Porissa esiintynyt James Blunt ei kavahda kantaaottamista: ”Poliitikot yrittävät jakaa meitä eri leireihin, mutta musiikki yhdistää”

James Blunt esiintyi Porin Jazzeilla neljän vuoden tauon jälkeen. Pilke silmäkulmassaan hän toivoo, ettei Brexit tiedä loppua myös keikkapyynnöille.

musiikki
Brittimuusikko James Blunt Pori Jazzissa 20.7.2018
Brittimuusikko James Blunt Pori Jazzissa 20.7.2018

Brittiläinen laulaja ja musiikintekijä James Blunt esiintyi Porissa edellisen kerran lähes päivälleen neljä vuotta sitten, 19. heinäkuuta vuonna 2014. Kirjurinluodon Areena ja yleisö tekivät häneen suuren vaikutuksen, kertoo laulaja suomalaisten koivujen katveessa.

– Brittiyleisö on usein varautunut ja oletin suomalaisten olevan samanlaisia. Vielä mitä, meillä oli todella hauskaa Porissa. Mahtavaa olla taas täällä.

Brittimuusikko James Blunt Porissa 20. heinäkuuta 2018
Ari Welling / Yle

Vuoden 2014 kiertue oli nimetty ”Moon Landing” –albumin mukaan. Uusin albumi, ”The Afterlove” ilmestyi runsas vuosi sitten keväällä ja nyt bändi on kiertänyt vuoden päivät. Brittilaulaja vitsailee, että pian olisi kiva päästä kotiin pesemään vaatteita.

Viimeisimmän albuminsa teossa Blunt lähti uusille urille. Sen sijaan, että hän olisi viettänyt kuukausia tai jopa vuosia studiossa, lauluja syntyi tien päällä.

Ei ole mitään järkeä tehdä samoja asioita uudelleen ja uudelleen.

James Blunt

– Äänitimme Rotterdamissa esiintymislavan kupeessa ja lontoolaisessa hotellihuoneessa. Tapasin paljon mahtavia ihmisiä ja käytin aiempaa suurempaa valikoimaa instrumentteja.

Levynteon aikana laulajan elämässä tapahtui suuria asioita. Toiset niistä olivat surullisia ja toisia iloisia. Blunt kuitenkin kokee saaneensa niistä paljon inspiraatiota.

On äärimmäisen tärkeää, että artisti osaa ja haluaa uudistua.

– Ei ole mitään järkeä tehdä samoja asioita uudelleen ja uudelleen. Olen ylpeä siitä, että pystyin tekemään monipuolisen levyn. Ja mikä parasta, myös bändini tykkää soittaa näitä lauluja.

Sotilas opiskeli sosiologiaa

James Blunt palveli ammattisotilaana maansa armeijassa ja rauhanturvaajana Kosovossa. Hän opiskeli armeijan rahoittamassa Bristolin yliopistossa lentokoneinsinööriksi.

Brittimuusikko James Blunt Porissa 20. heinäkuuta 2018.
Ari Welling / Yle

Toisena pääaineenaan hänellä oli sosiologia. Yhteiskuntatieteessä tutkitaan muun muassa ihmisten keskinäistä vuorovaikutusta. Blunt ei opintoja aloittaessaan osannut ajatella, että niistä voisi olla hyötyä lyriikoiden kirjoittamisessa.

– Olen löytänyt sosiologiasta paljon teemoja ja aiheita musiikkiini. En vain pidä siitä kovaa meteliä, myhäilee brittimuusikko.

Trumpiin selvä kanta, Brexitiin ei

Bluntia kiinnostaa päivänpolitiikka ja kantaaottaminen. Hän harmittelee, että saapui Helsinkiin vasta pari päivää Trumpin ja Putinin tapaamisen jälkeen.

Brittimuusikko James Blunt Porissa 20. heinäkuuta 2018.
Ari Welling / Yle

– Harmillista, että en ollut Helsingissä huipputapaamisen aikaan. Olenhan tehnyt Donald Trumpista laulun, ja esitän sen Porissa.

Kyseinen laulu ”Someone singing along” löytyy Bluntin "The Afterlove" -albumilta.

Somebody's gonna build a wall, then smash it with a cannon ball. Someone who somehow has got a gun, will tell you who you can't and you can love. Some people keeping all the cash, they're gonna get away with that. Just 'cause some people don't think like me, does that really make them the enemy?

James Blunt, Someone's singing along

– Samalla kun poliitikot yrittävät jakaa meitä eri leireihin, tuo musiikki meidät yhteen. Aivan sama, oletko mies tai nainen, musta tai valkoinen, suomalainen tai maapallon toiselta puolelta.

Britannian tulevaan EU-eroon Blunt suhtautuu huumorilla. Hän toteaa pilke silmäkulmassa toivovansa, että Brexit ei pysäytä keikkakutsujen virtaa Suomesta.

Kuninkaalliset häät olivat hieno kokemus

Sussexin herttua prinssi Harry ja James Blunt ystävystyivät armeijassa. Niinpä Blunt sai toukokuussa kutsun kuninkaallisiin häihin, joissa Harry ja Meghan Markle saivat toisensa.

Brittimuusikko James Blunt Porissa 20. heinäkuuta 2018
Ari Welling / Yle

– Päivä oli huikea. Aikataulu oli minulle tiukka, konsertoin päivää ennen häitä Liettuassa ja hääpäivänä Virossa.

Suomalaiset osaavat tehdä kalaruokaa

Konserttikiertue päättyy syyskuussa. Vaatteidenpesun lisäksi Blunt aikoo keskittyä uuden musiikin tekemiseen. Uuden albumin julkaisuajankohta on vielä arvoitus.

Pidän kalaruuista, ja suomalaiset osaavat todellakin kokata kalaa.

James Blunt

Mutta mikä Suomesta on jäänyt aiemmilta keikkamatkoilta artistin mieleen?

– Pidän kalaruuista, ja suomalaiset osaavat todellakin kokata kalaa. Keikan jälkeen pidimme pienet juhlat, enkä muista niistä paljoakaan. Jokin meni siis niissäkin oikein, naurahtaa hyväntuulinen James Blunt Porin illassa.