan johtajan tai tämän perheen asumisjärjestelyjä ei kysytä rekrytointivaiheessa. Hän korostaa, etteivät kandidaatin henkilökohtaiset asiat kuulu rekrytointikeskusteluihin.

– Jokainen vastuullinen johtaja ja työntekijä pystyy itse päättämään, missä hän tai perhe asuu.

Jos työ edellyttää läsnäoloa paikkakunnalla, se on Vaaran mukaan tiedettävä jo ennen suorahaun aloittamista. Tämä on tuotava ilmi myös varteenotettaville ehdokkaille heti rekrytoinnin alussa.

Johtaja voi Vaaran mukaan ratkaista asian oman harkintansa mukaan esimerkiksi asumalla viikot työskentelypaikkakunnalla. Läsnäoloa voivat vaatia esimerkiksi paikkakuntaan selkeästi kytkeytyvän yrityksen toimitusjohtajan tai kunnanjohtajan tehtävät.

Ehdokas avaa keskustelun

Seniorikonsultti ja johtaja Olli-Pekka Vaara tai hänen toimeksiantajansa eivät Vaaran mukaan ole koskaan tulleet lopputulokseen, ettei kandidaattia rekrytoida perheen takia.

Toimitusjohtaja Roy Heroldin mukaan johtajaehdokkaan perhetilanteesta keskustellaan, jos ehdokas itse avaa keskustelun.

– Ratkaisut voivat olla erilaisia, ja ne riippuvat tehtävästä ja perhetilanteesta.

Heroldin mukaan toimitusjohtajan tehtävänkuvaan voi kuulua edustustehtäviä, jolloin työ edellyttää myös vapaa-ajan viettämistä paikkakunnalla. Ratkaisuvaihtoehdoista, kuten asumisesta kaksi viikkoa kuukaudesta työpaikkakunnalla, keskustellaan hänen mukaansa avoimesti rekrytointivaiheessa.

Hän ei koe johtajaehdokkaan sukupuolen olevan keskeinen asia, kun mietitään johtajan läsnäoloa paikkakunnalla.

– Sekä isät että äidit rakentavat uraa, hän sanoo.

Molemmat rekrytointikonsultit sanovat, että johtajan läsnäolo voidaan nykyisin järjestää monilla eri tavoilla muun muassa etäyhteyksien ansiosta. Useisiin johtajatehtäviin kuuluu myös paljon matkustamista, jolloin asuinpaikkakunnan merkitys vähenee.

Lue lisää:

SK: Alma Media ei palkannut hakijaa päätoimittajaksi, koska hän on äiti – Alma: Kyseessä väärinkäsitys, Anttikoski ei koskaan ollut ykkösehdokas